Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ρωμαϊκές κατάρες στο Kent

(Δεξιόστροφα από επάνω αριστερά) Ο καταδεσμός όπως είχε αρχικά βρεθεί. Στην συνέχεια, όταν ξετυλίχθηκε. Ένα κοντινό πλάνο στο γράμμα &q...

(Δεξιόστροφα από επάνω αριστερά)
Ο καταδεσμός όπως είχε αρχικά βρεθεί.
Στην συνέχεια, όταν ξετυλίχθηκε.
Ένα κοντινό πλάνο στο γράμμα "R",
όπως φαίνεται μέσα από ένα μικροσκόπιο.
Και ο καταδεσμός μετά την αποκρυπτογράφηση.

Αν κάποτε ξέρατε κάποιον Sacratus, Constitutus ή Memorianus, και είχε κακή τύχη στο ρωμαϊκό Kent της Μ. Βρετανίας, οι αρχαιολόγοι έχουν ανακαλύψει τον λόγο.


Ένας καταδεσμός από μόλυβδο, θαμμένος στο τότε ρωμαϊκό αγρόκτημα ανακαλύφθηκε στο ανατολικό Farleigh.

Χαραγμένα με κεφαλαία γράμματα βρίσκονται τα ονόματα 14 ατόμων, τα οποία οι ειδικοί πιστεύουν ότι επρόκειτο για τα θύματα του καταδεσμού. Η πλάκα εξετάζεται από ειδικό του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Ανακαλύφθηκε από την Ομάδα του Αρχαιολογικού Χώρου του Maidstone κατά τη διάρκεια ανασκαφής και έχει υποστεί μια σειρά από λεπτομερείς δοκιμές.

Με διαστάσεις 6x10 εκ. και πάχος 1 χιλιοστό, η ταμπλέτα είναι εξαιρετικά εύθραυστη. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι έχει χρησιμοποιηθεί από Ρωμαίους προκειμένου να κάνουν μάγια σε ανθρώπους που κατηγορούνται για κλοπή και άλλα αδικήματα.

Οι καταδεσμοί, που έχουν βρεθεί σε όλη την Ευρώπη, τυλίγονται για να κρύψουν τις επιγραφές τους και κρύβονται σε μέρη που θεωρούνται ότι βρίσκονται κοντά στο κάτω κόσμο, όπως σε τάφους, πηγές ή πηγάδια.

«Ύποπτοι για κλοπή»

Ο Δρ. Roger Tomlin, λέκτορας στην ύστερη Ρωμαϊκή ιστορία στο Wolfson College της Οξφόρδης, και ειδικό στις ρωμαϊκές επιγραφές, πέρασε τέσσερις ημέρες εξετάζοντας τον καταδεσμό.

Δήλωσε ότι είναι δύσκολη η ακριβής χρονολόγησή του, αλλά πιστεύει ότι κατασκευάστηκε τον 3ο αιώνα μ.Χ..«Κατάλογοι με ονόματα βρίσκονται αρκετά συχνά σε πλάκες μολύβδου», είπε. «Μερικές φορές συνοδεύουν μια καταγγελία κλοπής, η οποία απευθύνεται σε κάποιον θεό, και ονοματίζει πρόσωπα που θεωρεί ύποπτα για την κλοπή. Σε μια περίπτωση μάλιστα, σε καταδεσμό που βρέθηκε στη Γερμανία, τα ονόματα που αναφέρονταν ήταν σαφέστατα εκείνα των εχθρών.»

Η σημασία του συγκεκριμένου καταδεσμού έγκειται επίσης στο γεγονός ότι οι Ρωμαίοι ήταν οι πρώτοι κάτοικοι της Βρετανίας, που μπορούσαν να διαβάσουν ή να γράψουν. Αυτό σημαίνει ότι η πλάκα, μαζί με άλλα παρόμοια αντικείμενα, είναι μια από τις παλαιότερες γραπτές καταγραφές στη Βρετανία.

«Τοπική κοινότητα»

Μόνο 6 από τα 14 ονόματα είναι ευανάγνωστα. Τα ρωμαϊκά ονόματα των Sacratus, Constitutus, Constan και Memorianus μπορεί κάποιος να διαβάσει. Υπάρχουν επίσης και δύο κέλτικα ονόματα - Atrectus και Atidenus – γραμμένα επίσης στον καταδεσμό.

Ο Δρ. Tomlin είπε ότι τα υπόλοιπα οκτώ ονόματα είναι ελλιπή, αλλά περαιτέρω εργασίες καθαρισμού και ελέγχου θα μπορούσαν να οδηγήσουν στον καθορισμό τους. Και προσθέτει: «Εάν αυτή η μολύβδινη πλάκα είναι ένας καταδεσμός, μια κατάρα, η οποία φαίνεται να είναι, τότε κατά πάσα πιθανότητα δεν είναι ένα προϊόν της τοπικής κοινότητας - γι' αυτό είναι μια λογική εικασία ότι τα πρόσωπα που αναφέρονται σε αυτή, ζούσαν εκεί.»

Από το 2005, η περιοχή έχει ανασκαφεί σιγά-σιγά και έχουν έρθει στο φως ευρήματα, όπως χρωματιστά κονιάματα τοίχων και ένα σύστημα ενδοδαπέδιας θέρμανσης. Άλλες αξιοσημείωτες ανακαλύψεις αντικειμένων αποτελούν σπασμένα βραχιόλια χαλκού, που βρέθηκαν διάσπαρτα στο πάτωμα κουζίνας αρχαίας οικίας καθώς και ένα δαχτυλίδι, διακοσμημένο με φίδια.



Πηγή: The Archaeology News Network


Δεν υπάρχουν σχόλια