Τον σκελετό ενός ακόμη πλοίου ρωμαϊκής εποχής αποκάλυψε ο Σέρβος αρχαιολόγος, Miomir Korac, ο οποίος ανασκάπτει εδώ και 40 χρόνια το Viminac...
Τον σκελετό ενός ακόμη πλοίου ρωμαϊκής εποχής αποκάλυψε ο Σέρβος αρχαιολόγος, Miomir Korac, ο οποίος ανασκάπτει εδώ και 40 χρόνια το Viminacium, 70 χλμ. ανατολικά του Βελιγραδίου.
Ιδρωμένα κορμιά κάτω από τον καυτό ήλιο, έσκαβαν τη γη με αξίνες για να βρουν τον πολύτιμο άνθρακα. Χρόνια τώρα η μεταλλευτική δραστηριότητα συνεχίζεται αδιάκοπα στο ορυχείο έξω από τη μικρή πόλη Drmno, 70 χιλιόμετρα ανατολικά του Βελιγραδίου, στην επαρχία του Κόστολατς.
Οι Σέρβοι ανθρακωρύχοι ήταν υποψιασμένοι και για κάθε περίεργο εύρημα ενημέρωναν τους αρχαιολόγους, αφού γνώριζαν πως το ορυχείο ήταν στον σπουδαίο για την περιοχή ρωμαϊκό οικισμό Viminacium.
Έτσι, όταν ο εκσκαφέας που σκάλιζε τη λάσπη εντόπισε κάτι περίεργο και βγήκαν στην επιφάνεια τα πρώτα ξύλα, οι εργασίες σταμάτησαν και η εξόρυξη του άνθρακα αντικαταστάθηκε από την αρχαιολογική ανασκαφή. Ο αριθμός των ξύλων αυξανόταν, όπως και το μέγεθός τους, και μέσα σε λίγες μέρες το εύρημα αποκαλύφθηκε σχεδόν στην ολότητά του: ένα μεγάλο ρωμαϊκό πλοίο, του 3ου-4ου μ.Χ. αιώνα, βρισκόταν μπροστά τους.
Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως ένα σκάφος με επίπεδο πυθμένα, η οποία αποκαλύφθηκε σε μήκος 13 μέτρων. Το σκάφος πιθανόν μετέφερε προμήθειες από τον ακμάζοντα ρωμαϊκό οικισμό Viminacium μέσω του Δούναβη, καθώς εκεί κοντά υπήρχε ναυτική βάση. Δεν αποκλείεται μάλιστα το σκαρί αυτό να αποτελούσε τμήμα ενός ποτάμιου στόλου, τα πλοία του οποίου εξυπηρετούσαν τον οικισμό -έναν από τους μεγαλύτερους των Βαλκανίων κατά τη Ρωμαϊκή Εποχή- των 45.000 πολιτών, με το εντυπωσιακό παλάτι, το φόρουμ, το αμφιθέατρο, τους ναούς, τα λουτρά και τα υδραγωγεία.
Ο υπεύθυνος της ανασκαφής, Miomir Korac, ο αρχαιολόγος που εδώ και 40 χρόνια ανασκάπτει τον αρχαιολογικό χώρο στο Viminacium, δήλωσε ότι ο σκελετός που έχει βρεθεί χρονολογεί το σκάφος στον 3ο-4ο αιώνα όταν η πόλη ήταν πρωτεύουσα της ρωμαϊκής επαρχίας Moesia Superior και είχε λιμάνι κοντά σε έναν παραπόταμο του Δούναβη.
«Μπορούμε να υποθέσουμε ότι αυτό το πλοίο είναι ρωμαϊκό, αλλά δεν είμαστε σίγουροι για την ακριβή ηλικία του», είπε στο Reuters ο Korac, από τον χώρο της ανασκαφής.
Το 2020 βρέθηκαν στην ευρύτερη περιοχή και συγκεκριμένα κοντά σε ένα ορυχείο του Κόστολατς άλλα τρία ναυάγια ρωμαϊκής εποχής και μάλιστα τα δύο από τα σκάφη βρέθηκε ότι είχαν κατασκευαστεί από το ίδιο ξύλο.
Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι τα δύο μεγάλα πλοία και τα τρία μικρότερα που αποκαλύφθηκαν μέχρι στιγμής στην περιοχή είτε βυθίστηκαν είτε εγκαταλείφθηκαν στην όχθη του ποταμού.
Οι απαρχές του οικισμού χάνονται στη Νεολιθική Εποχή, ωστόσο με τη μορφή οργανωμένου οικισμού εξαπλώθηκε τον 1ο μ.Χ. αιώνα, επί αυτοκράτορα Αδριανού, και ήταν σε συνεχή κατοίκηση ώς τον 7ο μ.Χ. αιώνα.
Στη ρωμαϊκή εποχή το Viminacium ήταν πολύ γνωστή πόλη με σπουδαία κτήρια και λαμπρό πολιτισμό, αλλά το 441 μ.Χ. καταστράφηκε από τον βασιλιά των Ούννων, Αττίλα. Ξαναχτίστηκε τον 6ο αιώνα επί Ιουστινιανού, ενώ μετά και τη νέα καταστροφή της πόλης το 582 μ.Χ. το φρούριο δεν κατοικήθηκε ποτέ ξανά.
Οι ανασκαφές στο Viminacium ξεκίνησαν ήδη από το 1882, αλλά οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι έχουν σαρώσει μόνο το 5% της τοποθεσίας, η οποία είναι 450 εκτάρια -μεγαλύτερη από το Central Park της Νέας Υόρκης- και έχουν φέρει στο φως πλήθος χρυσών πλακών, γλυπτά από νεφρίτη, ψηφιδωτά και τοιχογραφίες, όπλα και οστά από τρία μαμούθ.
Έχουν επίσης ανασκαφεί περισσότεροι από 14.000 ρωμαϊκοί τάφοι με σχεδόν 200.000 κτερίσματα, από τα οποία σχεδόν 2.000 είναι από χρυσό και ασήμι.
Ο Miomir Korac, που οι Σέρβοι τού έχουν δώσει το προσωνύμιο Ιντιάνα Τζόουνς, εργάζεται ακατάπαυστα πάνω στην ανασκαφή. «Μου αρέσει ο Ιντιάνα Τζόουνς, αλλά είναι απλώς μια ωραία φιγούρα μυθοπλασίας. Η αρχαιολογία είναι επιστήμη και κινείται σε διαφορετική κατεύθυνση. Είναι δαπανηρή, χρονοβόρα και οι αρχαιολόγοι έχουν επιμονή στον στόχο», δήλωσε ο ίδιος σε πρόσφατη συνέντευξή του.
Γεννημένος στο Μαυροβούνιο, αλλά μεγαλωμένος στο Βελιγράδι, ο Korac έκανε σπουδές αρχαιολογίας και επέλεξε να εργαστεί στο Αρχαιολογικό Ινστιτούτο αντί να ακολουθήσει ακαδημαϊκή καριέρα. Έφτασε στο Viminacium το 1981 και σήμερα θεωρείται ο μοναδικός Σέρβος αρχαιολόγος που παραμένει στην ίδια ανασκαφή τόσα χρόνια -πάνω από 40.
Τα τελευταία χρόνια έχει συγκροτήσει μια διεπιστημονική ομάδα με μαθηματικούς, γεωλόγους, γεωφυσικούς, ηλεκτρολόγους μηχανικού κ.ά. και εξοπλίστηκαν με υπερσύγχρονα μηχανήματα που κάνουν μετρήσεις και ανιχνεύσεις μέσα και γύρω από τα ορυχεία άνθρακα. Έχουν επιβεβαιώσει 21 θέσεις κάτω από το έδαφος και η ανασκαφή ολοένα και επεκτείνεται.
«Για να έχετε μια εικόνα του μεγέθους του Viminacium, αρκεί να γνωρίζετε πως ο οικισμός ήταν μεγαλύτερος από την Πομπηία κατά ένα τρίτο. Ωστόσο, σε αντίθεση με μας, οι Ιταλοί έχουν ήδη ανασκάψει την πόλη και έχουν φέρει στο φως τις αρχαιότητες εδώ και 300 χρόνια», έχει πει πριν λίγο καιρό δείχνοντας με καμάρια τα 30 «υιοθετημένα» παιδιά του: 17 διδάκτορες της αρχαιολογίας και άλλων επιστημών και 13 υποψήφιοι διδάκτορες, όλοι μέσα στην άμμο, στη σκόνη και στη μαυρίλα του άνθρακα για τον σπουδαίο αρχαιολογικό θησαυρό.
Πηγή: Μ. Ριτζαλέου, Voria
Δεν υπάρχουν σχόλια