Το παιχνίδι των 12 σημείων (ludus duodecim scriptorum), γνωστό και ως «Ρωμαϊκό τάβλι», δημοφιλές κατά τη ρωμαϊκή περίοδο, παρουσιάζεται στου...
Το αρχαίο ρωμαϊκό παιχνίδι στρατηγικής «Ludus Duodecim Scriptorum», γνωστό και ως «ρωμαϊκό τάβλι», μαγεύει τους επισκέπτες στην αρχαία πόλη της Σύεδρας στην Αττάλεια. Το παιχνίδι, που κάποτε ήταν δημοφιλές κατά τη ρωμαϊκή και βυζαντινή εποχή, έχει αναδημιουργηθεί για να προσφέρει στους σύγχρονους επισκέπτες μια ματιά στην ιστορία.
Οι ανασκαφές στην αρχαία Σύεδρα, που διενεργούνται με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, συνεχίζονται στον οικισμό ηλικίας 3.000 ετών. Στις αξιοσημείωτες ανακαλύψεις συγκαταλέγονται ο δρόμος με τους κίονες μήκους 250 μέτρων, ένα θέατρο, το κτήριο του συμβουλίου, λουτρά, δεξαμενές και μια σπηλιά με την ονομασία «Βάπτιση».
Κατά τη διάρκεια αυτών των ανασκαφών, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα λίθινο μπλοκ με το παιχνίδι «Ludus Duodecim Scriptorum», που θεωρείται ο πρόδρομος του σύγχρονου ταβλιού.
[Credit: AA] |
[Credit: AA] |
Το εύρημα που βρέθηκε κοντά στον δρόμο με τους κίονες, εκτίθεται τώρα για τους επισκέπτες, με δίγλωσσους πίνακες πληροφοριών που περιγράφουν λεπτομερώς τους κανόνες του παιχνιδιού.
Ο αναπληρωτής καθηγητής Ertug Ergurer, επικεφαλής των ανασκαφών στη Σύεδρα και μέλος ΔΕΠ στο Πανεπιστήμιο Alaaddin Keykubat, εξηγεί ότι το παιχνίδι, γνωστό ως «Ρωμαϊκό τάβλι» ή «Tabula», έχει ομοιότητες με παιχνίδια της βυζαντινής εποχής.
«Ανακαλύψαμε τα θραύσματά του κατά τη διάρκεια των εργασιών καθαρισμού και αποκατάστασης στην οδό των κιόνων», δήλωσε ο Ergurer, προσθέτοντας: «Ανακατασκευάσαμε τα τμήματα που έλειπαν σχεδιάζοντάς τα πάνω σε γυαλί. Τώρα, οι επισκέπτες μπορούν να μάθουν και να παίξουν αυτό το ιστορικό παιχνίδι».
[Credit: AA] |
Το παιχνίδι πιστεύεται ότι περιλαμβάνει 15 κομμάτια και δύο ή τρία ζάρια, απαιτώντας στρατηγική σκέψη. Οι παίκτες μετακινούν τα κομμάτια τους με βάση το άθροισμα των ζαριών ή τις μεμονωμένες ζαριές. Παρόμοια με το σύγχρονο τάβλι, οι παίκτες μπορούν να «αιχμαλωτίσουν» τα κομμάτια των αντιπάλων και να επιδιώξουν να συγκεντρώσουν όλα τα κομμάτια τους στο τελικό σημείο για να κερδίσουν.
Ενώ ορισμένοι υποστηρίζουν ότι μπορεί να έχει εμπνευστεί από το αρχαίο αιγυπτιακό παιχνίδι «Senet», ο Ergurer δηλώνει ότι δεν έχουν βρεθεί οριστικές συνδέσεις. «Γνωρίζουμε ότι το παιχνίδι αυτό χρονολογείται τουλάχιστον 2.100 χρόνια πριν και ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές κατά τη ρωμαϊκή και τη βυζαντινή περίοδο», προσθέτει.
Ο λίθινος όγκος επανασυναρμολογήθηκε κοντά στην οδό των κιόνων, όπου πιστεύεται ότι είχε χρησιμοποιηθεί αρχικά. Ο Ergurer σημείωσε ότι παρόμοια αντικείμενα παιχνιδιού έχουν βρεθεί και σε άλλες αρχαίες πόλεις, αναδεικνύοντας την κοινωνική σημασία τέτοιων παιχνιδιών στη ρωμαϊκή εποχή.
[Credit: AA] |
«Τοποθετήσαμε έναν επεξηγηματικό πίνακα στα τουρκικά και στα αγγλικά για το πώς παίζεται το παιχνίδι», δήλωσε ο Ergurer. «Ωστόσο, οι επισκέπτες συχνά παίρνουν τις πέτρες που παρέχουμε ως ενθύμιο. Ενώ τις αντικαθιστούμε συνεχώς, ενθαρρύνουμε όλους να σέβονται την ιστορική αξία αυτών των αντικειμένων».
Η αρχαία Σύεδρα συνεχίζει να εμπνέει τους επισκέπτες, προσφέροντας μια πρακτική εμπειρία του αρχαίου ρωμαϊκού πολιτισμού μέσα από αυτό το διαχρονικό παιχνίδι στρατηγικής.
Πηγή: Turkiye Today
Δεν υπάρχουν σχόλια