Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αντίο στον βρετανό ερευνητή της Μάλτας

John Evans Ένας από τους σημαντικότερους προϊστορικούς αρχαιολόγους - ο επιστήμονας που πρώτος αντιλήφθηκε την αξία των μεγαλιθικών ναώ...


John Evans

Ένας από τους σημαντικότερους προϊστορικούς αρχαιολόγους - ο επιστήμονας που πρώτος αντιλήφθηκε την αξία των μεγαλιθικών ναών της Μάλτας - ο Τζον Έβανς, πέθανε σε ηλικία 86 ετών. Ο αρχαιολόγος που είχε περάσει και από την Ελλάδα, από τις ανασκαφές του 1964-65 στο Σάλιαγκο - τη νησίδα απέναντι από την Αντίπαρο όπου έχει εντοπιστεί ο αρχαιότερος οικισμός των Κυκλάδων - μαζί με τον καθηγητή σήμερα στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, Κόλιν Ρένφριου και από την Κνωσό σε έρευνες υποκείμενες του ανακτόρου της, είχε γεννηθεί στις 22 Ιανουαρίου 1925.

Το όνομά του συνδέθηκε με το αρχαιολογικό παρελθόν της Μάλτας, καθώς το 1952 ανέλαβε να συνθέσει το corpus των προϊστορικών αρχαιοτήτων του νησιού, και επί δεκαετίες ασχολήθηκε με τις ανασκαφές σε προϊστορικά μνημεία που ακόμη και σήμερα αποτελούν αινίγματα τόσο σχετικά με το ποιος τα έχτισε όσο και με το πώς χτίστηκαν.
Το υπόγειο Χαλ-Σαφλιένι ήταν ένα
από τα μνημεία που ερεύνησε
Η ενδελεχής μελέτη του πάνω στην κεραμική που ήρθε στο φως από την προϊστορική εποχή, απέδειξε πως ήταν προϊόν της τοπικής κοινωνίας, όπως και οι ναοί, χωρίς τη συμβολή λαών με πιο ανεπτυγμένο πολιτισμό από την Ανατολή που πιθανόν να είχαν καταλάβει στη Μάλτα. Μελέτη που δημοσιεύτηκε το 1959 και τον καθιέρωσε στον κόσμο της αρχαιολογίας.

Αργότερα δε, μετρήσεις με άνθρακα απέδειξαν πως ο Έβανς είχε δίκιο και πως τα μνημεία της Μάλτας χτίστηκαν πριν από τις πυραμίδες της Αιγύπτου και κατά συνέπεια η ανέγερσή τους δεν οφείλεται σε επιρροή ή εισβολή λαών εξ Ανατολής. Διετέλεσε ανάμεσα σε άλλα καθηγητής Ευρωπαϊκής Προϊστορίας στο Αρχαιολογικό Ινστιτούτο του Λονδίνου και τιμήθηκε με το παράσημο του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, ενώ συνταξιοδοτήθηκε το 1989.

Πηγή: Εφημερίδα "Τα Νέα"

Δεν υπάρχουν σχόλια