Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

H γέφυρα του ρωμαίου εμπόρου Ευρυκλή

Η αρχαία ρωμαϊκή γέφυρα χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα Γέφυρα που χτίστηκε από τον Ρωμαίο έμπορο Apuleius Eurykles στην αρχαία πόλη A...


Η αρχαία ρωμαϊκή γέφυρα
χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα
Γέφυρα που χτίστηκε από τον Ρωμαίο έμπορο Apuleius Eurykles στην αρχαία πόλη Aizanoi πριν από 2.000 χρόνια περίπου, όταν ο ίδιος και η οικογένειά του επέζησαν από ένα ατύχημα στη θάλασσα, αποκαθίσταται σήμερα από έναν Τούρκο επιχειρηματία, ο οποίος επέζησε επίσης από ατύχημα στη θάλασσα.


Η ανασκαφική ομάδα της αρχαίας πόλης Aizanoi, με επικεφαλής την επίκουρο καθηγήτρια Elif Özer του τμήματος Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Pamukkale, έμαθε αυτή την ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια κατά τη διάρκεια των ανασκαφών.


Η επιγραφή αποκαλύπτει το γεγονός


Ο Ρωμαίος ευεργέτης, Eurykles, έγραψε στην επιγραφή της γέφυρας ότι αυτός και η οικογένειά του επέζησαν από ένα ατύχημα στη θάλασσα και έχτισαν τη γέφυρα στην αρχαία πόλη Aizanoi, που βρίσκεται σήμερα στην τουρκική επαρχία του Kütahya, στην περιοχή Çavdarhisar. «Ο Eurykles έγραψε στην επιγραφή ότι είχε δει πολύ ενδιαφέροντα πλάσματα της θάλασσας, και αποτύπωσε τις εικόνες από τα πλάσματα αυτά στους τοίχους», δήλωσε η Özer.


Η γέφυρα βρίσκεται σήμερα σε φάση αποκατάστασης χάρη στη χορηγία των ξενοδοχείων Anemon, που ανήκουν  στον İsmail Akçura, ο οποίος επέζησε μόλις από ατύχημα στη θάλασσα του Μαρμαρά με την οικογένειά του το 2008 , όταν το σκάφος του γέμισε με νερό.
Η γέφυρα παρέμενε ισχυρή και σε χρήση μετά από 2.000 χρόνια, αλλά θα επιστρέψουν τα τείχη του φύλακα της γέφυρας στην αρχική θέση τους, δηλώνει η Özer. «Η γέφυρα θα ανακτήσει την υπέροχη δομή της μετά τη διαδικασία αποκατάστασης.»


Η καθηγήτρια ανέφερε επίσης, ότι συνεχίζονται οι εργασίες σε εννέα σημεία κατά την διάρκεια της δεύτερης περιόδου ανασκαφών που ξεκίνησαν στην αρχαία πόλη από τις 17 Μαΐου. Η ανασκαφική ομάδα κατηγοριοποιεί πέτρες από διάφορες ιστορικές κατασκευές της αρχαίας πόλης.


Χωρικοί στην ομάδα


Οι ανασκαφές συνεχίζονται γύρω από το ναό του Ολυμπίου Διός, καθώς και στο στάδιο και στα λουτρά σύμφωνα με την Özer. «Η ομάδα μας περιλαμβάνει ακόμα και γυναίκες που δούλευαν στα χωράφια. Εργάζονται πολύ προσεκτικά και μαθαίνουν για τις αρχαιολογικές ανασκαφές. Απασχολούνται, όμως για σύντομο χρονικό διάστημα.»




Πηγή: The Archaeology News Network

Δεν υπάρχουν σχόλια