Γλυπτά της ομάδας της Σκύλλας από την αρχαία Λαοδίκεια. [Credit: Ανασκαφές στη Λαοδίκεια] Πολύχρωμα γλυπτά της Σκύλλας ανακαλύφθηκαν κατά τη...
Γλυπτά της ομάδας της Σκύλλας από την αρχαία Λαοδίκεια. [Credit: Ανασκαφές στη Λαοδίκεια] |
Πολύχρωμα γλυπτά της Σκύλλας ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών αποκατάστασης του κτηρίου της σκηνής στο θέατρο της αρχαίας πόλης της Λαοδικείας.
Τα γλυπτά είναι σημαντικά καθώς αποτελούν σπάνια αντικείμενα που αντανακλούν το μπαρόκ στυλ της Ελληνιστικής περιόδου και έχουν διασωθεί μέχρι σήμερα με τα αρχικά τους χρώματα.
Στην Οδύσσεια του Ομήρου, η συνάντηση του Οδυσσέα με το θαλάσσιο τέρας, την Σκύλλα κατέχει σημαντική θέση μεταξύ των γεγονότων που βίωσε ο Οδυσσέας κατά την επιστροφή του στην πατρίδα του μετά από 10 χρόνια στο τέλος των Τρωικών Πολέμων. Σύμφωνα με το ομηρικό έπος, η Σκύλλα ήταν ένα θαλάσσιο τέρας που καραδοκούσε στα στενά της Μεσσήνης (στις σημερινές ιταλικές ακτές) και είχε γυναικείο κεφάλι με το κάτω μέρος του σώματός της να είναι περιτριγυρισμένο από άγρια σκυλιά. Όταν το πλοίο του Οδυσσέα πέρασε από τη σπηλιά όπου καραδοκούσε αυτό το τέρας, τα σκυλιά επιτέθηκαν και έσκισαν και έφαγαν έξι φίλους του Οδυσσέα: τον Στέσιο, τον Ορμένιο, τον Άνθιμο, τον Όρνιτο, τον Σινόπο και τον Αμφίνομο.
Γλυπτά της ομάδας της Σκύλλας από τη Λαοδίκεια κατά τη διάρκεια και μετά την ανασκαφή. [Credit: Ανασκαφές στη Λαοδίκεια] |
Γλυπτά της ομάδας της Σκύλλας από τη Λαοδίκεια κατά τη διάρκεια και μετά την ανασκαφή. [Credit: Ανασκαφές στη Λαοδίκεια] |
Ο επικεφαλής της ανασκαφής καθηγητής Dr. Celal Şimşek δηλώνει ότι πρόκειται για «μοναδικά και πολύχρωμα» γλυπτά της Σκύλλας και βρέθηκαν στην αρχαία πόλη κατά τη διάρκεια των εργασιών αποκατάστασης του κτηρίου της σκηνής του Δυτικού Θεάτρου.
Ο καθηγητής Dr. Şimşek δήλωσε ότι ορισμένα από τα γλυπτά που ανήκουν στο κτήριο της σκηνής ήταν άθικτα και ορισμένα από αυτά έσπασαν και ρίχτηκαν σε λάκκους κάτω από τις στοές λόγω του τέλους της παγανιστικής πίστης και της έναρξης του χριστιανισμού. Συμπλήρωσε σχετικά: «Το πιο σημαντικό από αυτά τα γλυπτά είναι η ομάδα γλυπτών της Σκύλλας. Το κεφάλι και το χέρι της Σκύλλας, που αποτελούν την ομάδα του τέρατος της Σκύλλας, το σώμα του Οδυσσέα, βασιλιά της Ιθάκης στον Τρωικό Πόλεμο, ο οποίος δέχθηκε επίθεση από τα άγρια σκυλιά γύρω από τη βουβωνική χώρα της Σκύλλας, δύο κορυφές σωμάτων, εκ των οποίων το ένα είναι το κεφάλι ενός φίλου του και η πλώρη του πλοίου βρέθηκαν μέσα στον αποθέτη».
Ο καθηγητής Şimşek λέει ότι τα γλυπτά κατασκευάστηκαν σε μπαρόκ ύφος στις αρχές του 2ου αιώνα π.Χ. από τους γλύπτες Αθανάδωρο, Αγήσανδρο και Πολύδωρο από τη Ρόδο.
Το μοναδικό αντίγραφο της ομάδας γλυπτών από την πρώιμη ρωμαϊκή περίοδο στον αρχαιολογικό κόσμο ανακαλύφθηκε το 1957 μπροστά από μια σπηλιά στη Σπερλόγκα της δυτικής Ιταλίας, όπου βρισκόταν η βίλα του αυτοκράτορα Τιβέριου.
[Credit: Nuri Ersoy] |
Ο καθηγητής Dr. Şimşek δήλωσε: «Ωστόσο, αυτή η ομάδα γλυπτών που εντοπίσαμε στο Δυτικό Θέατρο της Λαοδικείας, ειδικά η ύστερη ελληνιστική πρώιμη αυτοκρατορία, δηλαδή η πρώιμη περίοδος του Αυγούστου, χρονολογείται από το 27 π.Χ. έως το 14 μ.Χ. και είναι η αρχαιότερη αρχική ομάδα της ελληνιστικής περιόδου που έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής στον αρχαιολογικό κόσμο».
«Είναι πολύ σημαντική, καθώς είναι η πρωιμότερη ομάδα γλυπτών που έχει βρεθεί στον αρχαιολογικό κόσμο μέχρι σήμερα και έχει κατασκευαστεί σύμφωνα με το πρωτότυπο. Το γεγονός ότι αποκαλύψαμε αυτά τα κομμάτια με τα αρχικά χρώματά τους μας έκανε πραγματικά πολύ χαρούμενους. Από αυτή την άποψη, τα αντικείμενα αυτά είναι πολύ σημαντικά, καθώς είναι τα πρωιμότερα αντικείμενα στον κόσμο της αρχαιολογίας και επειδή βρήκαμε έναν σημαντικό μύθο που περιγράφεται στα ομηρικά έπη και την Οδύσσεια με συγκεκριμένα αρχαιολογικά δεδομένα».
Οι αρχαιολόγοι δηλώνουν ότι η έκφραση του πόνου στο πρόσωπο της φιγούρας που δέχεται επίθεση από τον άγριο σκύλο της Σκύλλας είναι πολύ ρεαλιστική και υψηλής ποιότητας. Επιπλέον, τα χρώματα του γλυπτού έχουν επιβιώσει μέχρι σήμερα σε αρκετά καλή κατάσταση.
Πηγή: Arkeofili, Heritage Daily
Δεν υπάρχουν σχόλια