Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ρωμαϊκός θησαυρός ανακαλύφθηκε στο Ισραήλ

Ο ρωμαϊκός θησαυρός που αποκαλύφθηκε μετά από 1880 χρόνια περίπου Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν νομισματικό θησαυρό αποτελούμενο από 140 χρυσ...


Ο ρωμαϊκός θησαυρός που
αποκαλύφθηκε μετά από 1880 χρόνια περίπου

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν νομισματικό θησαυρό αποτελούμενο από 140 χρυσά και ασημένια νομίσματα μαζί με χρυσά κοσμήματα, πιθανότατα κρυμμένα από μια πλούσια φοβισμένη κυρία της εποχής, την περίοδο της επανάστασης του Bar Kokhba πριν από 1880 χρόνια περίπου.


Οι Ισραηλινές Αρχές Αρχαιοτήτων παρουσίασαν το μεγαλοπρεπές εύρημα την περασμένη Τρίτη, επισημαίνοντας ότι ανακαλύφθηκε κατά την διάρκεια ανασκαφής στην περιοχή Kiryat Gat, στο νότιο Ισραήλ.


Κατά την διάρκεια της ανασκαφής αποκαλύφθηκαν τα δωμάτια ενός κτιρίου της Ρωμαϊκής και Βυζαντινής περιόδου. Οι αρχαιολόγοι ξεχώριζαν έναν λάκκο που είχε σκαφτεί στην αυλή του αρχαίου κτιρίου και είχε ξαναγεμιστεί με χώμα. Προς μεγάλη τους έκπληξη, ένας εντυπωσιακός θησαυρός αξιοθαύμαστης ποιότητας βρισκόταν μέσα στον λάκκο. Είχε επικαλυφθεί με έναν υφασμάτινο ρούχο, το οποίο είχε φθαρεί κατά μεγάλο ποσοστό.


Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο Emil Aladjem, που διεύθυνε την ανασκαφή, «Ο εκπληκτικός αυτός θησαυρός περιλαμβάνει χρυσά κοσμήματα, ανάμεσα σε αυτά ένα σκουλαρίκι σε σχήμα λουλουδιού και ένα δαχτυλίδι διακοσμημένο με πολύτιμη πέτρα που έφερε την σφραγίδα μιας φτερωτής θεάς, δύο ασημένιες βέργες καθώς και 140 χρυσά και ασημένια νομίσματα.»


Το χρυσό δαχτυλίδι με την σφραγίδα
«Τα νομίσματα αυτά χρονολογούνται από την περίοδο των Ρωμαίων Αυτοκρατόρων Νέρωνα, Νέρβα και Τραϊανού, που ηγήθηκαν της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας από το 54-117 μ.Χ. Τα νομίσματα φέρουν από την μια πλευρά απεικονίσεις των αυτοκρατόρων ενώ από την άλλη πορτραίτα τους μαζί με σύμβολα πολεμιστών, θεούς της μυθολογίας όπως τον Δία καθισμένο σε θρόνο ή να κρατά κεραυνό στο ένα χέρι.»


Ο Sa'ar Ganor, αρχαιολόγος της Ισραηλινής Αρχής Αρχαιοτήτων, προσθέτει ότι «η σύνθεση των ευρημάτων αυτών και η ποιότητά τους είναι ανάλογη του θησαυρού που είχε βρεθεί παλαιότερα και ήταν κι αυτός της περιόδου της επανάστασης του Bar Kokhba. Κατά την διάρκεια της επανάστασης εναντίον των Ρωμαίων, μεταξύ του 132-135 μ.Χ., οι Ιουδαίοι θα χρησιμοποιήσουν τα νομίσματα με την απεικόνιση του Αυτοκράτορα Τραϊανού έχοντας χαράξει όμως επάνω σύμβολα της επανάστασης.»


Χρυσό σκουλαρίκι σε άριστη κατάσταση
«Αυτός ο θησαυρός περιλαμβάνει ασημένια και χρυσά νομίσματα διαφορετικής αξίας, τα περισσότερα εκ των οποίων χρονολογούνται από την εποχή του Αυτοκράτορα Τραϊανού. Πρόκειται πιθανότατα για επείγουσα συγκέντρωση χρημάτων από μια πλούσια γυναίκα που στην συνέχεια τα έκρυψε, διαισθανόμενη τον κίνδυνο που διέτρεχε η ίδια. Τύλιξε τα κοσμήματα και τα χρήματά της με ένα ρούχο και τα έκρυψε μέσα στην γη πριν ή κατά την διάρκεια της επανάστασης. Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι ο ιδιοκτήτης του θησαυρού ποτέ δεν επέστρεψε για να τον πάρει.»


Ο θησαυρός αφαιρέθηκε από το αρχαιολογικό πεδίο της ανασκαφής και μεταφέρθηκε για συντήρηση στα εργαστήρια της Ισραηλινής Αρχής Αρχαιαοτήτων στην Ιερουσαλήμ.




Πηγή: The Archaeology News Network

Δεν υπάρχουν σχόλια