Περισσότερα από 70 αντικείμενα τα οποία είχαν χρονολογηθεί στο τέλος του 6ου αιώνα π.Χ., είχαν στα χέρια τους οι αρχαιοκάπηλοι που οδήγησ...
Περισσότερα από 70 αντικείμενα τα οποία είχαν χρονολογηθεί στο τέλος του 6ου αιώνα π.Χ., είχαν στα χέρια τους οι αρχαιοκάπηλοι που οδήγησαν τους αρχαιολόγους στην αποκάλυψη του νεκροταφείου |
Σε ένα ολόκληρο νεκροταφείο των αρχαϊκών χρόνων στο Βασιλούδι του Λαγκαδά οδηγήθηκαν οι αρχαιολόγοι από τον θησαυρό με αρχαία, που είχε κατασχεθεί στα χέρια τεσσάρων αρχαιοκαπήλων τον Οκτώβριο του 2011.
Οι δύο από αυτούς τον περασμένο Δεκέμβριο καταδικάσθηκαν από το Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης σε ισόβια και οι άλλοι δύο σε 20 και 16 χρόνια κάθειρξη. Ο τελευταίος από τους αρχαιοκάπηλους μίλησε ώστε να πέσει στα χαμηλά και αποκάλυψε το σημείο της λαθρανασκαφής για να ακολουθήσει η αρχαιολογική έρευνα που αποκάλυψε ήδη δύο δύο λίθινες σαρκοφάγους πολεμιστών από τις οποίες προέρχονται τα κράνη και τα χρυσά επιστόμια, τα ειδώλια και τα άλλα αντικείμενα που οι αρχαιοκάπηλοι κατείχαν κατά τη σύλληψή τους.
Τις ανασκαφές και την ταύτιση των νέων ευρημάτων έκανε ομάδα αρχαιολόγων (Μ. Φαρμάκη, Χ. Μουσταντάμη, Ε. Γκατζόγια) υπό την εποπτεία της προϊσταμένης της 16ης Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Βασιλικής Μισαηλίδου Δεσποτίδου και θα παρουσιαστούν στη διάρκεια των εργασιών του 26ου συνεδρίου για το αρχαιολογικό έργο στη Μακεδονία και στη Θράκη που αρχίζει τις εργασίες του σήμερα στη Θεσσαλονίκη.
Η επιτυχία της ΕΛΑΣ είχε προκαλέσει αίσθηση καθώς είχαν συλληφθεί οι δράστες που είχαν στην κατοχή τους περισσότερα από 70 αντικείμενα τα οποία είχαν χρονολογηθεί (σωστά) στο τέλος του 6ου αι. π.Χ., ανάμεσα στα οποία 4 κράνη, χρυσές μάσκες και χρυσά επιστόμια, ένα γυάλινο αγγείο, πήλινα και μεταλλικά αγγεία κ.ά.
Οι πληροφορίες που εκμαίευσαν οι αστυνομικοί από τους αρχαιοκάπηλους οδήγησαν τους αρχαιολόγους στον εντοπισμό μιας καινούργιας θέσης των αρχαϊκών χρόνων νότια της λίμνης Κορώνειας και ανατολικά του σύγχρονου οικισμού του Βασιλουδίου Δ. Λαγκαδά. Η ανασκαφή επιβεβαίωσε τη συνεχή κατοίκηση της περιοχής από την Ύστερη εποχή του Χαλκού έως τα βυζαντινά χρόνια.Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η αποκάλυψη των δύο μονολιθικών σαρκοφάγων πολεμιστών που χρονολογούνται στα τέλη του 6ου αι. π.Χ. Μέσα στις σαρκοφάγους εντοπίστηκαν και κομμάτια των ειδωλίων τα οποία αποδείχθηκε ότι αποτελούσαν μέρος των ειδωλίων που είχαν στην κατοχή τους οι αρχαιοκάπηλοι και τα ταύτισε με τους συγκεκριμένους δύο τάφους.
Ωστόσο τα αντικείμενα που οι λαθρανασκαφείς είχαν θεωρήσει μικρής σημασίας και τα βρήκαν οι αρχαιολόγοι, είναι εξίσου εντυπωσιακά ως προς την ιστορική αφήγηση που εμπεριέχουν. Όπως σημειώνουν οι αρχαιολόγοι μέσα στις σαρκοφάγους βρέθηκαν οβελοί, δηλαδή «σιδερένια ραβδία στα οποία διαπερνούσαν κομμάτια από κρέας για να ψηθούν στη θράκα (δηλ. σούβλες) τα οποία όμως θεωρούνται πρόδρομοι του νομίσματος και έπαιζαν ρόλο ανταλλακτικού μέσου εκείνη την εποχή. Το πάχος του κάθε οβελού μάλιστα ήταν τέτοιο, ώστε το ανθρώπινο χέρι να μπορεί να κρατά συγχρόνως έξι, αντιπροσώπευε δηλαδή μία συγκεκριμένη αξία σε είδος».
Βρέθηκε ακόμη μία μινιατούρα, ένα ομοίωμα σιδερένιου αμαξιδίου το οποίο μαζί με τους οβελούς υποδεικνύουν «την αριστοκρατική συνήθεια του συμποσίου και την οικονομική ευρωστία των κατόχων».
Στο φως αρχαίος ναός
Ένας νέος ναός αφιερωμένος σε άγνωστο θεό και στοιχεία επιβεβαίωσης ότι το εμπορικό και διοικητικό κέντρο της Πέλλας, η κεντρική της Αγορά, καταστράφηκε ολοκληρωτικά στις αρχές του 1ου αιώνα π.Χ., ήταν οι καρποί των φετινών ανασκαφών, που πραγματοποίησε η πανεπιστημιακή ομάδα υπό τον καθηγητή του ΑΠΘ, Ιωάννη Ακαμάτη. Οι έρευνες εστιάστηκαν φέτος στη βόρεια και ανατολική στοά και στην περιοχή του δημόσιου αρχείου της Πέλλας αποκαλύπτοντας πολύτιμα στοιχεία για την πρωτεύουσα του Φίλιππου και του Αλέξανδρου και συγκεκριμένα για το εμπορικό και διοικητικό της κέντρο που εκτείνεται σε έκταση 70.000 τ.μ.
Πηγή: Α. Λυκέσας, Έθνος
Δεν υπάρχουν σχόλια