Φωτογραφία της σαρκοφάγου με την σύγχρονη προσθήκη. [Credit: Υπουργείο Πολιτισμού της Βουλγαρίας] Μια αρχαία σαρκοφάγος της ρωμαϊκής εποχής ...
Φωτογραφία της σαρκοφάγου με την σύγχρονη προσθήκη. [Credit: Υπουργείο Πολιτισμού της Βουλγαρίας] |
Μια αρχαία σαρκοφάγος της ρωμαϊκής εποχής ανακαλύφθηκε τυχαία στην παραλία κοντά στο θέρετρο των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Βουλγαρίας.
Το θέρετρο των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης είναι το πρώτο επίσημα αναγνωρισμένο θέρετρο της Μαύρης Θάλασσας και βρίσκεται 8 χλμ. βόρεια της πόλης Βάρνα, μέσα σε μια περιοχή αξιοσημείωτης φυσικής ομορφιάς.
Η αρχαία Βάρνα ήταν θρακικός οικισμός, αργότερα αρχαιοελληνική αποικία και στη συνέχεια μέρος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας το 15 μ.Χ. Τα ρωμαϊκά λουτρά στη Βάρνα κατασκευάστηκαν στα τέλη του 2ου αιώνα μ.Χ. και χρησιμοποιήθηκαν μέχρι τα τέλη του 3ου αιώνα μ.Χ.
Ένας πρώην αστυνομικός που έκανε διακοπές στην περιοχή παρατήρησε τη σαρκοφάγο και την ανέφερε στο Ε' Περιφερειακό Τμήμα Βάρνας. Το αφύλακτο εύρημα εντοπίστηκε κοντά σε ένα νεόκτιστο αλλά ακόμη μη λειτουργικό συγκρότημα.
Ενημερώθηκαν οι τοπικές αρχές, με αποτέλεσμα την άμεση ανταπόκριση του Αρχαιολογικού Μουσείου της Βάρνας και του περιφερειακού γραφείου της Διεύθυνσης Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού, οι οποίοι και εξετάζουν την σαρκοφάγο.
Σύμφωνα με τη Βουλγαρική Εθνική Τηλεόραση, μετά από την προκαταρκτική εξέταση από αρχαιολόγους του Αρχαιολογικού Μουσείου της Βάρνας και έναν τοπικό εκπρόσωπο της Διεύθυνσης Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού, διαπιστώθηκε ότι πιθανότατα ανήκε στη ρωμαϊκή εποχή, συγκεκριμένα στον 2ο ή 3ο αιώνα μ.Χ..
Φωτογραφία της σαρκοφάγου μετά την αφαίρεση της σύγχρονης προσθήκης. [Credit: Υπουργείο Πολιτισμού της Βουλγαρίας] |
Με διαστάσεις περίπου 90 x 235 x 75 εκ., η σαρκοφάγος κοσμείται με περίτεχνα ανάγλυφα διακοσμητικά στοιχεία. Αυτά περιλαμβάνουν γιρλάντες, φύλλα, σταφύλια, κεφάλια ζώων, ρόδακες, λάβρυς (δίκοπο τσεκούρι) και άλλα διακοσμητικά στολίδια, χαρακτηριστικά της ρωμαϊκής ταφικής τέχνης.
Σύμφωνα με το βουλγαρικό μέσο ενημέρωσης «24 Ώρες», η σαρκοφάγος μπορεί να προοριζόταν για χρήση ως τραπέζι, καθώς βρέθηκε με ένα σύγχρονο μαρμάρινο καπάκι που διαθέτει τρεις κόγχες. Οι ειδικοί υποψιάζονται ότι είχε κοπεί για να χωρέσει το καπάκι και είχε βαφτεί με χρώμα πρόσοψης, το οποίο τώρα καθαρίζεται, σύμφωνα με τον Milen Marinov, συντηρητή στο ιστορικό μουσείο της Βάρνας.
Ο Marinov δήλωσε σχετικά με τη συνεχιζόμενη εξέταση: «Θέλουμε να δούμε τι υπάρχει από κάτω, αν έχει παραμείνει κάτι από τον αρχικό χρωματισμό, ποια τεχνική χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή της - όλες οι πληροφορίες που θα μας πουν αν η σαρκοφάγος είναι αυθεντική. Μόλις ξεκινήσαμε, δεν μπορούμε να πούμε τίποτα με βεβαιότητα».
Στόχος της έρευνας είναι να διαπιστωθεί αν η σαρκοφάγος είναι αυθεντικό ρωμαϊκό κειμήλιο, τροποποιημένο πρωτότυπο ή σύγχρονο δημιούργημα που προορίζεται να μοιάζει με αντίκα. Ο Marinov τόνισε τις δυσκολίες που υπάρχουν σε τέτοιου είδους αξιολογήσεις, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι για την τεχνητή αναπαλαίωση αντικειμένων, ώστε να φαίνονται παλαιότερα από ό,τι είναι. Αυτή η ενδελεχής ανάλυση είναι ζωτικής σημασίας για την επαλήθευση της αυθεντικότητας και της ιστορικής αξίας της σαρκοφάγου.
Με τη βοήθεια του προσωπικού της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πυρασφάλειας και Πολιτικής Προστασίας και βαρύ εξοπλισμό, η σαρκοφάγος μεταφέρθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Βάρνας για αποθήκευση, όπου πρόκειται να πραγματοποιηθούν εξετάσεις από ειδικούς.
Πηγή: ArkeoNews
Δεν υπάρχουν σχόλια