Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ταξίδι στο μύθο

Η Αργώ στο πέρασμα των αιώνων πρωταγωνιστεί στο ημερολόγιο του 2013 του Κέντρου Πολιτισμού και Κοινωνικής Παρέμβασης «Ιωλκός» που εκδόθη...


Η Αργώ στο πέρασμα των αιώνων πρωταγωνιστεί στο ημερολόγιο του 2013 του Κέντρου Πολιτισμού και Κοινωνικής Παρέμβασης «Ιωλκός» που εκδόθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού. 



Το ημερολόγιο κοσμούν φωτογραφίες του Κώστα Καραθάνου και θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 9 Ιανουαρίου στις 7.30 μ.μ. στο Αχίλλειον. Αναλύοντας την φιλοσοφία της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, η πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού «Ιωλκός», Αδαμαντία Μουτσινά υπογραμμίζει ότι «μας συγκίνησε και συγχρόνως μας προβλημάτισε το δέος με το οποίο αντιμετωπίζει την Αργοναυτική Εκστρατεία και τον Ιάσονα ο Σλοβένικος λαός, κατά την επίσκεψή μας στην Βέρνικα Σλοβενίας, με την οποία έχει αδελφοποιηθεί ο π. Δήμος Ιωλκού.

Η πόλη της Βέρνικα έχει ως έμβλημά της την Αργώ, ενώ κάθε χρόνο διοργανώνει τις «Αργοναυτικές Ημέρες» με ελληνοπρεπή τρόπο, ενώ αισθάνονται «ως απόγονοι του Ιάσονα». Τον προβληματισμό μας αυτό θέλαμε να μετουσιώσουμε σε δημιουργία, αξιοποιώντας τον δικό μας σημαντικό μύθο και ιστορία, μέσα από τα σημαντικά ευρήματα των αρχαιολογικών ανασκαφών».

Το ημερολόγιο προλογίζει ο αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού Κώστας Τζαβάρας, επισημαίνοντας ότι «το ημερολόγιο είναι προϊόν συνεργασίας της «Ιωλκού» με την ΙΓ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων και την Διεύθυνση Αρχείων Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου». Παράλληλα ο ίδιος σημειώνει ότι «στην κρίσιμη εποχή που διανύουμε, τέτοιες πρωτοβουλίες αποκτούν ιδιαίτερη σημασία, καθώς αναδεικνύουν την οικουμενικότητα του Ελληνικού πνεύματος».

Ο μύθος και η ιστορία που περιβάλλει την Αργοναυτική Εκστρατεία, σκιαγραφείται εύγλωττα από την προϊσταμένη της ΙΓ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Αργυρούλα Δουλγέρη - Ιντζεσίλογλου. Όπως τονίζει η ίδια «η Αργώ, με το πέρασμά της από τα νησιά των Βορείων Σποράδων, που αποτελούσαν κομβικό σημείο της αρχαίας ναυσιπλοΐας, χάραξε το θαλάσσιο δρόμο από την Μαγνησία προς τον Εύξεινο Πόντο, που ακολουθούσαν αργότερα, κατά την αρχαϊκή, κλασική και ελληνιστική εποχή, τα εμπορικά πλοία της Πεπαρήθου και της Ίκου, μεταφέροντας εκεί το περίφημο κρασί τους».

Το ημερολόγιο του Κέντρου Πολιτισμού «Ιωλκός» προλογίζουν επίσης η Ματούλα Αλεξάνδρου, αρχαιολόγος της ΙΓ΄ ΕΚΠΑ και Σοφία Κραβαρίτου, Δρ. Θρησκευτικής Αρχαιολογίας, Δρ. Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας. Όπως σημειώνουν οι αρχαιολόγοι «στην πλούσια μυθολογική παράδοση της Θεσσαλίας σημαντική θέση κατέχει και η Αργοναυτική Εκστρατεία που, με βάση τις επιμέρους λογοτεχνικές εκδοχές του μύθου, οργανώθηκε με αφετηρία το βασίλειο της Ιωλκού που βρίσκονταν στο μυχό του Παγασητικού κόλπου». Η Ευαγγελία Σκαφιδά, Αρχαιολόγος της ΙΓ΄ ΕΠΚΑ επικεντρώνεται στα Παλαιά, σημειώνοντας μεταξύ άλλων «ο λόφος «Κάστρο-Παλαιά», η μόνη αδιάκοπα κατοικημένη, από τα μέσα της 3ης χιλιετίας πΧ μέχρι και σήμερα, θέση στον κόλπο του Παγασητικού, με τα εκτεταμένα νεκροταφεία της και το αρχείο της, θεωρείται ως το βορειότερο διοικητικό, αν όχι ανακτορικό, και εμπορικό κέντρο του μυκηναϊκού κόσμου».

Η Δρ. Ανθή Μπάτζιου - Ευσταθίου, διευθύντρια ΙΕ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Λάρισας, τονίζει ότι «ο οικισμός στα Πευκάκια από τα μέχρι σήμερα δεδομένα φαίνεται ότι αποτελούσε το λιμάνι του μεγάλου ανακτορικού κέντρου στο Διμήνι. Η σύνδεση του μυκηναϊκού οικισμού στα Πευκάκια με τον μυθολογικό κύκλο της Αργούς, ναυπήγηση και απόπλους, είχε γίνει ήδη από την αρχαιότητα εφ’ όσον στα νομίσματα του Κοινού των Μαγνήτων (που είχε την έδρα του στην αρχαία Δημητριάδα) εικονίζεται και κατονομάζεται το μυθικό πλοίο, με την επιγραφή «ΑΡΓΩ ΜΑΓΝΗΤΩΝ».



Πηγή: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ, taxydromos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια