Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αχτίδα φωτός για το Νέο Μουσείο της Σπάρτης

Το κτίριο της Χυμοφίξ Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, Αρχαίο Θέατρο και πολιτιστική διαδρομή «Λεύκτρο – Σπάρτη έθεσε στην ατζέντα με την Λίνα...


Το κτίριο της Χυμοφίξ

Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, Αρχαίο Θέατρο και πολιτιστική διαδρομή «Λεύκτρο – Σπάρτη έθεσε στην ατζέντα με την Λίνα Μενδώνη ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου.


Υπογράφηκε χθες στην Αθήνα από τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρο Τατούλη και τη Γενική Γραμματέα Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη Προγραμματική Σύμβαση ύψους 2.785.068 ευρώ για τη μελέτη του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης, που θα ανεγερθεί στον χώρο της πρώην Χυμοφίξ. Στη συνάντηση παρευρισκόταν και η Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κ. Αδαμαντία Τζανετέα.


Τα δύο μέρη συμφώνησαν ότι η Περιφέρεια θα προκηρύξει διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για τη μελέτη σύμφωνα με την ελληνική και την κοινοτική νομοθεσία, όπως έγινε και με το νέο Μουσείο της Ακρόπολης και όπως αξίζει στην ιστορία της Σπάρτης. Γίνεται έτσι μια σοβαρή αρχή για το Μουσείο, που θα είναι πλέον πανελλήνιας εμβέλειας. Φορέας υλοποίησης της μελέτης θα είναι  η Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας, η οποία θα απευθυνθεί σε σύνθετα μελετητικά σχήματα αρχιτεκτόνων και μηχανικών με όλες τις απαραίτητες ειδικότητες για την άρτια εκπόνηση μιας τόσο απαιτητικής μελέτης. 


Κατά τη συνάντησή τους, ο κ. Τατούλης και η κ. Μενδώνη συμφώνησαν επίσης ότι θα επακολουθήσει και δεύτερη Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας και του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, με αντικείμενό της την ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου της Σπάρτης. Έγινε επίσης αποδεκτή η πρόταση του κ. Τατούλη να αξιοποιηθούν τα αρχαιολογικά ευρήματα του οδικού άξονα Λεύκτρων-Σπάρτης και να δημιουργηθεί κατά μήκος του νέου δρόμου μια πολιτιστική διαδρομή στα βήματα του αρχαίου περιηγητή Παυσανία, με ανάδειξη των σημείων ιστορικού ενδιαφέροντος που συνδέονται με τον δρόμο.


Όπως αναφέρει η κ. Τζανετέα: «Οι 3 νέες πολιτικές πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου, λίγες μόλις μέρες μετά τη δημοπράτηση για τη διαμόρφωση του Πολυπολιτισμικού Κέντρου  «Σταματάκειο», αποδεικνύουν για μια ακόμη φορά τη σημασία που δίνει η Περιφέρεια στην ανάδειξη του πολιτισμικού αποθέματος της Λακωνίας και στον ρόλο που αυτή θα παίξει στην ανάπτυξη της περιοχής».


Πηγή: Notos Press

Δεν υπάρχουν σχόλια