Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Το τεράστιο άγαλμα της Τζούνο στην πτέρυγα Μπεχράκη του Μουσείου Τεχνών της Βοστόνης

Στη νεόκτιστη πτέρυγα Ελληνορωμαϊκής Τέχνης του Μουσείου Τέχνης της Βοστόνης, που φέρει το όνομα των Ελληνοαμερικανών δωρητών Τζόρτζ και Μά...


Στη νεόκτιστη πτέρυγα Ελληνορωμαϊκής Τέχνης του Μουσείου Τέχνης της Βοστόνης, που φέρει το όνομα των Ελληνοαμερικανών δωρητών Τζόρτζ και Μάργκο Μπεχράκη, μεταφέρθηκε πρόσφατα ένα τεράστιο ρωμαϊκό άγαλμα του 2ου μ.Χ. αιώνα, το οποίο ζυγίζει 6000 κιλά και έχει ύψος περίπου τέσσερα μέτρα. Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι πρόκειται για το άγαλμα της Τζούνο (Juno), που στην ελληνική μυθολογία θεωρείται ότι είναι η Ήρα.


Το άγαλμα επί εκατό χρόνια φιλοξενούνταν στους κήπους -αναπαράσταση των ρωμαϊκών κήπων- που είχε δημιουργήσει στην πολυτελή κατοικία της στη Μασαχουσέτη η Μαίρη Πρατ Σπραγκ, εγγονή του μεγιστάνα των πλοίων και των σιδηροδρόμων Τσαρλς Σπραγκ. Η ίδια ήταν συλλέκτρια έργων τέχνης αλλά και αρχαίων ελληνικών και ρωμαϊκών αγαλμάτων, τα οποία είχαν εισαχθεί από την Ιταλία μέσω μιας εταιρείας πώλησης έργων τέχνης της εποχής.

Σημειώνεται ότι το κεφάλι του αγάλματος που εκτίθεται ξεχωριστά από το σώμα, θεωρείται πως μπορεί να μην ανήκει στην Τζούνο, αλλά να είναι αργότερη προσθήκη, καθώς η γεωλογική ανάλυση των πετρωμάτων δείχνει ότι τα δύο μάρμαρα ανήκουν σε άλλες εποχές.

Στο Μουσείο Τεχνών της Βοστόνης βρίσκεται και η πτέρυγα Ευανθίας και Λυκούργου Κοντάκη, η οποία περιλαμβάνει ευρήματα του αρχαιοελληνικού κλασικού και μετακλασικού πολιτισμού.


Πηγή: Εφημερίδα "Καθημερινή"

Δεν υπάρχουν σχόλια