Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ο ευρωπαϊκός Νότος κοιτάζει το μέλλον

Οι περικοπές κονδυλίων στον πολιτισμό, προκαλούν ποταμό νέων ιδεών, επιχειρηματικότητας και ρεαλισμού Οι χορηγίες ελαχιστοποιήθηκαν. ...


Οι περικοπές κονδυλίων στον πολιτισμό,
προκαλούν ποταμό νέων ιδεών,
επιχειρηματικότητας και ρεαλισμού

Οι χορηγίες ελαχιστοποιήθηκαν. Η κρατική στήριξη στον πολιτισμό γίνεται όλο και ισχνότερη. Ποιο θα είναι το καινούργιο «καύσιμο» για συνεχίσει να λειτουργεί καλλιτεχνική σκηνή, να πραγματοποιούνται αρχαιολογικές ανασκαφές αλλά και η συντήρηση σπουδαίων μνημείων στις χώρες της -χειμαζόμενης οικονομικά- Ευρώπης;


«Μα, η αφοσίωση των ίδιων των πολιτών. Μόνο αυτοί θα προστατεύουν την Ιστορία, την παράδοση και την σύγχρονη πολιτιστική παραγωγή»


H Ιλάρια Μπορλέτι Μπουιτόνι, φαίνεται να είναι απολύτως σίγουρη για τις νέες κατευθύνσεις. Άλλωστε η εκπρόσωπος του Fondo Ambiente Italiano, μπορεί να καυχηθεί ότι η οργάνωσή της έκανε την πιο επιτυχημένη εκστρατεία για την τόνωση της συμμετοχής των απλών ανθρώπων στη σωτηρία και ανάδειξη μνημείων και τοποθεσιών φυσικού κάλλους.


Συναντήσαμε την ενθουσιώδη Ιταλίδα στην Λισσαβώνα, όπου έγινε φέτος η ετήσια συνάντηση των βραβείων της Europa Nostra της Ομοσπονδίας των Ευρωπαϊκών Οργανώσεων για την προστασία της Ιστορικής Κληρονομιάς και της Φύσης. Εκεί παρουσίασε συνοπτικά την καμπάνια με τίτλο «Τόποι της Καρδιάς μας» (Luoghi del Cuore) και σύνθημα “Η υπογραφή σου σώζει”, που έκλεψε την παράσταση. Ένα τηλεοπτικό σποτάκι μερικών δευτερολέπτων όπου άτομα από κάθε γωνιά του πλανήτη ψηφίζουν τα αγαπημένα τους μέρη στην Ιταλία. Το συμπέρασμα; Τα μνημεία μιας χώρας δεν είναι εθνικά αλλά οικουμενικά και η καλή τους κατάσταση είναι κάτι που αφορά ολόκληρη την ανθρωπότητα. Η τελευταία έκκληση του Luoghi del Cuore, συγκέντρωσε πάνω από μισό εκατομμύριο ψήφους απ’ όλον τον κόσμο. Και μην φανταστείτε ότι υποψήφιο ήταν μόνο το Κολοσσαίο ή η Καπέλα Σιστίνα. Ακόμα και μικρές εκκλησίες σε απομακρυσμένες περιοχές κέρδισαν την προσοχή του κοινού.

                                                                                                   Το τηλεοπτικό σποτ διάρκειας 30''
Crowdfunding


«Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια στην Ιταλία», λέει ο Φεντερικό Γκουάστι, από το Δ.Σ. της Europa Nostra. «Για πρώτη φορά οι πολίτες συναισθάνονται τόσο πολύ τη σημασία του πολιτισμού, θέλοντας να δώσουν κάτι από το υστέρημά τους. Από την άλλη, για να εξασφαλίσει κανείς χορηγίες από τον επιχειρηματικό κόσμο, όχι μόνο πρέπει να δώσει μάχη αλλά να αποκτήσει μια τελείως διαφορετική προσέγγιση έξυπνων ιδεών, εταιρικής ευθύνης, κοινωνικής μέριμνας. Οι ημέρες όπου κάποιοι πλούσιοι έκοβαν ένα τσεκ για την τέχνη και την κληρονομιά τελείωσαν. Είμαστε στην εποχή του crowdfunding, δηλαδή της χρηματοδότησης πρότζεκτ από το ίδιο το κοινό, έστω και με ελάχιστη συμβολή από τον καθένα».


Κοινωνία των πολιτών


«Ο ευρωπαϊκός Νότος, ποτέ δεν ήταν πολύ γενναιόδωρος με τα μνημεία και την Ιστορία του, παρότι έχει τέτοιο πλούτο. Τώρα ζούμε άγριες περικοπές παντού», τονίζει ο εκπρόσωπος της Οργάνωσης Hispania Nostra. Χοσέ Μαρία Μπαλεστέρ. «Στην Ισπανία, περνάει τώρα ένας νόμος που ενθαρρύνει την κοινωνία των πολιτών να αγκαλιάσει τον πολιτισμό και τα μνημεία, δίνοντας κίνητρα. Η χώρα μου υπερηφανευόταν για το πολιτιστικό της μοντέλο που γέμισε την περιφέρεια με μουσεία σύγχρονης τέχνης. Τώρα βλέπουμε ότι το παρακάναμε και δεν μπορούμε εύκολα να συντηρήσουμε τις υποδομές. Τη στιγμή που η περίθαλψη και η παιδεία υποφέρουν τόσο στην Ισπανία, ποιος μπορεί να μιλήσει για τον πολιτισμό. Δείτε πόσο το Γκούγκενχαϊμ κρατά όρθιο το Μπιλμπάο. Ομως δεν γίνεται να φτιάξουμε ένα Γκούγκενχαϊμ, σε κάθε ισπανική πόλη».


Οικονομική τόνωση


Η μικροσκοπική Μάλτα έχει να μας δώσει πολλά μαθήματα. Η Μαλτέζα Σιμόνε Μίτζι, παρούσα στην Λισσαβώνα, τονίζει: «Εδώ και πολλά χρόνια, το νησί έχει προσελκύσει πολλές ξένες κινηματογραφικές παραγωγές από τις ΗΠΑ. Οχι μόνο ενοικιάζουν κάποια από τα κάστρα του νησιού, προσέχοντας πάντα να μην δημιουργήσουν φθορές, αλλά προσλαμβάνουν και Μαλτέζους για διάφορες εργασίες. Ο πολιτισμός μπορεί να φέρει οικονομική τόνωση, αν καταλάβουν οι πολίτες πόσο σημαντικός είναι. Αυτός είναι ο δικός μας τρόπος να πείσουμε τους Μαλτέζους να κατανοήσουν το κεφάλαιο που έχουν στα χέρια τους. Σωστή ανάδειξη και συντήρηση των μνημείων μας σημαίνει αύξηση του τουρισμού και θέσεις εργασίας».




Πηγή: Μ. Πουρνάρα, Εφημερίδα "Καθημερινή"

Δεν υπάρχουν σχόλια