Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Γλυπτά της εποχής του Αυγούστου ανακαλύφθηκαν κοντά στη Ρώμη

Άγαλμα της Νιόβης Aρχαιολόγοι υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν μια «εξαιρετική» ομάδα γλυπτών που χρονολογούνται από τον 1ο αιώνα π.Χ. σ...


Άγαλμα της Νιόβης
Aρχαιολόγοι υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν μια «εξαιρετική» ομάδα γλυπτών που χρονολογούνται από τον 1ο αιώνα π.Χ. σε αρχαία έπαυλη στο προάστιο της Ρώμης, Ciampino.

Τα γλυπτά βρέθηκαν σε αρχαία έπαυλη που ανήκε στον Ρωμαίο στρατηγό Marcus Valerius Messalla Corvinus, προστάτη του ποιητή Οβίδιου, που εξύμνησε τον μύθο της Νιόβης, της υπερήφανης κόρης του Ταντάλου που έχασε και τα δεκατέσσερα παιδιά της μετά την έπαρση της προς τη Λητώ, μητέρα του Απόλλωνα και της Αρτέμιδος, για τη γονιμότητά της.

Η Νιόβη, που θεωρείται κλασικό παράδειγμα τιμωρίας που προκαλείται από την αμαρτία της ύβρις ή της υπερηφάνειας, μετατράπηκε σε πέτρα. Οι ανασκαφές στην έπαυλη έχουν αποκαλύψει επίσης λουτρά, που διατηρούν ακόμα τμήματα ψηφιδωτών καθώς και μια πισίνα μήκους 20 μέτρων με τους τοίχους της, να διατηρούν το αρχικό μπλε χρώμα.

Μέσα στην περιοχή των λουτρών βρέθηκαν επίσης επτά γλυπτά που χρονολογούνται από την εποχή του Αυγούστου, καθώς και μια πλήρη σειρά θραυσμάτων που σύμφωνα με τους ειδικούς μπορούν να αποκατασταθούν πλήρως.

Η ομάδα των γλυπτών αφηγείται την ιστορία της Νιόβης, η οποία συμπεριλαμβανόταν στο επικό ποίημα του Οβίδιου, Μεταμόρφωση, που δημοσιεύθηκε το 8 μ.Χ..

Σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica η ομάδα των αρχαιολόγων πραγματοποίησε την πολύτιμη ανακάλυψη το περασμένο καλοκαίρι.

«Αγάλματα της Νιόβης έχουν ανακαλυφθεί στο παρελθόν, αλλά στην περίπτωση του Ciampino, έχουμε για πρώτη φορά ένα πολύ καλό μέρος της ομάδας των αγαλμάτων», δήλωσε η Elena Calandra, έφορος αρχαιολογικής κληρονομιάς.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα αγάλματα ήταν σκαλισμένα και στις τέσσερις πλευρές της πισίνας των λουτρών, και μάλλον θάφτηκαν από σεισμό κατά την διάρκεια του 2ου αιώνα μ.Χ..


Δεν υπάρχουν σχόλια