Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Έσωσαν κράνος 2.700 ετών

Το χάλκινο, κορινθιακού τύπου κράνος υπολογίζεται ότι είναι από τους αρχαϊκούς χρόνους, πιθανότατα από τον 6ο αι.π.Χ. Ανεκτίμητης αρχαι...


Το χάλκινο, κορινθιακού τύπου κράνος υπολογίζεται ότι είναι
από τους αρχαϊκούς χρόνους, πιθανότατα από τον 6ο αι.π.Χ.
Ανεκτίμητης αρχαιολογικής αξίας χάλκινο κράνος κορινθιακού τύπου ήταν έτοιμοι να πουλήσουν αρχαιοκάπηλοι στον Πύργο Ηλείας. Οι επιτήδειοι συνελήφθησαν ύστερα από πληροφορίες του Τμήματος Αρχαιοκαπηλίας της Ασφάλειας Αττικής, όταν σε έλεγχο που έγινε στο αυτοκίνητό τους βρέθηκε το καλοδιατηρημένο κράνος.

Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη το απόγευμα στον Πύργο. Οι αστυνομικοί του αρμόδιου τμήματος αρχαιοκαπηλίας είχαν ενημερωθεί πως δύο Έλληνες από την περιοχή, ηλικίας 48 και 53 ετών, είχαν στη διάθεσή τους ένα σπάνιο χάλκινο κράνος που προσπαθούσαν να πουλήσουν σε έμπορο. Έστησαν «καρτέρι» στους αρχαιοκάπηλους και σε έλεγχο που έκαναν στο αυτοκίνητο βρήκαν το αρχαιολογικό εύρημα.
Πρόκειται για ένα καλοδιατηρημένο, ακέραιο χάλκινο κράνος κορινθιακού τύπου, το οποίο φέρει ελάχιστες φθορές στο επαυχένιο και μικρές οπές σε σημεία της θόλου. Το κράνος υπολογίζεται ότι είναι από τους αρχαϊκούς χρόνους, πιθανότατα από τον 6ο αιώνα π.Χ. Επιπλέον, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του 53χρόνου βρέθηκαν έξι αργυρά νομίσματα διαφόρων διαστάσεων. Οι αρχαιοκάπηλοι δεν έχουν μέχρι στιγμής ομολογήσει πού και πότε έγινε η λαθρανασκαφή που έφερε στο φως τα συγκεκριμένα ευρήματα.
Τα αντικείμενα εξετάστηκαν από αρχαιολόγο της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του υπουργείου Πολιτισμού, ο οποίος αποφάνθηκε ότι εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του νόμου «περί Προστασίας των Αρχαιοτήτων και της εν γένει πολιτιστικής κληρονομιάς».
Το προσεχές διάστημα, ειδική επιτροπή του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) αναμένεται να εξετάσει την εμπορική αξία των ευρημάτων, βάσει της οποίας θα παραπεμφθούν οι δύο αρχαιοκάπηλοι. Αν το κράνος κοστίζει πάνω από 150.000 ευρώ, οι δύο θα κατηγορηθούν για κακούργημα.


Πηγή: Εφημερίδα "Έθνος"

Δεν υπάρχουν σχόλια