Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Άθικτη ρωμαϊκή σαρκοφάγος από τα βάθη της θάλασσας!

Η ρωμαϊκή σαρκοφάγος κατά την διάρκεια ανέλκυσης της από τον βυθό της θάλασσας O εκπαιδευτής καταδύσεων Hakan Gulec ήρθε αντιμέτωπος με...


Η ρωμαϊκή σαρκοφάγος κατά την διάρκεια
ανέλκυσης της από τον βυθό της θάλασσας
O εκπαιδευτής καταδύσεων Hakan Gulec ήρθε αντιμέτωπος με κάτι ασυνήθιστο για εκείνον σε σχέση με τα ψάρια και τα σκουπίδια που συναντά συχνά στις καταδύσεις του.


Κατά τη διάρκεια πρόσφατης κατάδυσης του στο βυθό της θάλασσας, κοντά στην Antalya, ανοικτά των ακτών της νότιας Τουρκίας, ένα αντικείμενο που προεξείχε από την άμμο στον πυθμένα της θάλασσας τράβηξε την προσοχή του, προκαλώντας τον να το αποσπάσει. Στην προσπάθειά του αυτή είδε σκαλισμένες μορφές και αποφάσισε να φωτογραφίσει το μυστήριο εύρημα. 


Παρέδωσε τις φωτογραφίες στο μουσείο της Alanya, όπου μετά από την εξέτασή τους, αποφασίστηκε να πραγματοποιήσουν επιχείρηση ανέλκυσης. Ο διευθυντής του Ενάλιου Αρχαιολογικού Μουσείου της Αλικαρνασσού, Yaşar Yıldız και ομάδα αρχαιολόγων καθάριζαν για έξι συνεχόμενες ώρες την σαρκοφάγο από άμμο και άλλα υλικά, την οποία και ανέσυραν με τη βοήθεια γερανού. Στην συνέχεια, η σαρκοφάγος μεταφέρθηκε στο μουσείο της Alanya.


Τα στελέχη του μουσείου αιφνιδιάστηκαν από την ανακάλυψη: μια εντυπωσιακή, καλοδιατηρημένη σαρκοφάγος διακοσμημένη με κεφάλια Μέδουσας, με ερωτιδείς που κρατούν στεφάνια και γυναίκες, τοποθετημένες στις γωνίες, να χορεύουν. Εκτιμάται ότι πρόκειται για έργο του 2ου ή 3ου μ.Χ. 


«Το μουσείο της Alanya απέκτησε ένα νέο έργο τέχνης», δήλωσε ο διευθυντής του Yasar Yildiz. «Οι μορφές της σαρκοφάγου δείχνουν ότι χρονολογείται από τη ρωμαϊκή περίοδο». 
Αλλά πού προέρχεται; Ίσως αποτελεί έργο της περίφημης σχολής γλυπτικής στην Αφροδισιάδα (βρίσκεται σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από το σημείο), η οποία παρήγαγε έργα γλυπτικής για την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.




Πηγή: Hurriyet Daily News

Δεν υπάρχουν σχόλια