Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Δύο νέες εκθέσεις για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης

Η ΙΣΤ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, εγκαινιάζει αύριο Σάββατο 20 Οκτωβρίου δύο επετειακές εκθέσεις, συμμετέχοντας στ...




Η ΙΣΤ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, εγκαινιάζει αύριο Σάββατο 20 Οκτωβρίου δύο επετειακές εκθέσεις, συμμετέχοντας στον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης. 



Η πρώτη με τίτλο: «Θεσσαλονίκη, η κρυμμένη πόλη», έχει ως θέμα τις αρχαιότητες που διατηρούνται στα υπόγεια των σύγχρονων οικοδομών. Μέσα από φωτογραφίες και συνοδευτικά επεξηγηματικά κείμενα παρουσιάζονται οι ανασκαφές στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης κατά ενότητες: Γαλεριανό ανακτορικό συγκρότημα (Ανάκτορο, Ιππόδρομος), περιοχή της Αρχαίας Αγοράς, περιοχή Ιερών (Σαραπείο, Ναός Πλατείας Αντιγονιδών), Αρχαίες Οδοί εντός και εκτός των τειχών (οι δεύτερες σε συνδυασμό με ταφικά σύνολα), Ιδιωτική Κατοικία (μεγάλα συγκροτήματα με ψηφιδωτά δάπεδα). Η έκθεση έχει ως στόχο να δείξει στον επισκέπτη ότι η αρχαία Θεσσαλονίκη που εκπροσωπείται κυρίως από τους δυο μεγάλους αρχαιολογικούς χώρους, την αρχαία Αγορά και το Γαλεριανό συγκρότημα, αποτελούσε μια πολυάνθρωπη πόλη που απλωνόταν με πυκνό δίκτυο δρόμων σ΄ ολόκληρο το ιστορικό κέντρο που περικλείεται από τα τείχη τα οποία διαχρονικά οριοθετούσαν την πόλη.               
                                                 
Η δεύτερη έκθεση, με τίτλο: «Η Καμάρα της Θεσσαλονίκης. Μνημείο και μνήμες», έχει ως θέμα την απεικόνιση της θριαμβικής αψίδας του Γαλερίου (Καμάρα) στο πέρασμα του τελευταίου αιώνα.

Η έκθεση περιλαμβάνει πλούσιο εποπτικό υλικό από γκραβούρες, καρτ ποστάλ, φωτογραφίες με θέμα το συγκεκριμένο μνημείο και τον ανάγλυφο διάκοσμό του, συνοδευόμενες από σχετικά επεξηγηματικά κείμενα, φωτογραφίες που θα απεικονίζουν την πορεία των εργασιών συντήρησης και αναστήλωσης του μνημείου, ψηφιοποιημένα έγγραφα από το ιστορικό αρχείο της Εφορείας, καθώς επίσης και ψηφιακό οπτικοακουστικό υλικό (εικόνες και συνεντεύξεις από επωνύμους του χώρου του πολιτισμού και του αθλητισμού). Επιπλέον, στην έκθεση θα παρουσιαστούν σύντομα γραπτά σχόλια, σκέψεις και αναμνήσεις γνωστών προσωπικοτήτων της Θεσσαλονίκης που θα αφορούν τη βιωματική τους σχέση με την Καμάρα.

Μέσα από το πλούσιο εποπτικό υλικό προβάλλονται πολλαπλές και διαφορετικές απεικονίσεις του ίδιου του μνημείου αλλά και του μετασχηματισμού του περιβάλλοντος αστικού τοπίου γύρω από αυτό. Εικόνες και λέξεις αφηγούνται μικρές ιστορίες που σηματοδότησαν τον μακραίωνο βίο του θριαμβικού τόξου του Γαλερίου (Καμάρα) και του κόσμου της Θεσσαλονίκης -που κινούνταν και συνεχίζει να κινείται- με σημείο αναφοράς το μνημείο αυτό. 

Οι δύο παραπάνω εκθέσεις πρόκειται να παρουσιαστούν στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Αγοράς, στο χώρο της Κρυπτής Στοάς η πρώτη και στο Μουσείο (αίθουσα πολλαπλών χρήσεων) η δεύτερη, για το χρονικό διάστημα 20 Οκτωβρίου – 20 Δεκεμβρίου 2012 (ώρες 8:00 – 15:00, εκτός Δευτέρας).

Δεν υπάρχουν σχόλια