Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Κλεοπάτρας εγκώμιον και άλλες ιστορίες στο Νομισματικό Μουσείο

Εκδήλωση - παρουσίαση αιγυπτιακών παπύρων και νομισμάτων Ελλάδα και Αίγυπτος συναντώνται το Σάββατο 9 Ιουνίου στο Νομισματικό Μουσείο χ...


Εκδήλωση - παρουσίαση αιγυπτιακών
παπύρων και νομισμάτων
Ελλάδα και Αίγυπτος συναντώνται το Σάββατο 9 Ιουνίου στο Νομισματικό Μουσείο χάρη στην εκδήλωση «Η Αίγυπτος μιλάει μέσω παπύρων και νομισμάτων», που περιλαμβάνει ημερίδα, ξενάγηση στη μόνιμη έκθεση του μουσείου καθώς και θεατρικό δρώμενο με τίτλο «… όλες η Βερενίκες κ' η Κλεοπάτρες θαυμαστές» (από το ποίημα «Καισαρίων» του Καβάφη).


Στην ημερίδα, που έχει θέμα της παρουσίαση παπύρων και νομισμάτων, πολλά από τα οποία φέρουν αραβοελληνικές επιγραφές θα λάβουν μέρος οι: Αμφιλόχιος Παπαθωμάς, Μανώλης Γεωργουδάκης, Γεώργιος Κακαβάς, Αλέξανδρος Ανδρέου και Γιόρκα Νικολάου ενώ χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο διευθυντής του Νομισματικού Μουσείου δρ Γεώργιος Κακαβάς και ο αιγύπτιος μορφωτικός ακόλουθος δρ Χισάμ Νταρουίς. Θα ακολουθήσει η ξενάγηση στο μουσείο.


Στην αίθουσα των Εσπερίδων του Ιλίου Μελάθρου εξάλλου θα παρουσιασθεί το θεατρικό δρώμενο «Κλεοπάτρας εγκώμιον» _«... όλες η Βερενίκες κ΄ η Κλεοπάτρες θαυμαστές» με αποσπάσματα από το έργο του Σαίξπηρ «Αντώνιος και Κλεοπάτρα». Γιατί η Κλεοπάτρα, μοιραία βασίλισσα της Αιγύπτου, με το τέλος της οποίας πέφτει η αυλαία του ελληνιστικού κόσμου ενέπνευσε θεατρικά και κινηματογραφικά έργα, πινάκες ζωγραφικής, λογοτεχνικά κείμενα και πραγματείες.


Η παράσταση θα δοθεί σε σκηνοθετική επιμέλεια Μιχάλη Σδούγκου με την ηθοποιό Κατερίνα Διδασκάλου. Ποιήματα του αλεξανδρινού Κωνσταντίνου Καβάφη θα διαβάσει ο ηθοποιός Νίκος Ψαρράς ενώ την μουσική επιμέλεια θα έχει ο Δημήτρης Λέκκας. Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν το Νομισματικό Μουσείο και το Αιγυπτιακό Μορφωτικό Κέντρο Αθηνών και εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο νέων δράσεων, που εγκαινίασε το Μουσείο με σκοπό την ανάπτυξη του διαπολιτισμικού διαλόγου, την προβολή του στο ευρύ κοινό την παρουσία του στο σύγχρονο πολιτιστικό γίγνεσθαι.


Που και Πότε


Νομισματικό Μουσείο (Πανεπιστημίου 12, τηλ. 210 3632057. Στις 9 Ιουνίου, ώρα 12.




Πηγή: Εφημερίδα "Το Βήμα"

Δεν υπάρχουν σχόλια