Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Πριγκίπισσα 2500 ετών εντυπωσιάζει με τα τατουάζ της

H μούμια ηλικίας 2500 ετών Ψηλά στα βουνά Αλτάι της Σιβηρίας, όχι πολύ μακριά από τα σύνορα μεταξύ της Ρωσίας και της Μογγολίας, οι ερευ...

H μούμια ηλικίας 2500 ετών

Ψηλά στα βουνά Αλτάι της Σιβηρίας, όχι πολύ μακριά από τα σύνορα μεταξύ της Ρωσίας και της Μογγολίας, οι ερευνητές έχουν βρει το μουμιοποιημένο σώμα μιας νεαρής γυναίκας που καλύπτεται με τατουάζ, τα οποία χαρακτηρίζονται ως «εντυπωσιακά σύγχρονα» από τους αρχαιολόγους.


Η γυναίκα, κατά πάσα πιθανότητα περίπου 25 ετών, θάφτηκε πριν από περίπου 2.500 χρόνια και βρέθηκε το 1993. Πιθανόν να ανήκε στην φυλή Pazyryk, νομάδες που κατοικούσαν στην περιοχή για αιώνες. Παραμένοντας κρύα χάρη στο μόνιμο στρώμα του πάγου, ήταν, σύμφωνα με τους επιστήμονες, τόσο καλά διατηρημένη ώστε κάποιος να μπορεί να δει τα περίτεχνα τατουάζ των ζώων και από ό, τι φαίνεται διάφορων θεοτήτων.

Το σώμα της Πριγκίπισσας Ukok, που πέθανε 25 ετών, είχε πολλά τατουάζ στο σώμα της, συμπεριλαμβανομένου ενός ελαφιού με το ράμφος ενός γρύπα και τα κέρατα ενός Αιγόκερου. Τα τατουάζ είναι τέλεια διατηρημένο για 2.500 χρόνια!
«Σε σύγκριση με όλα τα τατουάζ που βρέθηκαν από αρχαιολόγους σε όλο τον κόσμο, αυτά που βρίσκονται στις μούμιες των ανθρώπων Pazyryk είναι τα πιο περίπλοκα και τα πιο όμορφα», είπε η Natalia Polosmak, επικεφαλής της έρευνας, σε συνέντευξή του στους Times της Σιβηρίας. «Είναι πρωτοφανές το επίπεδο της τέχνης του τατουάζ. Απίστευτο.»

Στο χέρι της Πριγκίπισσας φαίνονται σημειωμένα τα τατουάζ στα δάχτυλά της. Ανασκάφηκε από τον πάγο πριν από 19 χρόνια, και έχει οριστεί να πάει σε δημόσια έκθεση στη Δημοκρατία του Αλτάι.
Η νεαρή γυναίκα έχει γίνει γνωστή ως η Πριγκίπισσα Ukok. Θάφτηκε σε έναν απομακρυσμένο οροπέδιο μαζί με έξι άλογα, ενδεχομένως οι πνευματικοί της συνοδοί στον άλλο κόσμο, και δύο άνδρες, πιθανώς πολεμιστές. Οι άνδρες είχαν και εκείνοι τατουάζ. Η Polosmak αναφέρει ότι υπάρχουν παλαιότερα παραδείγματα των τατουάζ – στον Oetzi, τον περίφημο "Iceman" από το 3.300 π.Χ. στις ιταλικές Άλπεις, ο οποίος έφερε κάποιες σύντομες, παράλληλες γραμμές στα πόδια του και στο κάτω μέρος της πλάτης του - αλλά δεν έχει υπάρξει καμία διακόσμηση του σώματος τόσο περίτεχνη, όπως αυτή της Πριγκίπισσα Ukok.

Τα τατουάζ είναι σαφώς ορατά σε έναν από τους ώμους του πολεμιστή. Τα σχέδια είναι παρόμοια με εκείνα που βρέθηκαν στην Πριγκίπισσα.
Στον αριστερό ώμο της, σύμφωνα με την Polosmak, η νεαρή γυναίκα είχε την απεικόνιση ενός υπέροχου μυθικού ζώου - ένα ελάφι με το ράμφος ενός γρύπα και τα κέρατα ενός Αιγόκερου. Στον καρπό της υπήρχε επίσης ένα ελάφι με περίτεχνα κέρατα. Το ίδιο ελάφι / γρύπας υπάρχει επίσης και στο σώμα του άνδρα, που βρέθηκε πιο κοντά στην Πριγκίπισσα, καλύπτοντας το μεγαλύτερο μέρος της δεξιάς πλευράς του σώματός του.

Τα τατουάζ σε ένα από τους δύο πολεμιστές που βρέθηκαν στον παγωμένο αρχαιολογικό χώρο ταφής στο Οροπέδιο Ukok περίπου 2.500 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας κοντά στο σύνορα της Ρωσίας με τη σύγχρονη Μογγολία, την Κίνα και το Καζακστάν.
Τα τατουάζ ήταν πιθανώς κατασκευασμένα από χρωστικές ουσίες που παρασκευάζονται από καμένα φυτά, πλούσια σε κάλιο. Το δέρμα ήταν προφανώς τρυπημένο με μία βελόνη ή άλλο αιχμηρό αντικείμενο, τριμμένο με ένα μίγμα αιθάλης και λίπους.

Ακόμη και αν η Πριγκίπισσα Ukok έζησε περίπου 500 χρόνια πριν από τον Ιησού, δηλώνει η Polosmak κάποια πράγματα δεν έχουν αλλάξει.

«Νομίζω ότι δεν έχουμε απομακρυνθεί από τους Pazyryks στην τέχνη του τατουάζ», είπε. «Υπάρχει ακόμα και σήμερα η λαχτάρα να κάνετε τον εαυτό σας όσο το δυνατόν ομορφότερο.»


Πηγή: The Archaeology News Network

Δεν υπάρχουν σχόλια