Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Λαθρανασκαφείς στην αφύλακτη Ήλιδα

Λαθρανασκαφή μέσα στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ήλιδας, στην Ηλεία, και επάνω σε τομή του εδάφους που είχαν πραγματοποιήσει πριν από...

Λαθρανασκαφή μέσα στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ήλιδας, στην Ηλεία, και επάνω σε τομή του εδάφους που είχαν πραγματοποιήσει πριν από καιρό οι αρχαιολόγοι, έκαναν πριν από μερικές ημέρες άγνωστοι δράστες. 


Το πρωτοφανές περιστατικό συνέβη τη νύχτα της 31ης Ιανουαρίου 2013 και καταγγέλθηκε στο Τμήμα Ασφαλείας της Αμαλιάδας, το οποίο ανέλαβε και την έρευνα και το σχηματισμό της δικογραφίας. Αστυνομικές πηγές ανέφεραν ότι οι άγνωστοι δράστες κινούμενοι τη νύχτα έσκαψαν σε βάθος περίπου ενός μέτρου μέσα στο χώρο που είχαν σκάψει πριν από μερικούς μήνες οι αρχαιολόγοι και κανείς δεν γνωρίζει αν βρήκαν ή αφαίρεσαν κάτι.


Το περιστατικό επιβεβαίωσε και η προϊσταμένη της Ζ' Εφορείας Αρχαιοτήτων, Γεωργία Χαντζή, τονίζοντας ότι από την πρώτη στιγμή ενημερώθηκαν το υπουργείο Πολιτισμού και η Αστυνομία. Η κ. Χαντζή διέταξε για το θέμα ΕΔΕ, προκειμένου να εντοπιστούν πιθανές ευθύνες ή παραλείψεις των εργαζομένων στην Αρχαία Ήλιδα. Αποκάλυψε μάλιστα ότι τις νύχτες ο αρχαιολογικός χώρος παραμένει ουσιαστικά αφύλακτος, καθώς, λόγω περικοπών, δεν υπάρχει σχετική βάρδια αρχαιοφυλάκων.

Οργισμένος ο δήμαρχος της Ήλιδας (πρώην Δήμος Αμαλιάδας), Γιάννης Λυμπέρης, έκανε λόγο για «μπάχαλο» που επικρατεί στην περιοχή παρά τις προθέσεις και τις προσπάθειες του δήμου του να αναδείξει τον αρχαιολογικό χώρο. «Έχουμε εγκρίνει το ποσό του ενός εκατ. ευρώ ως δήμος προκειμένου να βοηθήσουμε στις ανασκαφές και στις άλλες εργασίες. Δυστυχώς, κάποιοι με τις παραλείψεις τους και την αδιαφορία τους δεν δείχνουν τον ανάλογο σεβασμό στον αρχαιολογικό χώρο και στις δικές μας προσπάθειες» κατέληξε ο κ. Λυμπέρης. 

Το περιστατικό φέρνει ξανά στην επιφάνεια την αναγκαιότητα λήψης περαιτέρω μέτρων για την φύλαξη των αρχαιολογικών χώρων στην Ηλεία. Πράγμα δύσκολο καθώς απαιτούνται σημαντικά κονδύλια, μιας και ο νομός είναι γεμάτος με αρχαιότητες. Όμως για τις κορωνίδες την Ολυμπία και την Ήλιδα θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα, καθώς δεν έχουν συμβεί και λίγα που πληγώνουν την υπερηφάνεια μας στην Ηλεία. 

Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ποιος ήταν ο δράστης της λαθρανασκαφής και ποια τα ευρήματά του. Αν εμπλέκονται άτομα της υπηρεσίας ή κάποιος κατάφερε να περάσει στον αρχαιολογικό χώρο και ανενόχλητος να προβεί σε αυτή την πράξη. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ολοκληρωθεί η υπηρεσιακή έρευνα και τότε ίσως υπάρχουν εξελίξεις για την υπόθεση.


Πηγή: Μ. Νοδάρου, Ελευθεροτυπία, ΗλείαLive

Δεν υπάρχουν σχόλια