Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Κ. Τζαβάρας: Οικονομική ενίσχυση για τη συνέχιση των ανασκαφών στην Αρχαία Αμφίπολη

Την εκταμίευση της οικονομικής ενίσχυσης των 50.000 ευρώ, μέσα στον τρέχον μήνα, από το υπουργείο πολιτισμού, για τη συνέχιση των ανασκ...



Την εκταμίευση της οικονομικής ενίσχυσης των 50.000 ευρώ, μέσα στον τρέχον μήνα, από το υπουργείο πολιτισμού, για τη συνέχιση των ανασκαφών που πραγματοποιούνται στον λόφο Καστά, στην Αρχαία Αμφίπολη δεσμεύτηκε ο Αν. Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κώστας Τζαβάρας, αρμόδιος για θέματα πολιτισμού.


Ο κ. Τζαβάρας εντυπωσιασμένος από την εξέλιξη των ανασκαφών και την σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη των συνεργείων της ΚΗ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Σερρών επεσήμανε ότι «στόχος του υπουργείου είναι να αξιοποιήσει την πολιτιστική μας κληρονομιά και να διατηρήσει την ιστορική μνήμη εποχών μέσα από τις οποίες έχουν πηγάσει πολύ μεγάλα δημιουργήματα τέχνης και έργα μεγάλων ανδρών».

Την ίδια ώρα ο Αν. Υπουργός Πολιτισμού δεσμεύτηκε το έργο των ανασκαφών στην αρχαία Αμφίπολη, στο σύνολό του, θα ενταχθεί και θα χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων που πρόκειται να ανακοινωθεί τον Μάρτιο.

Μέχρι σήμερα οι αρχαιολογικές ανασκαφές στον λόφο Καστά, στην Αρχαία Αμφίπολη ανέδειξαν κυκλικό ταφικό περίβολο, μήκους 320 μέτρων και ύψους 3μ., ενώ σύμφωνα με την Προϊσταμένη της ΚΗ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Κατερίνα Περιστέρη, ο συνολικός ταφικός περίβολος υπολογίζεται να είναι μήκους 500 μ.

«Το μέγεθος των μέτρων του ταφικού περιβόλου προδίδει ότι πρόκειται για έναν περίβολο μοναδικό στο είδος του, που τοποθετείται χρονολογικά στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα π.Χ., περίοδος μετά το θάνατο του Μ. Αλεξάνδρου, ενώ παράλληλα προδίδει ότι κρύβει τον τάφο ή τους τάφους σημαντικών προσωπικοτήτων της εποχής μεταξύ αυτών, της γυναίκας του Μ. Αλεξάνδρου, της Ρωξάνης και του γιου του, Αλέξανδρου Δ’», δήλωσε η κ. Περιστέρη.

Τον κ. Τζαβάρα συνόδευαν στην επίσκεψη του στην Αρχαία Αμφίπολη, ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Θόδωρος Καράογλου και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

«Είμαι περήφανος που στη μακεδονική γη συνεχίζουμε να βρίσκουμε τέτοιου είδους σημαντικά εκθέματα και είμαι βέβαιος ότι το συγκεκριμένο εύρημα είναι πολύ μεγάλης ιστορικής σημασίας», δήλωσε ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Θόδωρος Καράογλου.

«Το έργο αυτό πρέπει να προχωρήσει καθώς οι μέχρι τώρα ανασκαφές δείχνουν ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μία σημαντικότατη ανακάλυψη», επεσήμανε από τη μεριά του και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Οι προτεραιότητες του υπουργείου Πολιτισμού για τη Θεσσαλονίκη

Η διοργάνωση από το Υπουργείο Πολιτισμού (μετά την κατάργηση του ΕΚΕΒΙ) της 10ης Διεθνούς Έκθεσης βιβλίου τον ερχόμενο Μάιο στη Θεσσαλονίκη, η... «υιοθέτηση» (με έκτακτη χρηματοδότηση 50.000 ευρώ) από το ΥΠΠΟ της ανασκαφής στο ταφικό μνημείο της Αμφίπολης, η συνένωση του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης με το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης υπό τον τίτλο «Μουσείο Σύγχρονης και Μοντέρνας Τέχνης Θεσσαλονίκης», και η εξαίρεση -από τη συνένωση- του Μουσείου Φωτογραφίας που πρόκειται να μετατραπεί σε αυτοτελές νομικό πρόσωπο είναι οι προτεραιότητες του υπουργείου Πολιτισμού που αφορούν στο πολιτιστικό τοπίο της Θεσσαλονίκης όπως αυτές ανακοινώθηκαν επίσημα σήμερα από τον αναπληρωτή υπουργό κ.Κώστα Τζαβάρα.

Εν μέσω των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης της περιοχής (τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ.Απόστολο Τζιτζικώστα και τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ.Γιάννη Μπουτάρη) ο κ.Τζαβάρας έφτασε νωρίς το πρωί στη Θεσσαλονίκη, ταξίδεψε στον αρχαιολογικό χώρο (ανασκαφή) της Αμφίπολης, ενημερώθηκε από τους αρχαιολόγους και στη συνέχεια επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη όπου -στο κτίριο της Περιφέρειας κι όχι στο «Ολύμπιον» (έδρα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, όπως αρχικά είχε προγραμματισθεί)- έκανε τις ανακοινώσεις που αφορούσαν στο «νέο μοντέλο διοίκησης» των εποπτευομένων από το υπουργείο Πολιτισμού φορέων.

«Σ' αυτή την πόλη, θα πρέπει να στήσουμε ή να αναστήσουμε ένα καινούργιο ξεκίνημα. Κανένας δεν δικαιούται να αμφισβητήσει ότι η μεγαλύτερη δυνατότητα της Ελλάδας να αναστηθεί -και ιδιαίτερα στους καιρούς της κρίσης- είναι ο πολιτισμός. Η Θεσσαλονίκη το αξίζει και το δικαιούται» τόνισε εισαγωγικά ο αναπληρωτής υπουργός και ανακοίνωσε: Σ΄ ό,τι αφορά:

- Τη Μονή Λαζαριστών: «Θα επαναδραστηριοποιηθεί η χρήση της στο αμέσως επόμενο διάστημα σε συνεργασία και με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

- Το ταφικό αρχαιολογικό μνημείο της Αμφίπολης: «Προοιωνίζει ότι βρισκόμαστε ενώπιον μεγάλης αρχαιολογικής αποκάλυψης». Το υπουργείο πολιτισμού αναλαμβάνει την άμεση δαπάνη 50.000 ευρώ για τη συνέχιση των ανασκαφών ενώ στη συνέχεια το έργο της ανασκαφής και ανάδειξης θα ενταχθεί στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων (ως τις αρχές του ερχόμενου μήνα).

-Για τη συγχώνευση των δύο μουσείων Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη: «Είναι αδιανόητο η πόλη να έχει δύο μουσεία με το ίδιο αντικείμενο. Η συνένωσή τους θα αποτελέσει μια... μηχανή παραγωγής πολιτισμού» τόνισε ο υπουργός συμπληρώνοντας πως «ωρίμασε πλέον το αίτημα της συγχώνευσης έτσι ώστε να αναδειχθεί η Συλλογή Κωστάκη - του ΚΜΣΤ- και να αναδειχθούν επίσης οι περίφημες συλλογές έργων τέχνης του ΜΜΣΤ». Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργού, το νέο «Μουσείο Σύγχρονης και Μοντέρνας Τέχνης Θεσσαλονίκης» θα έχει τη «μορφή» Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου και θα διοικείται όπως προβλέπει σε αντίστοιχα ιδρύματα ο νόμος. Αν και δεν έχει ολοκληρωθεί το σχέδιο διοίκησης (οι δύο εμπλεκόμενοι φορείς - μουσεία καταθέτουν ακόμα τις παρατηρήσεις τους επί του σχεδίου νόμου) ο υπουργός ανακοίνωσε επίσης τη σχεδιαζόμενη μεταφορά τη περίφημης Συλλογής Κωστάκη (τα 1277 έργα αγοράστηκαν αντί του ποσού των 13,9 δισεκατομμυρίων δραχμών - το μεγαλύτερο ποσό που διατέθηκε ποτέ από το ελληνικό δημόσιο για την αγορά έργων τέχνης- το Μάρτιο του 2.000) από τη Μονή Λαζαριστών όπου φυλάσσονται έκτοτε, στο περίπτερο «6» της Διεθνούς έκθεσης.

Όσον αφορά τη στέγαση του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης -ή του νέου συνενωμένου μεγάλου Μουσείου- στο κτίριο της ΥΦΑΝΕΤ ο αναπληρωτής υπουργός πολιτισμού τόνισε όταν ρωτήθηκε σχετικά πως: «Η ΥΦΑΝΕΤ είναι πρόβλημα-πρόκληση γα το Υπουργείο Πολιτισμού. Δυστυχώς δεν έχω σαφή άποψη για την ΥΦΑΝΕΤ. Θα προσπαθήσουμε μέσα από το διάλογο και με τη συνεργασία της ίδιας της πόλης να βρούμε την καλύτερη λύση...».

- Η 10η Διεθνής Έκθεση βιβλίου: Θα πραγματοποιηθεί από τις 16-19 Μαΐου στο εκθεσιακό κέντρο της Helexpo υπό τη διοργάνωση της διεύθυνσης γραμμάτων της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και με τη συνεργασία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκδοτών και Βιβλιοπωλών και του Δήμου Θεσσαλονίκης. «Μετά τις τελευταίες εξελίξεις ήρθαμε να συνεχίσουμε στο χώρο της εθνικής πολιτικής για το βιβλίο για το οποίο πολιτιστικό αγαθό, η πολιτεία είναι και έπρεπε να είναι με τρόπο υπεύθυνο και σοβαρό αρμόδια να το υπηρετεί» είπε ο υπουργός ανακοινώνοντας παράλληλα την επικείμενη έλευση στη Θεσσαλονίκη για τη διοργάνωση, δεκάδων σημαντικών συγγραφέων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, τη διοργάνωση ημερίδων για τον επαγγελματικό κόσμο του βιβλίου, για τη μετάφραση κ.α. Τιμώμενη χώρα στη 10η Διεθνή Έκθεση βιβλίου θα είναι η Μεγάλη Βρετανία και βασικό αφιέρωμα με σειρά εκδηλώσεων αυτό στο «έτος Καβάφη».

 «Δε υπάρχει άλλος τόπος στη χώρα μας που να υπηρέτησε με τόση αξιοσύνη τη λογοτεχνία όσο η Θεσσαλονίκη που δικαιούται αυτή τη διοργάνωση. Η γενέθλια πράξη της είναι η διοργάνωση αυτής της έκθεσης που θα αποτελέσει στη Θεσσαλονίκη την απαρχή μιας καινούργιας περιόδου στην ιστορία του θεσμού με τρόπο σοβαρό» τόνισε ο υπουργός αναφερόμενος στη διεθνή έκθεση βιβλίου της Θεσσαλονίκης η οποία όπως ανακοίνωσε επίσης θα πλαισιωθεί από 200 συνολικά εκδηλώσεις (πριν και μετά την έναρξη της διοργάνωσης) οι οποίες θα λειτουργήσουν ως «πρελούδιο» της έκθεσης και θα πραγματοποιηθούν με τη συνεργασία των πολιτιστικών φορέων της πόλης και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

- Το Μουσείο Φωτογραφίας: Μετατρέπεται σε αυτοτελές νομικό πρόσωπο - ανεξάρτητο από τα Μουσεία Σύγχρονης Τέχνης, και θα ενισχυθεί οικονομικά και θεσμικά καθώς -σύμφωνα με τον κ.Τζαβάρα- είναι το μοναδικό μουσείο φωτογραφίας στη χώρα και η πορεία του κρίνεται ως απόλυτα επιτυχής».

- Σχετικά με τη φημολογούμενη πρόθεση του ΥΠΠΟ για συνένωση του Εθνικού με το Κρατικό Θέατρο Βόρειας Ελλάδος, ο κ.Τζαβάρας χαρακτήρισε την πρόταση που «αρθρώθηκε από ομάδα μελέτης του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ως «αδιανόητη». «Δεν το συζητούμε καν και βέβαια, θα περάσει το δικό μας» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Τζαβάρας.

Όσον αφορά τέλος τη διαφωνία που έχει προκύψει στην πόλη μετά την απόφαση και του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) για τη μεταφορά των εντοπισθέντων κατά τις αρχαιολογικές ανασκαφές (στο πλαίσιο των εργασιών του ΜΕΤΡΟ) ευρημάτων στο σταθμό Βενιζέλου του Μετρό, στο χώρο του στρατοπέδου Παύλου Μελά, ο κ.Τζαβάρας ερωτηθείς απάντησε χαρακτηριστικά πως «η πόλη είναι πιο αρμόδια από μένα να αποφασίσει». Συμπλήρωσε όμως χαρακτηριστικά πως «ένα άγαλμα μεταφέρεται, ένας ολόκληρος δρόμος όμως δεν μεταφέρεται».

 «Οι δρόμοι δεν είναι αγάλματα για να μεταφερθούν» δήλωσε συμπληρωματικά ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης ανακοινώνοντας πως το θέμα θα συζητηθεί την ερχόμενη Δευτέρα στο δημοτικό Συμβούλιο ενώ σήμερα το πρωί πρόκειται να συνοδεύσει τον κ.Τζαβάρα στο χώρο της ανασκαφής (σταθμός Βενιζέλου του Μετρό) προκειμένου να διαμορφώσουν «ιδίοις όμμασι» άποψη για το εντυπωσιακό εύρημα και τις όποιες δυνατότητες μεταφοράς του.


Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια