Η βιοκλιματική οροφή είναι έτοιμη και εσωτερικά και εξωτερικά. Το στέγαστρο του Ακρωτηρίου θα είναι το μοναδικό παγκοσμίως που δεν ...
Ο αρχαιολογικός χώρος στο Ακρωτήρι Σαντορίνης θα λειτουργήσει μέσα στο 2011. Αν, μάλιστα, τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα, ίσως αυτό γίνει εφικτό και μέσα στην τουριστική περίοδο, την οποία θα ωφελούσε ιδιαίτερα ένα τέτοιο γεγονός. Παρ' όλα αυτά, κάποιοι επιμένουν ότι ο χώρος θα ανοίξει την επόμενη χρονιά. Το Ακρωτήρι, πάντως, έχει περισσότερους από ένα εκατομμύριο επισκέπτες ετησίως.
Oπως σημειώνει ο βραβευμένος αρχιτέκτονας του στεγάστρου, Νίκος Φιντικάκης, η μέχρι τώρα πρόοδος των εργασιών δείχνει πως το έργο θα παραδοθεί στις 31 Μαΐου, όπως προβλέπεται από τη σύμβαση ανάμεσα στην Αρχαιολογική Εταιρεία και στον εργολάβο.
Η τοποθέτηση και συναρμολόγηση των χωροδικτυωμάτων έχει ολοκληρωθεί. Επάνω τους τοποθετήθηκε χώμα, στο οποίο μάλιστα φυτρώνει αγριάδα, δηλαδή αποδεικνύεται πως είναι λειτουργικό.
Την προηγούμενη φορά που επιχειρήθηκε η τοποθέτηση χώματος, τον Σεπτέμβριο του 2005, δεν έγιναν σωστοί υπολογισμοί. Μόλις το χώμα βράχηκε, ώστε να ξεκινήσει η φύτευση που συντελεί στη λειτουργία του ως μονωτικού, η στέγη κατέρρευσε.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός Ουαλού τουρίστα και τον τραυματισμό άλλων ατόμων, αφού ο χώρος ήταν επισκέψιμος, παρά την αντίθεση και τις επισημάνσεις του ανασκαφέα κ. Χρήστου Ντούμα. Ακολούθησαν ξήλωμα σχεδόν των πάντων, νέες μελέτες και νέα κατασκευή.
Οικονομικό
Η βιοκλιματική οροφή είναι έτοιμη και εσωτερικά και εξωτερικά. Το στέγαστρο του Ακρωτηρίου θα είναι το μοναδικό παγκοσμίως που δεν θα χρειάζεται καθόλου εξωτερική ενέργεια και επομένως θα είναι εξαιρετικά οικονομικό. Θα είναι δηλαδή πρωτοποριακό και σε αυτό τον τομέα.
Η βιοκλιματική οροφή είναι έτοιμη και εσωτερικά και εξωτερικά. Το στέγαστρο του Ακρωτηρίου θα είναι το μοναδικό παγκοσμίως που δεν θα χρειάζεται καθόλου εξωτερική ενέργεια και επομένως θα είναι εξαιρετικά οικονομικό. Θα είναι δηλαδή πρωτοποριακό και σε αυτό τον τομέα.
Οταν ο χώρος θα λειτουργήσει, θα υπάρχουν τρεις διαδρομές. Η πρώτη θα διατρέχει την περίμετρο του ανεσκαμμένου αρχαιολογικού χώρου και θα έχει 12 σημεία στάσης, με πανοραμική θέαση.
Η δεύτερη θα είναι για άτομα με κινητικές αναπηρίες. Η τρίτη θα γίνει για επιστήμονες, οι οποίοι θα θελήσουν να δουν κάποια σημεία από πιο κοντά.
Δεν είναι αυτή η μοναδική αλλαγή μέσα στον αρχαιολογικό χώρο. Θα τοποθετηθούν και ειδικές προθήκες με κάποια από τα ευρήματα της ανασκαφής. Επειδή δεν πρόκειται για μουσείο, αλλά για ανοικτό πεδίο, δεν είναι δυνατόν να μπουν, επί παραδείγματι, τοιχογραφίες. Είναι όμως εφικτό να εκτεθούν αντικείμενα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όπως π.χ. καλάθια που βρέθηκαν κάτω από την ηφαιστειακή τέφρα.
Σήμερα ξεκινά στη Νάξο η δίκη για την υπόθεση της κατάρρευσης του στεγάστρου. Περισσότεροι από πενήντα μάρτυρες θα κληθούν τους επόμενους μήνες να καταθέσουν την άποψή τους, σχετικά με το συμβάν. Οι δώδεκα κατηγορούμενοι, μελετητές και κατασκευαστές του έργου, αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος: ανθρωποκτονία από αμέλεια, πρόκληση σωματικών βλαβών από αμέλεια, φθορά μνημείου και παραβίαση των κανόνων της οικοδομικής.
Πηγή: Αγγελική Κώττη, Εφημερίδα ¨Έθνος"
Δεν υπάρχουν σχόλια