Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Διευκρινίσεις του ΥΠΠΟΤ για το Σούνιο

Με Δελτίο Τύπου που εξέδωσε, το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού απαντά σε δημοσίευμα της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας» στις 3/7/2011 με θ...

Με Δελτίο Τύπου που εξέδωσε, το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού απαντά σε δημοσίευμα της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας» στις 3/7/2011 με θέμα «Σούνιο: ο ναός της αδιαφορίας».


Στο Δελτίο Τύπου επισημαίνεται ότι «είναι απορίας άξιον πώς η δημοσιογράφος της έγκριτης εφημερίδος δεν παρατήρησε και δεν αναφέρεται στο άρθρο της στην ευμεγέθη πινακίδα που βρίσκεται στο χώρο και ανακοινώνει το ενταγμένο στο ΕΣΠΑ έργο «Διαμόρφωση του αρχαιολογικού χώρου Σουνίου» που ήδη εκτελείται με προϋπολογισμό 1.650.000 ευρώ. Στο έργο περιλαμβάνεται και η δημιουργία προσβάσεως των ΑμΕΑ, τόσο στο τουριστικό περίπτερο, όσο και στο φρούριο και το ναό του Ποσειδώνος, στο βαθμό που η μορφολογία του εδάφους το επιτρέπει χωρίς την αλλοίωση της φυσιογνωμίας του αρχαιολογικού χώρου. Τα προβλήματα λειτουργίας του αρχαιολογικού χώρου και η ανάγκη εκσυγχρονισμού των παρεχομένων υπηρεσιών έχουν ήδη διαπιστωθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού & Τουρισμού και την αρμόδια Β´ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Ήδη από το 2007, χρηματοδοτήθηκε η εκπόνηση της μελέτης διαμορφώσεως του χώρου που τώρα υλοποιείται, και χωροθετήθηκε με Υπουργική Απόφαση το κτίριο πωλητηρίου και χώρων υγιεινής, η μελέτη του οποίου έχει περατωθεί και προωθείται για έγκριση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Όσον αφορά στη διακίνηση των οχημάτων, δεδομένης της φυσικής στενότητας στο πλάτωμα γύρω από το τουριστικό περίπτερο, ο χώρος αυτός πρέπει να χρησιμοποιείται για την αποβίβαση και επιβίβαση των επιβατών και στη συνέχεια τα οχήματα (αυτοκίνητα, πούλμαν), κατά τη διάρκεια της περιηγήσεως του αρχαιολογικού χώρου, να σταθμεύουν σε απόσταση περί τα 200 μ., στον διαμορφωμένο χώρο απέναντι από το Ιερό της Αθηνάς Σουνιάδος. Οι θέσεις σταθμεύσεως περί το τουριστικό περίπτερο προορίζονται για όσους επισκέπτες έχουν αντικειμενικό πρόβλημα να καλύψουν πεζή την προαναφερθείσα απόσταση».

Και καταλήγει «Τέλος, εκτιμούμε ότι οι δημοσιογράφοι που αρθρογραφούν για τους αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία πρέπει να λαμβάνουν πληροφορίες από τον Διευθυντή της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων, προκειμένου να υπηρετείται η αλήθεια και η ακρίβεια της πληροφορήσεως του κοινού καθώς και να προάγεται η προσπάθεια για την βελτίωση του αρχαιολογικού χώρου ή μουσείου. Δημοσιεύματα που περιγράφουν την αμαυρή μόνον όψη της πραγματικότητας, αποκρύπτοντας όλα τα θετικά βήματα, συντελούν στην υποβάθμιση των συμφερόντων της χώρας και στην κακή ψυχολογία των συμπατριωτών μας, ιδιαίτερα στη δυσμενή παρούσα συγκυρία».



Πηγή: arxaiologia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια