Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ρωμαϊκό άρμα ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφών στη Βουλγαρία

[Credit: BTA] Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα ρωμαϊκό άρμα κατά τη διάρκεια ανασκαφών σε νεκρόπολη στη βορειοανατολική Βουλγαρία, μεταξύ της  ...

Ρωμαϊκό άρμα ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφών στη Βουλγαρία
[Credit: BTA]

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα ρωμαϊκό άρμα κατά τη διάρκεια ανασκαφών σε νεκρόπολη στη βορειοανατολική Βουλγαρία, μεταξύ της Provadia και του Vetrino. Είναι το πρώτο άρμα που έχει βρεθεί  ποτέ στην περιοχή της Βάρνας.

Ο Δρ Vladimir Slavchev, αρχαιολόγος στο Περιφερειακό Μουσείο Ιστορίας της Βάρνας, δήλωσε στο Βουλγαρικό Πρακτορείο Ειδήσεων (BTA) ότι μυστηριώδεις λίθινες κατασκευές αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια της ανασκαφής ενός τύμβου στη νεκρόπολη μεταξύ του Vetrino και της Provadia. Τα λείψανα ενός ρωμαϊκού άρματος ανακαλύφθηκαν επίσης για πρώτη φορά στην περιοχή, πρόσθεσε ο Slavchev.

Ο ταφικός τύμβος προσφέρει εκπλήξεις στους αρχαιολόγους από την αρχή των ανασκαφών. Η νεκρόπολη χρονολογείται στη ρωμαϊκή εποχή του 2ου-3ου αιώνα μ.Χ. Σύμφωνα με τον Slavchev, κανείς δεν περίμενε ότι ο τύμβος θα ανήκει στην ρωμαϊκή εποχή δεδομένου ότι λίγο πριν είχε ανασκαφεί στην περιοχή ένας άλλος τύμβος από την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού. Η προσδοκία ήταν ότι τα δύο μνημεία ήταν της ίδιας εποχής, αλλά τώρα υπάρχει μια σειρά από στοιχεία που αποδεικνύουν ότι αυτό δεν ισχύει.


Ρωμαϊκό άρμα ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφών στη Βουλγαρία
[Credit: BTA]

Οι ταφές σε αυτόν τον τύμβο ήταν καύσεις επί τόπου. Ο Slavchev εξήγησε ότι σκάβονταν λάκκοι ταφής, τοποθετούνταν μέσα ένα ξύλινο κρεβάτι με το πτώμα, και αφού το πτώμα αποτεφρωνόταν, ο λάκκος γέμιζε. Σύμφωνα με τον Slavchev, δεν έχουν βρεθεί αδιάσειστα στοιχεία για το αν θάφτηκαν εδώ άτομα από την ίδια οικογένεια, ωστόσο, δεδομένου ότι υπήρχε οικισμός σε κοντινή απόσταση, χρησιμοποιήθηκε από έναν ευρύτερο κύκλο του πληθυσμού. Ο Slavchev δήλωσε ότι ήταν επίσης περίεργο το γεγονός ότι ο τύμβος δεν ήταν χτισμένος σε λόφο αλλά σε πλαγιά.

Πρόσθεσε ότι οι ανασκαφές δείχνουν ότι επρόκειτο για ένα συγκρότημα αποτελούμενο από διάφορες φάσεις. Ο πρωτογενής τύμβος καλύφθηκε με ένα στρώμα υπόλευκης μάργας, στη συνέχεια διευρύνθηκε και επανασφραγίστηκε με τον ίδιο τρόπο. Στο επόμενο στάδιο, χτίστηκαν μυστηριώδεις λίθινες κατασκευές και τάφοι καύσης, ενώ οι λάκκοι σκάφτηκαν στο έδαφος και ο πυθμένας τους στένεψε.

Η καύση ήταν μια συνήθης μέθοδος από τη δημιουργία της Ρώμης έως τα μέσα του 2ου αιώνα μ.Χ. Η κοινωνική θέση του ταφέντος μπορεί να γίνει κατανοητή από τα κτερίσματα που βρέθηκαν. Ωστόσο, δεν βρέθηκαν χρυσά αντικείμενα στους τάφους, αλλά οι αρχαιολόγοι βρήκαν σχεδόν παντού κεραμικά και γυάλινα αγγεία, σιδερένια και χάλκινα αντικείμενα. Βρέθηκαν επίσης μερικά νομίσματα, τα οποία είχαν τοποθετηθεί εκεί για να χρησιμοποιηθούν από τους νεκρούς στη μεταθανάτια ζωή.

Τα νομίσματα δεν πετάχτηκαν κατά τη διάρκεια της αποτέφρωσης, αλλά όταν ο τάφος γέμισε, εξήγησε ο Slavchev. Σύμφωνα με τον ίδιο, ένα από αυτά κόπηκε σίγουρα την εποχή του Ρωμαίου αυτοκράτορα Αντωνίνου Πίου, ενώ άλλα προέρχονται από τη δυναστεία των Σεβήρων.


Ρωμαϊκό άρμα ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφών στη Βουλγαρία
[Credit: BTA]

Το πιο αξιοσημείωτο εύρημα είναι ένα δίτροχο ρωμαϊκό άρμα, γνωστό ως biga, το οποίο βρέθηκε θαμμένο μαζί με τα υπολείμματα ενός αλόγου και κεραμικά στο ύψωμα. Αυτά τα άρματα χρησιμοποιούνταν συνήθως για αθλήματα, μεταφορές και τελετές και αποτελούν κοινό σύμβολο στα ρωμαϊκά νομίσματα. «Τέτοια ευρήματα είναι σχετικά συνηθισμένα στη χώρα μας, αλλά εδώ, στη Βάρνα, βρίσκουμε για πρώτη φορά», δήλωσε ο Slavchev. Το άρμα βρέθηκε σε πολύ καλή κατάστασης διατήρησης και κατά την άποψη των αρχαιολόγων θα μπορούσε πιθανότατα να ανακατασκευαστεί.

Μιλώντας στο BTA, ο αρχαιολόγος είπε ότι τέτοια άρματα χρησιμοποιούνταν ως μεταφορικά μέσα και στην καθημερινή ζωή.

Με όλες τις εκπλήξεις στον τύμβο, το πιο παράξενο στοιχείο είναι ότι περιβάλλεται σε ολόκληρη τη νότια πλευρά από θολωτές λίθινες κατασκευές, στρογγυλές και ελλειπτικές, είπε ο Slavchev. Χτίστηκαν κοντά μεταξύ τους και ο σκοπός τους είναι ένα απόλυτο μυστήριο. Οι αρχαιολόγοι έχουν εξερευνήσει αρκετές και δεν βρήκαν τίποτα στο εσωτερικό τους. Τα λίθινα δάπεδα των κατασκευών είχαν πέσει με την πάροδο των αιώνων καθώς το χώμα τα έσπρωχνε προς τα κάτω.


Ρωμαϊκό άρμα ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφών στη Βουλγαρία
[Credit: BTA]

Σύμφωνα με τον Slavchev, δεν μπορεί να ειπωθεί ότι έχουν λεηλατηθεί, διότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι έχουν καταστραφεί από τον άνθρωπο. Ο επικεφαλής των ανασκαφών έχει ήδη κάνει αρκετές έρευνες για το αν έχουν βρεθεί παρόμοιες λίθινες κατασκευές αλλού, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν τέτοια στοιχεία, και μάλιστα για τη ρωμαϊκή εποχή.

Τέσσερις τέτοιες επιδρομές ανακαλύφθηκαν στο κεντρικό τμήμα του τύμβου, σε αντίθεση με τους περίεργους σωρούς από λίθους που δεν έχουν αγγίξει οι αρχαιοκάπηλοι. Ο Slavchev εξήγησε ότι αν υπήρχε κάτι στο κέντρο, αυτό λεηλατήθηκε, και επομένως δεν υπάρχει πλέον κανένας τρόπος να μάθουμε για ποιον προοριζόταν ο αρχικός τύμβος και τι υπήρχε στον πρωτογενή τάφο πάνω στον οποίο συσσωρεύτηκε ο τύμβος.

Οι σωστικές ανασκαφές στην περιοχή διενεργούνται επειδή ο τύμβος βρίσκεται στη διαδρομή του μελλοντικού αγωγού φυσικού αερίου Βουλγαρίας-Ρουμανίας.


Πηγή: ArkeoNews, Heritage Daily

Δεν υπάρχουν σχόλια