Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Διαφθορά στην Πομπηία

Η διαφορά μας με τους Ιταλούς είναι ότι εμείς δεν υπερτιμολογήσαμε έργα που γίνονται για τη διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Αυτ...

Η διαφορά μας με τους Ιταλούς είναι ότι εμείς δεν υπερτιμολογήσαμε έργα που γίνονται για τη διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Αυτήν τουλάχιστον τη σεβαστήκαμε.



Σε ρεπορτάζ του ιταλικού Τύπου διαβάζουμε ότι με 105 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων τα 41 εκατ. από την Ευρωπαϊκή Ένωση) άρχισαν την Τετάρτη τα έργα συντήρησης στην αρχαία Πομπηία, την παραμελημένη από καιρό. Μια μέρα μετά εκλήθη για έρευνα με την κατηγορία της διαφθοράς ο πρώην διαχειριστής των αρχαιολογικών έργων της περιοχής. Το έργο, που ξεκίνησε προχθές και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2015, θεωρείται ζωτικής σημασίας για τη διάσωση της Πομπηίας, καθώς έχουν ήδη σημειωθεί καταρρεύσεις τοίχων σε διάφορα σημεία.

Η Πομπηία είναι ένας αρχαιολογικός χώρος 44 εκταρίων και βρίσκεται στη σκιά του Βεζούβιου. Μια γιγάντια έκρηξη του ηφαιστείου κατέστρεψε την Πομπηία πριν από 2.000 χρόνια. Ήταν το 79 μ.Χ. όταν συνέβη αυτό το γεγονός. Η στάχτη και οι πέτρες που σκέπασαν την αρχαία πόλη βοήθησαν τελικά στη σωτηρία πολλών από τα κτήρια στην αρχική τους κατάσταση. Επίσης, κράτησαν το αποτύπωμα από τα σώματα των θυμάτων που είχαν κουλουριαστεί.

Η εξαιρετικά δημοφιλής τουριστική αυτή περιοχή, που βρίσκεται κοντά στη Νάπολη, αποτελεί σήμερα σύμβολο κακοδιαχείρισης πολλών από τους πολιτιστικούς θησαυρούς της Ιταλίας τις τελευταίες δεκαετίες. Τώρα προστίθενται και οι απώλειες από τις πρόσφατες περικοπές, λόγω των προϋπολογισμών λιτότητας για τον Πολιτισμό.

Τα έργα που μόλις άρχισαν εκεί αποσκοπούν στη μείωση του κινδύνου έκθεσης των ρωμαϊκών κτηρίων στο περιβάλλον. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται και η αποκατάσταση των διάσημων νωπογραφιών της Πομπηίας. Επίσης σκοπεύουν να αυξήσουν την επιτήρηση του χώρου με κάμερες, δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια η ασφάλεια ήταν πολύ χαλαρή.

Προτεραιότητα έχει δοθεί σε δύο ρωμαϊκές οικίες, η μία είναι γνωστή ως Κρυπτοπόρτικο και η άλλη είναι η Οικία των Διοσκούρων. Ο επίτροπος Περιφερειακής Ανάπτυξης, Γιοχάνες Χαν, εγκαινιάζοντας την έναρξη των εργασιών με τον υπουργό Πολιτισμού της Ιταλίας, είπε ότι αυτό είναι το πρώτο μικρό βήμα για την αναμόρφωση του συνόλου της Πομπηίας.

«Είναι απολύτως απαραίτητο να έχουμε ένα πρόγραμμα για την ανάδειξη των πολιτιστικών χώρων στην Ιταλία, αλλά και να διεξαχθεί το πρόγραμμα με πλήρη διαφάνεια, ύστερα από σειρά σκανδάλων στην Πομπηία» τόνισε.

Πάντως, την ώρα που γινόταν η τελετή έναρξης του έργου το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος της Ιταλίας ανακοίνωνε ότι ερευνούσε τον πρώην διευθυντή του αρχαιολογικού αυτού χώρου, Μαρτσέλο Φιόρι, που είχε διορίσει το 2009 ο τότε πρωθυπουργός Μπερλουσκόνι, για κατάχρηση εξουσίας. Έχει επίσης κατηγορηθεί για απάτη ο πρώην επόπτης εργασιών αποκατάστασης της Πομπηίας, ενώ ο πρώην εργολάβος, Αναμαρία Κακάβο, τέθηκε υπό κατ' οίκον περιορισμό για τεράστιες υπερτιμολογήσεις των έργων. Και συγκεκριμένα, ένα έργο ύψους 449.882 ευρώ κατέληξε να κοστίσει στο κράτος 4,84 εκατ. ευρώ, όπως ανέφεραν οι εισαγγελείς στα έγγραφα του δικαστηρίου. Κατόπιν αυτών, οι τωρινές αποκαταστάσεις θα γίνουν με την εποπτεία μιας διυπουργικής οργανωτικής επιτροπής και εκπροσώπου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για να διασφαλιστεί ότι τα κεφάλαια που δίνονται δεν θα σπαταληθούν. Στο πλαίσιο του έργου σκοπεύουν να βελτιώσουν και την εξυπηρέτηση των επισκεπτών, με στόχο να αυξηθεί ο αριθμός τους από 2,3 εκατομμύρια το χρόνο, που είναι σήμερα, σε 2,6 εκατ. μέχρι το 2017.

Όταν είχαν ανακοινωθεί τα έργα της Πομπηίας πέρυσι, ο πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι, είχε δηλώσει ότι χρειάζεται κουράγιο και δύναμη για να εκτελεστεί αυτό το πολύπλοκο έργο στη νότια Ιταλία, η οποία από καιρό μαστίζεται από υψηλή διαφθορά και χαμηλές επενδύσεις. Και αναφερόμαστε σε ένα χώρο-μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, που παρέχει μια αυθεντική εικόνα της καθημερινής ζωής των ρωμαϊκών χρόνων.


Πηγή: Ν. Κοντράρου-Ρασσιά, Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια