Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ναός των Μάγια υπέστη ζημιές από τουρίστες

Οι τουρίστες που έτρεξαν στη Γουατεμάλα για το τέλος του κόσμου προκάλεσαν ζημιές σύμφωνα με πληροφορίες στον αρχαίο πέτρινο ναό των Μάγ...


Οι τουρίστες που έτρεξαν στη Γουατεμάλα για το τέλος του κόσμου προκάλεσαν ζημιές σύμφωνα με πληροφορίες στον αρχαίο πέτρινο ναό των Μάγια.


Η UNESCO ανακήρυξε το Tikal, τον μεγαλύτερο αρχαιολογικό χώρο και αστικό κέντρο πολιτισμού των Μάγια, Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς το 1979.

«Δυστυχώς, πολλοί τουρίστες ανέβηκαν στον Ναό ΙΙ και προκάλεσαν ζημιές», δήλωσε ο Osvaldo Gomez, τεχνικός σύμβουλος του αρχαιολογικού χώρου, που βρίσκεται 550 χιλιόμετρα βόρεια της πόλης της Γουατεμάλα.

«Δεν έχουμε πρόβλημα με τον εορτασμό, αλλά οι τουρίστες θα πρέπει να είναι περισσότερο ενήμεροι, διότι αυτό είναι ένα Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς».

Ο κ. Gomez δεν διευκρίνισε τι ζημιά ακριβώς έγινε, αν και δήλωσε ότι απαγορεύεται να ανέβει κάποιος τις σκάλες του Ναού και επισήμανε ότι η ζημιά είναι ανεπανόρθωτη.

Ο Ναός II, που έχει περίπου 38 μέτρα ύψος και βλέπει την κεντρική πλατεία Tikal, αποτελεί μια από τις πιο γνωστές κατασκευές του αρχαιολογικού χώρου.

Η περασμένη Παρασκευή σηματοδότησε το τέλος μιας εποχής που κράτησε 5.200 χρόνια, σύμφωνα με το ημερολόγιο των Μάγια. Κάποιοι πίστευαν ότι η ημερομηνία σηματοδότησε και το τέλος του κόσμου, το οποίο ειπώθηκε στα ιερογλυφικά των Μάγια.

Περισσότερα από 7.000 άτομα επισκέφθηκαν το Tikal την Παρασκευή για να δουν από κοντά ιθαγενείς ιερείς των Μάγια να διεξάγουν μια πολύχρωμη τελετή και να ανάβουν φωτιές, όταν εμφανίστηκε ο Ήλιος που σηματοδότησε τη νέα εποχή.

Ωστόσο, υπήρξαν και επικριτές του γεγονότος, οι οποίοι κατήγγειλαν ότι η τελετή έγινε μόνο για τους τουρίστες και δεν είχε καμία σχέση με τον πολιτισμό των Μάγια.

Σήμερα, το 42% περίπου των 14,3 εκατομμυρίων κατοίκων της Γουατεμάλα είναι ιθαγενείς Μάγια και οι περισσότεροι ζουν σε συνθήκες φτώχειας ενώ αποτελούν αντικείμενο δυσάρεστων κοινωνικών διακρίσεων.

Οι αρχαίοι Μάγια έφτασαν στο αποκορύφωμά της εξουσίας τους στην κεντρική Αμερική μεταξύ των ετών 250 και 900 μ.Χ.


Πηγή: The Archaeology News Network

Δεν υπάρχουν σχόλια