Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Χρυσό κύπελλο της Εποχής του Χαλκού ανακαλύφθηκε στην Ιταλία

Το εύρημα ίσως ρίξει νέο φως για το εμπόριο στην Ευρώπη την Εποχή του Χαλκού. Σπάνιο χρυσό κύπελλο που ανακαλύφθηκε κοντά στην πόλη M...

Το εύρημα ίσως ρίξει νέο φως για το εμπόριο
στην Ευρώπη την Εποχή του Χαλκού.

Σπάνιο χρυσό κύπελλο που ανακαλύφθηκε κοντά στην πόλη Montecchio Emilia στη βόρεια Ιταλία χρονολογείται από τους αρχαιολόγους στο 1800 π.Χ. περίπου, καθιστώντας το ένα από τα μόλις τέσσερα παρόμοια χρυσά κύπελλα που έχουν ανακαλυφθεί στην Ευρώπη και τη Βρετανία, και τα οποία εξάπτουν το ενδιαφέρον των αρχαιολόγων και ιστορικών για χρόνια.

Το κύπελλο αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια έρευνας κοντά στον ποταμό Enza. Προηγούμενες έρευνες σε κοντινές περιοχές αποκάλυψαν επίσης στοιχεία κατοικιών της ύστερης νεολιθικής περιόδου και της εποχής του Χαλκού (IV-III χιλιετία π.Χ.), τεφροδόχους για την καύση των νεκρών του πολιτισμού Terramare από τα μέσα της Εποχής του Χαλκού (XIV-XII αιώνας π.Χ.) και ετρουσκικούς τάφους.

Πρόσφατη έκθεση των αρχαιολόγων αναφέρει ότι «είχε σαφώς ανασηκωθεί και εν μέρει μετακινηθεί από κάποιο άροτρο πριν από αρκετό καιρό. Δεν βρέθηκε κανένα κτίσμα, τάφος ή οτιδήποτε άλλο που θα μπορούσε να συσχετιστεί με την αρχική θέση του κυπέλλου: προφανώς, θα πρέπει να είχε θαφτεί σε μια απλή τρύπα στο έδαφος. Φαίνεται να έχει χτυπηθεί σε παλαιότερη εποχή, αργότερα να έχει σπάσει εν μέρει από άροτρο, χτύπημα το οποίο πιθανότατα να απέκοψε ένα μικρό κομμάτι του».

Το  χρυσό κύπελλο είχε καταστραφεί και υποστεί ζημιά
κατά την αρχαιότητα, πιθανότατα από αλέτρι.
Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι το κύπελλο θα μπορούσε να χρησιμεύει ως ένα απλό τελετουργικό αντικείμενο, αλλά το δύσκολο πλαίσιο εύρεσής του άφησε τους αρχαιολόγους να προβληματίζονται σχετικά με τη χρήση, το νόημα και τους ιδιοκτήτες του. Όπως αναφέρει η έκθεση, «Δεν υπάρχουν άλλα στοιχεία – αυστηρά της ίδιας χρονικής περιόδου με το κύπελλο Montecchio – που να βρέθηκαν στην περιοχή: έτσι θα πρέπει να είχε κρυφτεί ή τοποθετηθεί εκεί ως ανάθημα, αν και κάποιες πληροφορίες από τα αρχεία, επί του παρόντος υπό εξέταση, μπορεί να είναι σε θέση να συνδέσουν το κύπελλο με 13 χρυσά αντικείμενα, προφανώς από την εποχή του Χαλκού, που ανακαλύφθηκαν κατά την διάρκεια οργώματος χωραφιού στο Montecchio, στις 18 Ιανουαρίου 1782: δυστυχώς, τα χρυσά αντικείμενα έχουν λιώσει. Το μόνο που έχει απομένει είναι γλαφυρές περιγραφές από εκείνη την περίοδο».

Όσον αφορά τα τρία άλλα παρόμοια κύπελλα που βρέθηκαν σε προηγούμενες έρευνες, το ένα ανακαλύφθηκε στο Fritzdorf της Γερμανίας 1954 (φωτό δεξιά) και σήμερα εκτίθεται στο Landesmuseum στη Βόννη της Γερμανίας. Τα άλλα δύο εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο και ανακαλύφθηκαν, στο Rillaton (Cornwall) και Ringlemore (Kent) στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα κύπελλα που βρέθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο διέφεραν από τα ιταλικά και τα γερμανικά, καθώς φέρουν μια χαρακτηριστική κυματοειδή εξωτερική επιφάνεια. Θεωρείται επίσης, ότι ίσως και να υπήρχε μια σχέση εμπορικού συστήματος που να συνδέει μεταξύ τους τα κύπελλα. Σύμφωνα με την Dr. Filippo Maria Gambari, Έφορο Αρχαιολογικής Κληρονομιάς της Emilia Romagna, «αυτό το εύρημα συνδέει ιδανικά την περιοχή της Ιταλίας με τις αντίστοιχες του Ηνωμένου Βασιλείου και με την περιοχή της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας (Γερμανία)».

Οι επιστήμονες που μελετούν το κύπελλο που ανακαλύφθηκε στην Ιταλία ελπίζουν ότι περαιτέρω δοκιμές και αναλύσεις θα δώσουν ενδείξεις σχετικά με την προέλευση, το σκοπό, και τους κατασκευαστές, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής σχέσης με τα άλλα κύπελλα καθώς και τις εμπορικές σχέσεις και συστήματα που υπήρχαν κατά την χρονική στιγμή της κατασκευής του. Σύμφωνα με την Gambari, «αυτή η έρευνα θα μπορούσε να αλλάξει τις καθιερωμένες ιδέες του εμπορίου για την Ευρώπη της Εποχής του Χαλκού».


Δεν υπάρχουν σχόλια