Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ανοιχτό μουσείο και θαλάσσιο… θέατρο, προτείνει για τη Θεσσαλονίκη το ΜΙΤ

Τη μετατροπή του αρχαιολογικού άξονα Ροτόντα – Καμάρα – πλατεία Ιπποδρομίου σε ένα μεγάλο - ανοιχτό αρχαιολογικό μουσείο, προτείνουν μεταπτ...


Τη μετατροπή του αρχαιολογικού άξονα Ροτόντα – Καμάρα – πλατεία Ιπποδρομίου σε ένα μεγάλο - ανοιχτό αρχαιολογικό μουσείο, προτείνουν μεταπτυχιακοί φοιτητές του φημισμένου πανεπιστημίου των ΗΠΑ Massachusetts Institute of Tecnology (MIT), με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης.


Ομάδα φοιτητών, με επικεφαλής τον πολεοδόμο καθηγητή του πανεπιστημίου, Dennis Frenchman, επισκέφθηκαν το Μάρτιο του 2011 τη Θεσσαλονίκη, και αφού εξερεύνησαν την ταυτότητα της πόλης, σε συνεργασία με Έλληνες αρχιτέκτονες, κατέθεσαν σειρά από καινοτόμες προτάσεις – μελέτες, μέσω των οποίων αναβαθμίζονται και αναδεικνύονται «ξεχασμένοι» αρχαιολογικοί χώροι, νεοκλασικά κτίρια και γειτονιές.


Ο παγκοσμίου φήμης, αρχιτέκτονας και πολιτικός μηχανικός, καθηγητής στο ΜΙΤ, Κάρλο Ράτι, μετά από πρόσκληση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και του Δήμου Θεσσαλονίκης, παρουσίασε απόψε, στο κοινό της Θεσσαλονίκης, τις προτάσεις των φοιτητών στη διάρκεια ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης.


Οι αρχιτεκτονικές προτάσεις - μελέτες, εκτίθενται μέσω έκθεσης μακετών η οποία φιλοξενείται στο φουαγιέ του δημαρχιακού μεγάρου, μέχρι τις 31 Μαΐου.


Το ανοιχτό αρχαιολογικό μουσείο του ανακτόρου του Γαλερίου, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, σύστημα γυάλινων δαπέδων, φωτεινών ενδείξεων και ήχου, που θα δημιουργήσει μοναδικά μονοπάτια για τους επισκέπτες.


Επίσης, η μεταπτυχιακή φοιτήτρια του ΜΙΤ, Stephen Kennedy, προτείνει τη δημιουργία ενός θαλάσσιου... ανοιχτού θεάτρου, που θα αναβαθμίζει το μέτωπο, κατά μήκος της παλιάς παραλίας, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει μια ακόμα μελέτη, η οποία επιχειρεί να αναδείξει την παράδοση της Θεσσαλονίκης στην κλωστοϋφαντουργία.


Συγκεκριμένα, σε μπαλκόνια πολυκατοικιών, κατά μήκος του θαλάσσιου παραλιακού μετώπου, αλλά και σε άλλους κεντρικούς δρόμους, προτείνεται η τοποθέτηση τεντών, κατασκευασμένων από πολύχρωμα ψηφιακά υφάσματα, νέας τεχνολογίας.


Ακόμα, οι φοιτητές του ΜΙΤ παρουσιάζουν προτάσεις για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος υπέργειων βελτιώσεων, συνδυασμένων με συστήματα χρήσης νέων τεχνολογιών, που θα δίνουν τη δυνατότητα αναζήτησης δρομολογίων και πολιτιστικών περιπλανήσεων, κατά μήκος της οδού Εγνατία, καθώς επίσης και την «αναζωογόνηση» περιοχών της Θεσσαλονίκης, μέσω της διάσωσης ξεχασμένων ιστορικών κτηρίων.


Ο κ. Ράτι, χαρακτήρισε τη Θεσσαλονίκη μοναδική, για την ιστορία και τη γεωγραφική της θέση, πόλη, επισήμανε ότι το χρηματικό κόστος για την υλοποίηση των παραπάνω προτάσεων δεν είναι πολύ μεγάλο, ενώ αναφερόμενος στη σημερινή δυσμενή οικονομική κατάσταση, υπογράμμισε ότι η κρίση δεν πλήττει μόνο την Ελλάδα, αλλά και άλλες χώρες.




Πηγή: Εφημερίδα "Εξπρές"
Πηγή εικόνας: Wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια