Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Συνεχίζονται οι εργασίες στο αρχαίο θέατρο Θορικού

Ενημερωτικό σημείωμα απέστειλε στο ΔΙΑΖΩΜΑ η Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α. για τις εργασίες που πραγματοποιεί...


Ενημερωτικό σημείωμα απέστειλε στο ΔΙΑΖΩΜΑ η Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α. για τις εργασίες που πραγματοποιεί στο αρχαίο θέατρο Θορικού.

Το έργο Στερέωσης, Αποκατάστασης και Ανάδειξης του Αρχαίου Θεάτρου Θορικού υλοποιείται από το 2007 απολογιστικά και με αυτεπιστασία από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, συνολικού ποσού 500.000,00 ευρώ (απόφαση υπ’ αριθ. ΔΙΟΙΚ/Β/6041/Α/07.6.07.2007).

Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος έχουν πραγματοποιηθεί εργασίες προστασίας, στερέωσης και αποκατάστασης του θεάτρου, συνολικής δαπάνης 226.578,26 € (στις δαπάνες του έργου περιλαμβάνονται μισθοδοσίες προσωπικού της αυτεπιστασίας, προμήθεια εξοπλισμού, διαμόρφωση αρχιτεκτονικών μελών, αναθέσεις εργασιών).


Δυτική κερκίδα θεάτρου πριν και μετά τις εργασίες αποκατάστασης
των έξι χαμηλότερων σειρών εδωλίων
Κατά τα έτη 2010 και 2011 έλαβαν χώρα εργασίες αποκατάστασης τμημάτων της δυτικής και κεντρικής κερκίδας του θεάτρου. Οι εργασίες αυτές αφορούσαν σε ανατάξεις, συμπληρώσεις και αποκαταστάσεις εδωλίων, στερεώσεις με ενίσχυση της υπόβασής τους, καθώς και περιορισμένη συμπλήρωση με νέο υλικό.


Κεντρική κερκίδα θεάτρου εργασίες αποκατάστασης των τριών χαμηλότερων σειρών εδωλίων
Το 2012 υλοποιήθηκαν επεμβάσεις στον χώρο της ορχήστρας του θεάτρου, με στόχο την εξασφάλιση του υφιστάμενου αρχαίου συστήματος αντιστήριξης, αποτελούμενου από δύο αναλημματικούς τοίχους, το οποίο παρουσίαζε παραμορφώσεις και χαλάρωση του δομικού υλικού. Σε αυτό το πλαίσιο κατασκευάστηκε σύστημα μικροπασσάλων για την εξασφάλιση, σε περίπτωση σεισμού, του αναλήμματος, που οριοθετεί την ορχήστρα προς νότια και εφαρμόστηκαν αρμολογήματα στους τοίχους του συστήματος αντιστήριξης προκειμένου να αυξηθεί η διατμητική αντοχή τους.

Εξασφάλιση αναλήμματος και πρανούς ορχήστρας αρχαία θεάτρου Θορικού
Με το υπολειπόμενο ποσό της χρηματοδότησης, θα περαιωθεί η αποκατάσταση του κάτω κοίλου του θεάτρου. Στην αμέσως επόμενη φάση των εργασιών θα ολοκληρωθεί η αποκατάσταση της δυτικής κερκίδας του θεάτρου.


Αναδημοσίευση: Δ. Σβολόπουλος, Διάζωμα

Δεν υπάρχουν σχόλια