Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Mary Leakey: H Google τιμά μια μεγάλη αρχαιολόγο!

Η Google τιμά  σήμερα  την μνήμη της αρχαιολόγου Mary Leakey για την συμπλήρωση 100 χρόνων από την γέννησή της.


Η Google τιμά σήμερα την μνήμη της αρχαιολόγου Mary Leakey για την συμπλήρωση 100 χρόνων από την γέννησή της.

Το Google doodle της ημέρας είναι αφιερωμένο στην μεγάλη αρχαιολόγο και ανθρωπολόγο που γεννήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου του 1913 στο Λονδίνο και η οποία μπήκε στο πάνθεον των επιστημόνων για τις ανακαλύψεις της.

Η Mary Leakey (6 Φεβρουαρίου 1913 - 9 Δεκεμβρίου 1996) ήταν Βρετανή αρχαιολόγος και ανθρωπολόγος, η οποία ανακάλυψε το πρώτο απολιθωμένο κρανίο  Proconsul, ενός είδος πιθήκου που έχει εξαφανιστεί πλέον και πιστεύεται ότι αποτέλεσε τον πρόγονο του ανθρώπου.

Για ένα μεγάλο μέρος της σταδιοδρομίας της εργάστηκε μαζί με τον σύζυγό της, Louis Leakey, στο φαράγγι Olduvai, όπου και αποκάλυψε εργαλεία και απολιθώματα πρωτόγονων ανθρώπων. Ανέπτυξε επίσης ένα σύστημα ταξινόμησης των λίθινων εργαλείων που βρέθηκαν στο Olduvai ενώ ανακάλυψε τα ίχνη Laetoli.

Το 1960 έγινε διευθυντής της ανασκαφής στο Olduvai. Μετά το θάνατο του συζύγου της, έγινε κορυφαία ανθρωπολόγος, βοηθώντας στη δημιουργία μιας οικογενειακής παράδοσης της οικογένειας Leakey εκπαιδεύοντας τον γιο της, Richard, στον τομέα.

Ανασκαφές

Η Leakey πραγματοποίησε σπουδές στην αρχαιολογία υπό την καθοδήγηση της Dorothy Liddell στο Hembury στο Devon της Αγγλίας, την περίοδο 1930-1934, για την οποία έκανε επίσης και εικονογραφήσεις. Το 1934 πήρε μέρος στην ανασκαφή στο Swanscombe όπου ανακάλυψε το μεγαλύτερο δόντι ελέφαντα που είχε βρεθεί μέχρι τότε στη Βρετανία.

Τα έτη 1935 έως 1959, τα πέρασε στο φαράγγι Olduvai στο Serengeti, στις πεδιάδες της βόρειας Τανζανίας, όπου και ανακάλυψε πολλά λίθινα πέτρινα εργαλεία. Τα ευρήματα προήλθαν από καλλιέργειες της Λίθινης Εποχής που χρονολογούνταν ήδη πριν από 100.000 έως δύο εκατομμύρια χρόνια.

Αντίγραφο του κρανίου Australopithecus που ανακαλύφθηκε από την Mary Leakey το 1959
Τον Οκτώβριο του 1948 οι Leakeys ανακαλύπτουν ένα αφρικανικό κρανίο στο νησί Rusinga.

Μετά τον θάνατο του συζύγου της , η Mary συνέχισε τη δουλειά της στο Olduvai και στο Laetoli. Στο  Laetoli ανακάλυψε ανθρωποειδή απολιθώματα που χρονολογούνταν πάνω από 3,75 εκατομμύρια χρόνια. Ανακάλυψε επίσης δεκαπέντε νέα είδη άλλων ζώων και ένα νέο γένος.

Από το 1976 έως το 1981 η Leakey και το προσωπικό της εργάστηκαν για να αποκαλύψουν το μονοπάτι Laetoli που έφερε αποτυπώματα ανθρωποειδών που είχαν απομείνει στην ηφαιστειακή στάχτη πριν από περίπου 3,6 εκατομμύρια χρόνια. Τα χρόνια που ακολούθησαν αυτή την ανακάλυψη ήταν γεμάτα με έρευνα στο Olduvai και Laetoli, ενώ στη συνέχεια επικεντρώθηκε στην προετοιμασία των ανακαλύψεων και στις δημοσιεύσεις.

Το σημερινό Google doodle προς τιμήν της Mary Leakey απεικονίζει μια γυναίκα αρχαιολόγο η οποία εργάζεται σε έναν χώρο ανασκαφής.


Πηγή: NewsIt, Wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια