Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Το τείχος στο «μικροσκόπιο»

Μια μεγάλη ανασκαφή, που έγινε στο Παλαμάρι Σκύρου και συνοδεύτηκε με συντήρηση και ανάδειξη, φτάνει πλέον στο τέλος της.

Μια μεγάλη ανασκαφή, που έγινε στο Παλαμάρι Σκύρου και συνοδεύτηκε με συντήρηση και ανάδειξη, φτάνει πλέον στο τέλος της.



Ο οικισμός άκμασε κατά την 3η και τη 2η χιλιετία π.Χ., ακριβώς επάνω στον δρόμο των μετάλλων. Σε διημερίδα που έγινε στο Μουσείο Μπενάκη κατατέθηκε πλούτος απόψεων και συμπερασμάτων από επιστήμονες πολλών ειδικοτήτων που μετέχουν (η έρευνα ήταν εξαρχής διεπιστημονική). Ταυτοχρόνως δηλώθηκε κατηγορηματικά η πρόθεση των ανασκαφέων Λιάνας Παρλαμά και Μαρίας Θεοχάρη να βάλουν τελεία στην έρευνα.

Η κ. Λιάνα Παρλαμά, με απόλυτη συναίσθηση ευθύνης, είπε από βήματος ότι μια ανασκαφή όπως αυτή μπορεί να συνεχίζεται εφόσον υπάρχει χώρος ασφαλούς αποθήκευσης των ευρημάτων και εφόσον η μελέτη του υλικού είναι εφικτή. Στην προκειμένη περίπτωση το αρχαιολογικό μουσείο Σκύρου δεν χωρά άλλα ευρήματα και η επέκτασή του μάλλον δεν είναι εφικτή. Άρα είναι ώρα να σταματήσει η ανασκαφή και να συνεχιστεί με ταχύτερους ρυθμούς η μελέτη του υλικού.

Ο οικισμός έχει διατηρηθεί σε έκταση 17 πυκνοδομημένων στρεμμάτων, το συνολικό του μέγεθος, όμως, ήταν σχεδόν διπλάσιο. Κύριο στοιχείο της ανάδειξης αποτελεί η σωζόμενη, σε μήκος περί τα 200 μέτρα, λιθόκτιστη σε όλη της την έκταση οχύρωση, η οποία αποτελείται από ισχυρό τείχος, προμαχώνες και προτειχίσματα και ενισχύεται στη μία πλευρά με αμυντική τάφρο. Πρόκειται για το σημαντικότερο μέχρι στιγμής, σε πληρότητα μορφής, έκταση και κατάσταση διατήρησης, δείγμα του τύπου των οχυρώσεων με τους ισχυρούς πεταλόσχημους προμαχώνες στο Αιγαίο, τονίζει η Λιάνα Παρλαμά. Όπως εξηγεί, ο τύπος αυτός, που αποτελούσε μια νέα, περισσότερο προχωρημένη, μορφή της οχυρωτικής τεχνικής δημιουργήθηκε στη συροπαλαιστινιακή περιοχή ήδη στην 4η π.Χ. χιλιετία, γνώρισε ευρεία διάδοση σε όλη τη λεκάνη της Μεσογείου στην 3η π.Χ. χιλιετία και συνδέθηκε με την προστασία θέσεων οι οποίες ήλεγχαν τις θαλάσσιες οδούς του εμπορίου των μετάλλων.

Λόγω της σημασίας του ο χώρος εντάχθηκε στα Έργα του Ταμείου Διαχείρισης Πιστώσεων για την Εκτέλεση Αρχαιολογικού Έργου (σ.σ.: του επιτυχημένου φορέα που το κράτος κατάργησε για να εξοικονομήσει μόλις 50.000 ευρώ όπως λένε οι γνωρίζοντες).

Η συντήρηση και οι στερεώσεις έχουν εκτελεσθεί με μεθόδους που εξασφαλίζουν την αυθεντικότητα της όψης των μνημείων και την ανθεκτικότητα των τοιχωμάτων τους. Οι επεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν για την προστασία και τη διαμόρφωση του αρχαιολογικού χώρου και για την υποδοχή και ενημέρωση των επισκεπτών είναι ήπιες και διακριτικές και σχεδιάστηκαν με μέτρο το αλώβητο τοπίο. Όλες αυτές οι εργασίες που έγιναν επί εννέα χρόνια απορρόφησαν το 99,70% του διατεθέντος ποσού από το Γ' ΚΠΣ και τους εθνικούς πόρους (τρία εκατομμύρια ογδόντα χιλιάδες ευρώ).

Κτίριο

Στο πλαίσιο του Γ' ΚΠΣ ανεγέρθηκε ισόγειο Κτίριο Εξυπηρέτησης Επισκεπτών 140 τ.μ. με ενημερωτική έκθεση στο ισόγειο. Στο υπόγειο του κτιρίου διατηρείται μεγάλη αποθήκη και εργαστήριο για το πλύσιμο και τη συντήρηση των ευρημάτων. Ο χώρος είναι εύκολα προσβάσιμος και επισκέψιμος τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.


Πηγή: Α. Κώττη, Έθνος



Δεν υπάρχουν σχόλια