Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αρχαίο μνημείο με facebook…

Καινοτόμα πρωτοβουλία αποτελεί σε πανελλήνια βάση η δημιουργία ιστοσελίδας για το αρχαίο θέατρο της Δημητριάδος, που μετράει ζωή χιλιάδων χ...


Καινοτόμα πρωτοβουλία αποτελεί σε πανελλήνια βάση η δημιουργία ιστοσελίδας για το αρχαίο θέατρο της Δημητριάδος, που μετράει ζωή χιλιάδων χρόνων. Στις προθέσεις μάλιστα των εμπνευστών της ίδιας πρωτοβουλίας είναι η μελλοντική δημιουργία και facebook για το αρχαίο θέατρο, το οποίο αποκτά όλο και περισσότερους διαδικτυακούς φίλους. 


«Είναι ασυνήθιστο για ένα αρχαιολογικό μνημείο να διαθέτει την δική του ιστοσελίδα, η οποία είναι επιστημονική και ενημερωτική ταυτόχρονα. Πρόθεσή μας είναι να δημιουργήσουμε μελλοντικά λογαριασμό του θεάτρου Δημητριάδος και στο facebook, προκειμένου να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο η άμεση επικοινωνία μας με τους φιλίστορες πολίτες, αλλά και με τους ειδικούς που ασχολούνται με τα αρχαία θέατρα» αναφέρει με δηλώσεις του ο κ. Χαράλαμπος Ιντζεσίλογλου, επί τιμή προϊστάμενος μουσείων της ΙΓ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων και επιστημονικός υπεύθυνος του έργου ανάδειξης του αρχαίου θεάτρου Δημητριάδος.

Μέσω της ιστοσελίδας, η οποία είναι εύκολα προσβάσιμη στο ευρύ κοινό στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.theatreofdemetrias.gr, δίνονται πολλές πληροφορίες για το μνημείο, πλούσιο φωτογραφικό υλικό, έγγραφα και επιστημονικά άρθρα γύρω από την ιστορία του αρχαίου θεάτρου, ηχητική συνέντευξη του κ. Ιντζεσίλογλου στον Ραδιοφωνικό Σταθμό ΣΚΑΙ για την ιστορία της αρχαίας Δημητριάδος και του θεάτρου, ένα video για τα μνημεία της Δημητριάδος, μια πανοραμική εικόνα του θεάτρου, η οποία διευκολύνει τον διαδικτυακό επισκέπτη να περιηγηθεί στο χώρο του μνημείου και αναφορά στις πιό σημαντικές παραστάσεις που έχουν δοθεί στο θέατρο. Από ξεχωριστό παράθυρο μπορεί κανείς να μπει στην έκθεση της νέας πτέρυγας του «Αθανασάκειου» Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου, να δει φωτογραφίες από την ενότητα της έκθεσης που είναι αφιερωμένη στο αρχαίο θέατρο Δημητριάδος και να ενημερωθεί για τις αλλεπάλληλες περιοδικές εκθέσεις που γίνονται στο Μουσείο και να διαβάσει άρθρα που αναφέρονται στην έκθεση του Μουσείου.

«Ο λόγος για τον οποίο κατασκευάσαμε την ιστοσελίδα είναι, γιατί θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα «βήμα» στο οποίο θα συνδυάζεται ο επιστημονικός προβληματισμός με την ενημέρωση των πολιτών για το έργο που επιτελείται την περίοδο αυτή στο αρχαίο θέατρο Δημητριάδος. Τίτλος του έργου που έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, Ε.Π. «Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδος – Ηπείρου 2007-2013 είναι: «Αναστήλωση και Αποκατάσταση τμημάτων του αρχαίου θεάτρου Δημητριάδος και συνολική Βελτίωση του Μνημείου και του περιβάλλοντος Χώρου του».

Μέσα από την Ιστοσελίδα προσκαλούμε τους πολίτες του Βόλου, αλλά και τους επισκέπτες της περιοχής, οργανωμένα γκρουπ και μεμονωμένα άτομα, επαγγελματικές ή ηλικιακές ομάδες, σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σχολές και εκπαιδευτικά ιδρύματα να επισκεφθούν το θέατρο κατά την περίοδο των πραγματοποιούμενων εργασιών για να απολαύσουν μια περιήγηση στο μνημείο και να αποκτήσουν μια μοναδική εμπειρία καθαρισμού, συντήρησης, ανασύνθεσης δυο κιόνων και ανάδειξης ενός σπουδαίου μνημείου της αρχαιότητας. Κάθε μέρα του έργου είναι διαφορετική από τις προηγούμενες» υπογραμμίζει ο κ. Ιντζεσίλογλου.

Ανάδειξη του σημαντικού μνημείου

Εκτός από τη δημιουργία της ιστοσελίδας που ήταν ενταγμένη μέσα στο πρόγραμμα του έργου που υλοποιείται, έχει ήδη ολοκληρωθεί η γεωφυσική διασκόπηση ολόκληρου του οικοπέδου του θεάτρου και η κάλυψη του περιμετρικού αγωγού στην ορχήστρα, του γνωστού από την αρχαιότητα «Ευρίπου».

Οι εργασίες ανάδειξης και μερικής αναστήλωσης του μνημείου προχωρούν με βάση τον σχεδιασμό που έχει γίνει κατά τη σύνταξη του Τεχνικού Δελτίου του έργου. Την περίοδο αυτή συνεχίζεται η επίπονη και χρονοβόρα συντήρηση των ευπαθών πωρολίθων του κοίλου, οι οποίοι καταγράφονται, φωτογραφούνται και γίνεται εισαγωγή τους σε μια μεγάλη βάση δεδομένων που δημιουργείται για πρώτη φορά. Ακόμη πραγματοποιούνται καθαρισμοί στους τοίχους της Ρωμαϊκής Σκηνής για να διαπιστωθεί η παθολογία τους. 

Ταυτόχρονα με τις παραπάνω εργασίες αποκαλύπτονται τμήματα των διαδοχικών αρχιτεκτονικών φάσεων της Ελληνιστικής σκηνής του θεάτρου, αποσαφηνίζοντας τις διαδοχικές μορφές που είχε το σκηνικό οικοδόμημα καθ’ όλη τη μακρά ιστορία του θεάτρου (από την ίδρυση της πόλης μέχρι και τον 4ο αιώνα μ.Χ.), η οποία ουσιαστικά ακολουθεί και ταυτίζεται με την πορεία και εξέλιξη της Δημητριάδας. Όπως έχει διαπιστωθεί, από τα μέσα του 4ου αιώνα μ.Χ., το θέατρο δεν χρησιμοποιείται πλέον και τα εδώλια, πάνω στα οποία κάθονταν παλαιότερα οι θεατές των τραγωδιών, των κωμωδιών, των μουσικών αγώνων, αλλά και των πολιτικών συνελεύσεων, αποσπούνται και οι ίδιοι οι λίθοι χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των παλαιοχριστιανικών Βασιλικών.

«Εδώλια του θεάτρου έχουν βρεθεί στην Παλαιοχριστιανική Βασιλική του Προφήτη Ηλία στη Δημητριάδα, ενώ ένα ακόμη εδώλιο, που προέρχεται από το αρχαίο θέατρο Δημητριάδος, έχει βρεθεί στην Παλαιοχριστιανική Βασιλική του Αρχιερέως Πέτρου, στη Νέα Αγχίαλο» αναφέρει ο κ. Ιντζεσίλογλου.

Οι εργασίες που προβλέπονται να γίνουν στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013 περιλαμβάνουν την ανασύνθεση δύο κιόνων του προσκηνίου με τον ενδιάμεσο θριγκό, (το τμήμα δηλαδή της ανωδομής που συνδέει τους δύο κίονες). Επίσης θα γίνουν εκτεταμένοι καθαρισμοί και συντηρήσεις όλων των λίθων που υπάρχουν στο θέατρο και του μνημειακού συνόλου που περιλαμβάνει και ένα από τα καλύτερα διατηρημένα αρχαία εργαστήρια κεραμικής. «Γίνονται εκτεταμένες συντηρήσεις και καθαρισμοί με σκοπό το αρχαίο θέατρο Δημητριάδος, στο τέλος του 2013, να αποκτήσει τη μορφή ενός ανανεωμένου και ευανάγνωστου μνημείου», καταλήγει ο κ. Ιντζεσίλογλου, «που θα προσφέρει παιδεία και αναψυχή στους επισκέπτες για πάνω από μισό αιώνα».

Υπεύθυνοι του έργου του θεάτρου είναι ο Αρχαιολόγος κ. Δημήτριος Αγνουσιώτης και η Αρχιτέκτων Μηχανικός κ. Κερασία Γεωργίου, τη συντήρηση του μνημείου επιβλέπουν οι Συντηρητές Αρχαιοτήτων κ. Χαρίκλεια Τόπα και κ. Ιωάννης Αγγέλης, ενώ τη συντήρηση των κονιαμάτων σε ένα πλούσιο κτίριο που κατασκευάστηκε στην περιοχή του εργαστηρίου κεραμικής, έχουν αναλάβει οι Συντηρητές Αρχαιοτήτων κ. Μάνια Μαργαριτώφ και κ. Ελισσάβετ Τζουμουσλή, όλοι τακτικοί υπάλληλοι της ΙΓ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.


Πηγή: Γ. Υδραίου, Εφημερίδα "Ταχυδρόμος"

Δεν υπάρχουν σχόλια