Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Καρέ αρχιτεκτονικής της μεσαιωνικής Σερβίας στο ΜΒΠ

Δεσμούς της Σερβίας με το Βυζάντιο και τη Θεσσαλονίκη ανιχνεύει η φωτογραφική έκθεση με τίτλο «Αρχιτεκτονικοί Θησαυροί από την Καρδιά τη...


Δεσμούς της Σερβίας με το Βυζάντιο και τη Θεσσαλονίκη ανιχνεύει η φωτογραφική έκθεση με τίτλο «Αρχιτεκτονικοί Θησαυροί από την Καρδιά της Μεσαιωνικής Σερβίας» που θα εγκαινιαστεί στις 7 Δεκεμβρίου, στις 19.30, στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού. 


Στην έκθεση, που διοργανώνει το ΜΒΠ σε συνεργασία με το Ίδρυμα για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της πόλης του Κράλιεβο και τη συμμετοχή της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού «Θεσσαλονίκη – Σταυροδρόμι Πολιτισμών», παρουσιάζονται τα σημαντικότερα και αντιπροσωπευτικότερα δείγματα της μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής της περιοχής. Τα περισσότερα από τα επιλεχθέντα μνημεία αποτελούν μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και συμπεριλαμβάνονται στον αντίστοιχο κατάλογο της UNESCO.

Το μεσαιωνικό βασίλειο της Σερβίας συνδεόταν με το Βυζάντιο και ειδικότερα με τη Θεσσαλονίκη με πολλαπλούς δεσμούς. Η κεντρική Σερβία μάλιστα, περιοχή ευθύνης του Ιδρύματος για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Κράλιεβο, χαρακτηρίζεται από την πληθώρα σημαντικών εκκλησιαστικών και κοσμικών μνημείων που διατηρήθηκαν στη περιοχή, μαρτυρώντας το υψηλότατο καλλιτεχνικό, πολιτιστικό και τεχνολογικό επίπεδο κατά την υστεροβυζαντινή περίοδο, όταν στη Σερβία βασίλευε η δυναστεία των Νεμανιδών (1166 - 1371). 

Την έκθεση -που θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 3 Μαρτίου 2013- συνοδεύει δίγλωσσος κατάλογος (ελληνικά- αγγλικά) με πλούσιο φωτογραφικό υλικό.


Πηγή: Αγγελιοφόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια