Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

"Θα'θελα αυτή τη μνήμη να την πω…"

Μνήμη Γιάννη Σακελλαράκη ....Μνήμη Γιάννη Σακελλαράκη Στα δυο χρόνια  από τότε που έφυγε ο Γιάννης Σακελλαράκης, στις 28 Οκτώβρη 201...

Μνήμη Γιάννη Σακελλαράκη

....Μνήμη Γιάννη Σακελλαράκη

Στα δυο χρόνια  από τότε που έφυγε ο Γιάννης Σακελλαράκης, στις 28 Οκτώβρη 2010, η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη εξέδωσε στην μνήμη του, ως οφειλόμενο αντίδωρο της εξαιρετικής προσφοράς του στον τόπο, αφιέρωμα  με τον παραπάνω τίτλο, Ηράκλειο 2012. 


Το έχουν γράψει δικοί του άνθρωποι, φοιτητές, αρχαιολόγοι, συντηρητές, εργάτες, φύλακες, συνεργάτες, φίλοι… και το έχουν επιμεληθεί η σύντροφός του Έφη Σαπουνά-Σακελλαράκη και η φοιτήτριά του Εριέττα Δεληγιάννη- Κώτση.


Οι συγγραφείς ανακαλούν στη μνήμη και διατυπώνουν στα σύντομα κείμενά τους τις πιο όμορφες στιγμές που βίωσαν με τον τιμώμενο. Τις στιγμές αυτές τις αισθητοποιούν εντονότερα οι επιλεγμένες εικόνες και φωτογραφίες, που προσφέρονται και για άλλες αναγνώσεις και επαναγνώσεις.

Όλα μαζί τα κείμενα ανασυνθέτουν και αναπαριστάνουν την πορεία του σπουδαίου επιστήμονα, αρχαιολόγου, καθηγητή και ανθρώπου, ο οποίος δεν γεύτηκε μόνο τη χαρά που του επιφύλαξαν τα ευρήματα των ανασκαφών του, ένιωσε και βαθιά ικανοποίηση, γιατί πέτυχε να μυήσει τους φοιτητές του στα μυστικά και στις ιδιαιτερότητες της αρχαιολογίας.

Ο δικός μου χαρακτηρισμός στο πρόσωπό του, ως «εισηγητή της αφηγηματικής αρχαιολογίας στην Ελλάδα», (βλ. σ. 252-253), προέκυψε από τον προφορικό και γραπτό  λόγο του, το ύφος και τον τρόπο έκφρασής του, ό,τι δηλαδή καταγοήτευε τους ακροατές του, για την απόλυτη σαφήνειά του, και συνεχίζει να ευχαριστεί τους αναγνώστες για την κατανόησή του.

Θα τον θυμόμαστε πάντα όρθιο δίπλα στο δέντρο της ζωής , την Τρικοκιά (κράταιγος,ο), που ο ίδιος μεγάλωσε στον αγαπημένο του χώρο, τη Ζώμινθο. Αυτή που τον σύστησε στον Ψηλορείτη και του έμαθε όλα τα μυστικά του, για να τα αποκαλύψει και σ΄εμάς με τον μοναδικό του τρόπο.

Το αφιέρωμα ολοκληρώνεται με τους καταλόγους των βιβλίων, των άρθρων, των λοιπών δημοσιευμάτων του τιμώμενου και των ονομάτων των 65 συμμετεχόντων.


Πηγή: Made in Creta

Δεν υπάρχουν σχόλια