Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ψηφιακή ανακατασκευή περίτεχνου ρωμαϊκού πιάτου από θραύσματα

Ψηφιακή αναπαράσταση του Ρωμαϊκού περίτεχνου πιάτου που βασίστηκε σε δύο πρωτότυπα θραύσματα που βρέθηκαν κοντά στο Haddington στο East L...

Ψηφιακή αναπαράσταση
του Ρωμαϊκού περίτεχνου πιάτου
που βασίστηκε σε δύο πρωτότυπα θραύσματα που
βρέθηκαν κοντά στο Haddington στο
East Lothian της Σκωτίας το 1919.

Θραύσματα πιάτου που ήταν θαμμένα στη Σκωτία πριν από 1.500 χρόνια χρησιμοποιήθηκαν για να αναδείξουν την πλούσια ζωή που απολάμβανε η ελίτ της ρωμαϊκής κοινωνίας.

Οι αρχαιολόγοι μπόρεσαν να δημιουργήσουν την ψηφιακή αναπαράσταση ενός περίτεχνου ασημένιου πιάτου βασιζόμενοι σε δύο κομμάτια του αρχικού χείλους, τα οποία ήρθαν στο φως μαζί με μια τεράστια συλλογή από ρωμαϊκά ασημικά στο East Lothian το 1919.

Τα «εξαιρετικά διακοσμημένα» θραύσματα αργύρου και το 70 εκατοστών διαμέτρου ανακατασκευασμένο πιάτο υποδεικνύουν ότι αυτό ήταν ένα «κατάλληλο για γερουσιαστές και μέλη της ρωμαϊκής ελίτ» σερβίτσιο, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Τα κομμάτια του πιάτου ήταν μέρος της μεγαλύτερης συλλογής ρωμαϊκών ασημένιων αντικειμένων που βρέθηκε ποτέ και ανακαλύφθηκε στο Traprain Law, ένα λόφο κοντά στο Haddington, το 1919.

Μια ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε την τεχνική σάρωσης με λέιζερ για να δημιουργήσει αυτό που πιστεύει ότι αποτελεί μια ακριβή και πλήρη ανακατασκευή του μεγέθους του πιάτου, βάση της καμπύλης και της εμφάνισης των σωζόμενων θραυσμάτων.

Με διάμετρο 70 εκατοστά, πιστεύεται ότι είναι ένα από τα μεγαλύτερα γνωστά πιάτα στο σύνολο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, και θα αποτελούσε  ένα «υψηλού κοινωνικού επιπέδου αντικείμενο», δηλώνουν οι ειδικοί.


Τα θραύσματα του αρχικού ασημένιου ρωμαϊκού πιάτου που ανακαλύφθηκαν στη Σκοτία χρησιμοποιήθηκαν για να βοηθήσει στην δημιουργία της ψηφιακή ανακατασκευής του τεχνουργήματος στην αρχική του μορφή.

Η ανακατασκευή που έγινε για λογαριασμό του Εθνικού Μουσείου της Σκωτίας ανέλαβε το ερευνητικό πρόγραμμα Glenmorangie Research Project, που υποστηρίζει την μελέτη και την κατανόηση της πρώιμης μεσαιωνικής Σκωτίας.

Η Alice Blackwell, ερευνητής του Glenmorangie στο Εθνικό Μουσείο Σκωτίας, δήλωσε: «Τα ασημένια θραύσματα είναι αρκετά διακοσμημένα και σε συνδυασμό με αυτά που γνωρίζουμε σήμερα για το μέγεθος του πιάτου, το πιάτο αυτό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μόνο ως αντικείμενο χρήσης για πρόσωπα υψηλού κοινωνικού κύρους, κατάλληλα για γερουσιαστές και γενικότερα μέλη της ρωμαϊκής υψηλής κοινωνίας .
Είμαστε ενθουσιασμένοι που η ψηφιακή αναπαράσταση μας έχει δώσει μια τέτοια μοναδική εικόνα για τα περιεχόμενα αυτού του θησαυρού.

Τώρα, χάρη στην υποστήριξη της Glenmorangie, μπορούμε να οικοδομήσουμε τη γνώση μας για την πρώιμη ιστορία της Σκωτίας, τη σκοτεινή μετάβαση από την Ρωμαϊκή στην Πρώιμη Μεσαιωνική περίοδο και τη διαχρονική σημασία του αργύρου στο παρελθόν της Σκωτίας».

Λεπτομέρεια από την ψηφιακή αναπαράσταση του πιάτου που βρέθηκε στον θησαυρό του Traprain Law,  την μεγαλύτερη συλλογή της ρωμαϊκών ασημένιων αντικειμένων που έχει ανακαλυφθεί ποτέ.
Ασημένια αντικείμενα του θησαυρού του Traprain Law είχαν βρεθεί κομμένα  και διπλωμένα σε δέματα, με σκοπό είτε να ανταλλαχθούν είτε να λιωθούν προκειμένου να ανακυκλωθούν σε νέα αντικείμενα.

Είναι απίθανο το περιεχόμενο του θησαυρού να χρησιμοποιήθηκε στη Σκωτία, καθώς οι ειδικοί πιστεύουν ότι κόπηκαν πριν από την άφιξή τους.

Ο θησαυρός πιστεύεται ότι θάφτηκε στα μέσα του 5ου αιώνα μ.Χ., σε μια εποχή που το Ρωμαϊκό ασήμι αποτελούσε σημαντικό δείκτη κοινωνικής  κατάστασης και πλούτου.

Μέρος του θησαυρού τουTraprain Law , που εκτίθεται στο Εθνικό Μουσείο της Σκωτίας
Ο Hamish Torrie, εκπρόσωπος της εταιρείας Glenmorangie, δήλωσε: «Αυτό είναι ένα ακόμη συναρπαστικό εύρημα από το Εθνικό Μουσείο της Σκωτίας και αποτελεί την συνέχεια άλλων ανακαλύψεων που έχουν γίνει κατά τη διάρκεια της συνεργασίας μας. 

Είναι υπέροχο να βλέπουμε τη σύγχρονη τεχνολογία να χρησιμοποιείται για την εκ νέου αξιολόγηση του παγκοσμίου φήμης θησαυρού του Traprain. Είμαστε υπερήφανοι που αποτελούμε μέρος αυτής της συναρπαστικής έρευνας για την πρόωρη Σκωτία.»


Δεν υπάρχουν σχόλια