Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Στα μυστικά της αρχαίας πόλης της Δρήρου

Η Δρήρος του μύθου, η Δρήρος της φαντασίας, η Δρήρος των παιδικών διηγήσεων, μετά από τέσσερα χρόνια ανασκαφικών εργασιών και επιστημονική...



Η Δρήρος του μύθου, η Δρήρος της φαντασίας, η Δρήρος των παιδικών διηγήσεων, μετά από τέσσερα χρόνια ανασκαφικών εργασιών και επιστημονικής μελέτης παίρνει δικαιωματικά τη σημαίνουσα θέση που της αρμόζει στον αρχαιολογικό χάρτη της Κρήτης και του Μιραμπέλλου, εμπλουτίζοντας τον τόπο του νησιού και την ιστορία του και αναδεικνύοντας την πολιτισμική του πορεία στο χρόνο.


Δυο σπουδαίοι επιστήμονες αρχαιολόγοι, ο κ. Alexandre Farnoux, Διευθυντής της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Ελλάδα και η κ. Βάσω Ζωγραφάκη, ΚΔ’ Εφορία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, με τους συνεργάτες τους, δίνοντας μάχη με την εγκατάλειψη από το 2008, μπορούν εφέτος να μας ξεναγήσουν στα μυστικά της αρχαίας πόλης.

Η Δρήρος βρίσκεται στο βουνό Καδηστός, 2 χλμ. ανατολικά από τη Νεάπολη Λασιθίου. Ιδρύθηκε τον 12. αι. π.Χ. και άκμασε από τα γεωμετρικά/αρχαϊκά μέχρι και τα Ελληνιστικά χρόνια. Η πόλη έγινε γνωστή όταν στα 1855 ανακαλύφθηκε εκεί ένας πεσσός (αρχαία κύβρις) με επιγραφή του τέλους του 3ου αι. π.Χ. στις τέσσερις πλευρές. Η επιγραφή - που σήμερα βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη - περιλαμβάνει τον όρκο 180 εφήβων με την αφοσίωση προς την πόλη τους, το μίσος προς τους εχθρούς Μιλάτιους και Λύττιους και την πίστη προς τους συμμάχους Κνώσιους. Ανασκαφές πραγματοποιήθηκαν από το 1917 ως το 1935 από Έλληνες (Ξανθουδίδη, Μαρινάτο) και Γάλλους αρχαιολόγους (Demargne, Van Effenterre).

Τη Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου, στον Κινηματογράφο «Δρήρος» στη Νεάπολη, στις 7.00 το απόγευμα, τα αποτελέσματα των ανασκαφών και της έρευνας θα γίνουν κτήμα όλων μας. Οι αρχαιολόγοι Farnoux και Ζωγραφάκη θα μας μυήσουν στον τρόπο ζωής των Δρηρείων και στους κανόνες της στην εκδήλωση με θέμα: "Έργα και ημέρες των Δρηρείων ”.


Ομιλητές:

Alexandre Farnoux - Διευθυντής της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής

Βασιλική Ζωγραφάκη - Αρχαιολόγος της ΚΔ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων


Πηγή: FlashNewsCretaLive

Δεν υπάρχουν σχόλια