Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Εκδήλωση στην Ακρόπολη της Αρχαίας Σπάρτης

Εγκαινιάζοντας το 2ο κύκλο εκδηλώσεων σε αρχαιολογικούς χώρους του Δήμου Σπάρτης, το Σωματείο Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης «Παν...


Εγκαινιάζοντας το 2ο κύκλο εκδηλώσεων σε αρχαιολογικούς χώρους του Δήμου Σπάρτης, το Σωματείο Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης «Παναγιώτης Σταματάκης», ο Σύνδεσμος Φίλων Ανασυγκρότησης Αρχαίου Θεάτρου Σπάρτης «ΓΙΤΙΑΔΑΣ» και η Ε’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, σε συνεργασία με το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» πραγματοποιούν εκδήλωση τη Δευτέρα 20/8, στις 8.30 το βράδυ, στην Ακρόπολη της Αρχαίας Σπάρτης (στο πλάτωμα νοτιοδυτικά της Δεξαμενής).


Η εκδήλωση περιλαμβάνει σύντομη παρουσίαση από εκπρόσωπο του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», της υπό εξέλιξη μελέτης του Αρχαίου θεάτρου Σπάρτης και ομιλία του κ. Παρασκευά Ματάλα, Δρ. Ιστορίας Πανεπιστημίου Κρήτης, με θέμα «Το αρχαίο θέατρο της Σπάρτης και η νεώτερη πόλη: μία μοιραία σχέση και το τοπίο της».

Το αρχαίο θέατρο της Σπάρτης και η νεώτερη πόλη:
μία μοιραία σχέση και το τοπίο της

Το θέατρο είναι το σημαντικότερο μνημείο που σώθηκε από την αρχαία Σπάρτη. Και έτσι ήταν πάντα, μια που ήταν ήδη εκεί, αναγνωρίσιμο, πολύ πριν δημιουργηθεί η νέα Σπάρτη.
Η ομιλία αυτή προτείνει μια εικονογραφημένη περιήγηση στη σύγχρονη ιστορία του θεάτρου της αρχαίας Σπάρτης: την ιστορία του ως μνημείου, ως αξιοθέατου για τους ταξιδιώτες, ως θέματος που απαθανατίζουν οι ζωγράφοι, ως συμβόλου, αλλά και ως ενός αποθέματος οικοδομικού υλικού. Είναι μια ιστορία που συνδέεται πολύ στενά με την ιστορία της πόλης που αναπτύχθηκε δίπλα του στους δύο τελευταίους αιώνες. Θα δούμε το πώς το θέατρο υπήρξε καθοριστικό για την πόλη, αλλά και η πόλη γι’αυτό.

Παράλληλα, οι μαρτυρίες των ξένων ταξιδιωτών φανερώνουν ότι η σημασία του θεάτρου δεν έγκειται γι’αυτούς τόσο στην αρχαιολογική του αξία, όσο στη θέση του. Στο ότι βρίσκεται στη Σπάρτη και αποτελεί το κύριο σημείο θέασης αυτού που πάνω απ’όλα θαυμάζουν, του τοπίου. Η σκηνή του θεάτρου γίνεται ένα πελώριο σκηνικό της ιστορίας, την οποία «βλέπουν» αποτυπωμένη πάνω στο σπαρτιατικό τοπίο.

Άρρηκτα λοιπόν δεμένο με την ιστορία της Σπάρτης και με το τοπίο που την περιβάλλει, το αρχαίο θέατρο ίσως να είναι εξίσου σημαντικό και για το μέλλον της, για το πώς μπορούμε να φανταστούμε τις προοπτικές της πόλης.


Πηγή: Λακωνικός Τύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια