Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Πρότυπο η Αχαϊκή Συμπολιτεία

Εύχρηστο εγχειρίδιο για την ανερεύνηση των δομών στα διάφορα ελληνικά πολιτεύματα, συγκροτημένο από ειδήμονα καθηγητή Αρχαίας Ιστορίας σ...


Εύχρηστο εγχειρίδιο για την ανερεύνηση των δομών στα διάφορα ελληνικά πολιτεύματα, συγκροτημένο από ειδήμονα καθηγητή Αρχαίας Ιστορίας στο Durham.


Απόσταγμα πολύχρονης μελέτης κι ενασχόλησης τόσο με την «Αθηναίων Πολιτεία» του Αριστοτέλη (υποδειγματικά σχολιασμένη έκδοση στη σειρά της Οξφόρδης) όσο και με τις άμεσες κι έμμεσες πηγές, η συγκεκριμένη συλλογή του Ρ. Rhodes παρουσιάζει μεθοδικά μέσα από φιλολογικές, επιγραφικές και νομισματικές μαρτυρίες τ' αρχαία πολιτεύματα, που αποτέλεσαν πρότυπα εσαεί για το νεότερο δυτικό κόσμο.

Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα υπήρξε η κοιτίδα της Δημοκρατίας. Ποιος όμως συνειδητοποιεί ότι κι οι συμπολιτείες, και κάθε είδους ομοσπονδίες, ή κοινοπολιτειακά σχήματα, στον τόπο μας ανάγουν τις ρίζες τους; Και ότι ως κι οι βασικοί κανόνες του αμερικανικού συντάγματος διαμορφώθηκαν πάνω στα πρότυπα της Αχαϊκής Συμπολιτείας, ύστερα από μελέτη των δεδομένων του ίδιου του Πολυβίου;

Ο Rhodes διακρίνει 11 θεματικές ενότητες βάσει των οποίων κατατάσσει τις παραδιδόμενες πληροφορίες, έτσι ώστε για κάθε ζήτημα ο σπουδαστής διαθέτει επαρκή κι έγκυρη τεκμηρίωση: Κρατική οργάνωση στην ομηρική εποχή, Οικονομική και πολιτική ανάπτυξη στα χρόνια της τυραννίας, Σπαρτιατικό και αθηναϊκό πολίτευμα, Οικονομική ζωή, Θρησκεία και πολιτεία, Πόλεις - δημοκρατία, ολιγαρχία κι εμφύλιος, Ομοσπονδίες, θρησκευτικές ενώσεις κι ηγεμονίες υπό τη μορφή «συμμαχίας» ή «κοινής ειρήνης», η εμφάνιση των ελληνιστικών κρατών και η λειτουργία των Κοινών κ.α.π.

Παρά την προσπάθεια που 'χει καταβληθεί για την άρτια εκδοτική εμφάνιση (ανώτερη του πρωτοτύπου!) και την ορθή απόδοση των ονομάτων, τοπωνυμίων και γραμματολογικών παραπομπών, θα 'ταν και για ιστορικούς και φιλολόγους πιο αξιόπιστο βοήθημα, αν είχε προσεχτεί περισσότερο η ερμηνεία των κειμένων. «Δήμος» και «λαός» δεν είναι όροι ταυτόσημοι και δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται αδιακρίτως στη μετάφραση ιδίως των αρχαίων επιγραφών, ενώ η γλώσσα, γενικότερα, αμφιταλαντεύεται απ' τη φροντιστηριακή ακαμψία στην άκαιρη υπερακρίβεια.


Ρ. J. RHODES
Οι ελληνικές πόλεις-κράτη. Μια συλλογή πηγών
ΜΤΦΡ.-ΕΠΙΜ.: Ι.Κ. ΞΥΔΟΠΟΥΛΟΣ
Δημήτρης Ν. Παπαδήμας
Σελ.: 438
Τιμή: 31,95 ευρώ


Πηγή: Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια