Τα Λείβηθρα Πιερίας Την καθημερινή ζωή κατά την πρώιμη και ύστερη αρχαιότητα θα αναπαραστήσει το αρχαιολογικό πάρκο, που θα δημιουργήσει...
Τα Λείβηθρα Πιερίας |
Την καθημερινή ζωή κατά την πρώιμη και ύστερη αρχαιότητα θα αναπαραστήσει το αρχαιολογικό πάρκο, που θα δημιουργήσει η ΚΖ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων στα Λείβηθρα, την πατρίδα του δεξιοτέχνη του τραγουδιού και της λύρας Ορφέα, στη νότια Πιερία, που κατοικήθηκε από τα προϊστορικά μέχρι τα βυζαντινά χρόνια.
«Έτσι λοιπόν ξεκίνησα, στη χιονισμένη Θράκη να επιστρέψω. Και έφτασα στον τόπο μου, τα Λείβηθρα», αναφέρεται στα «Αργοναυτικά», το ποιητικό κείμενο που αποδίδεται στον ίδιο τον Ορφέα.
Το έργο θα υλοποιηθεί σε επιφάνεια 67 στρεμμάτων στην περιοχή «Κουφός» στο νοτιοανατολικό τμήμα του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου των Λειβήθρων, στο δημοτικό διαμέρισμα της Λεπτοκαρυάς.
Το αρχαιολογικό πάρκο θα περιλαμβάνει τρεις θεματικές περιοχές, που στόχο θα έχουν τη σύνδεση του χώρου με την ακρόπολη των αρχαίων Λειβήθρων και τελικά την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου. Η πρώτη θα αφορά περιοχή ενημέρωσης- ψυχαγωγίας. Στη δεύτερη με τίτλο «Η Φύση διηγείται το μύθο της» οι περιηγητικές διαδρομές θα αποδίδουν σχηματικά τη λύρα- σύμβολο του Ορφέα, επισημαίνοντας τη σχέση του χώρου με το μύθο του Ορφέα. Η τρίτη θεματική περιοχή περιλαμβάνει την αναβάθμιση του δάσους γύρω από το πάρκο.
Νεαρή γυναίκα από τη Θράκη μεταφέρει το κεφάλι του Ορφέα, του Gustave Moreau (1865) |
Αφετηρία της διαδρομής θα αποτελέσει το υπάρχον κτίριο της Εφορείας, που θα λειτουργεί ως χώρος υποδοχής των επισκεπτών. Στην είσοδο του πάρκου, ο επισκέπτης θα συναντά την αναπαράσταση ενός οβάλ σπιτιού, γεωμετρικού τύπου. Οδηγό θα αποτελέσει η ανασκαφή ενός παρόμοιου σπιτιού από το γειτονικό Ηράκλειο του 8ου αιώνα π.Χ. Θα επιχειρηθεί η ανάδειξη των λειτουργιών και δράσεων εντός της οικίας με την οικοσκευή και το λοιπό εξοπλισμό (εστία, σκευοθήκες, αγγεία, αργαλειός).
Στη συνέχεια της διαδρομής, ο επισκέπτης θα συναντά την κάτοψη ενός εξελιγμένου υστεροκλασσικού-ελληνιστικού συγκροτήματος της Μακεδονίας, με βάση την αγρέπαυλη που ανασκάφηκε στο γειτονικό Κομπολόι. Θα αναπαρίσταται καθ’ ύψος μόνο η ισόγεια νότια και δυτική πτέρυγα της οικίας, καθώς και το υπόγειο ισχυρού πύργου στην ανατολική πτέρυγα.
Στο χώρο του πάρκου θα στηθούν, επίσης, κιόσκια αφιερωμένα στον Ορφέα, τις Μούσες και τη μουσική. Στο πάρκο θα κατασκευαστεί και θέατρο για πολιτιστικές εκδηλώσεις, με θέα προς το κάστρο του Πλαταμώνα.
Στο χώρο θα χωροθετηθούν και εκπαιδευτικές δράσεις. Το εκπαιδευτικό υλικό θα συμπληρώνεται με έντυπο και ακουστικό υλικό για άτομα με κινητικά προβλήματα και προβλήματα όρασης.
Η δημιουργία του πάρκου θα χρηματοδοτηθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μακεδονίας- Θράκης 2007-2013» με το ποσό των 1.940.500 ευρώ.
Ιστορικό Πάρκο Ολύμπου στον Άγιο Δημήτριο
Η ΚΖ’ Εφορεία σχεδιάζει να δημιουργήσει ακόμα δύο θεματικά πάρκα, το Ιστορικό πάρκο Ολύμπου στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου, όπου αποκαλύφθηκε το πρώτο μυκηναϊκό νεκροταφείο της βόρειας Ελλάδας, και το Αρχαιολογικό πάρκο Δίου στην περιοχή, όπου βρίσκεται εκτεταμένο νεκροταφείο τύμβων της πρώιμης εποχής του Σιδήρου.
Πηγή: Εφημερίδα Αγγελιοφόρος
Πηγή εικόνας: Βικιπαίδεια
Πηγή: Εφημερίδα Αγγελιοφόρος
Πηγή εικόνας: Βικιπαίδεια
Δεν υπάρχουν σχόλια