Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Δύο Ευρωπαϊκά «΄Οσκαρ» για την Ελλάδα στο χώρο του πολιτισμού

Το Κεντρικό Κτήριο των Προπυλαίων της Ακρόπολης και η Επιτροπή Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης Το Κεντρικό Κτήριο των Προπυλαίων της Ακ...

Το Κεντρικό Κτήριο των Προπυλαίων της Ακρόπολης
και η Επιτροπή Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης

Το Κεντρικό Κτήριο των Προπυλαίων της Ακρόπολης και η Επιτροπή Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης συμπεριλαμβάνονται ανάμεσα στους 30 βραβευθέντες της διάκρισης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πολιτιστική κληρονομιά, Europa Nostra για το 2013, μ' άλλα λόγια των Ευρωπαϊκών ΄Οσκαρ στο χώρο του Πολιτισμού. Σημειωτέον ότι η Europa Nostra που φέτος κλείνει μισό αιώνα ζωής είναι μια ΜΚΟ ευρωπαϊκής εμβέλειας που λειτουργεί ως «φωνή» της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ανάμεσα σε περίπου 200 υποψήφια έργα επιλέχθηκαν οι 30 νικητές σε τέσσερις κατηγορίες: Συντήρηση, Έρευνα, Ειδικές Υπηρεσίες και, τέλος, Εκπαίδευση, Κατάρτιση και Ευαισθητοποίηση. Το Κεντρικό Κτήριο των Προπυλαίων της Ακρόπολης βραβεύτηκε στην κατηγορία Συντήρηση και η Επιτροπή Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης στην κατηγορία Ειδικές Υπηρεσίες.

Οι νικητές των βραβείων ανακοινώθηκαν σε χθεσινή συνέντευξη τύπου που δόθηκε στην Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού που φέτος έχει επίσης γενέθλια κλείνοντας 40 χρόνια παρουσίας. Ο αναπληρωματικός διευθυντής στη διεύθυνση πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Αλεσσάντρο Σενέσι, η γενική γραμματέας Πολιτισμού του υπουργείου Παιδείας, και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Λίνα Μενδώνη, η γενική γραμματέας της Europa Nostra κ. Σνέσκα Μιχαήλοβιτς, και οι κύριοι Ιωάννης Μιχαήλ και Κώστας Καρράς από την Ελληνική Εταιρεία ήταν οι ομιλητές της παρουσίασης.

«Τέτοιου είδους διακρίσεις τις χρειαζόμαστε περισσότερο παρά ποτέ», ανέφερε η κ. Μενδώνη. Σύμφωνα με τα λεγόμενά της, σήμερα περισσότερα από 580 έργα για ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς χρηματοδοτούνται από πόρους του ΕΣΠΑ με περίπου 800 εκατομμύρια ευρώ, με αποτέλεσμα και να μην επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός και να δημιουργούνται θέσεις εργασίας. «Την οικονομική διάσταση του πολιτισμού την έχουν αποδεχτεί όλοι», ανέφερε η ίδια υπογραμμίζοντας τη σημασία της κοινωνικοποίησης των μνημείων (με την έννοια ότι ανήκουν στον κόσμο και την κοινωνία).

Με τη σειρά του ο, κ. Αλεσσάντρο Σενέσι, αφού ανακοίνωσε τη λίστα των βραβευθέντων έργων τα οποία προέρχονται από 15 χώρες ανέφερε ότι εκτός από τη συντήρηση και τη διάσωση των έργων της πολιτιστικής κληρονομιάς, ο στόχος των διακρίσεων είναι να αποτελέσουν καταλύτη για την τουριστική ανάπτυξη της Ευρώπης «κάτι το οποίο μπορεί να εκτιμηθεί ιδιαίτερα στην παρούσα συγκυρία στην Ελλάδα». Με τη σειρά της η κ. Μιχαήλοβιτς επεσήμανε ότι από τα 30 έργα που βραβεύονται, τα έξι θα χαρακτηριστούν ως τα σημαντικότερα επιτεύγματα πολιτιστικής κληρονομιάς του 2013 (grand prix), ενώ ένας από τους νικητές θα βραβευθεί από το κοινό μέσα από διαδικτυακή ψηφοφορία που διοργανώνει η Europa Nostra.

Η τελετή της απονομής των βραβείων θα πραγματοποιηθεί στις 16 Ιουνίου στην Αθήνα, στο Ηρώδειο, παρουσία της κ. Ανδρούλλας Βασιλείου επιτρόπου Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας της ΕΕ και του παγκοσμίου φήμης τενόρου και προέδρου της Europa Nostra, Πλάθιντο Ντομίνγκο. Η εκδήλωση έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Καρόλου Παπούλια. Η έκθεση των βραβευμένων έργων από την Ελλάδα καθ' όλη τη διάρκεια του θεσμού των συγκεκριμένων βραβείων θα πραγματοποιηθεί στην Ελληνική Εταιρεία από κοινού με άλλες εκδηλώσεις που θα πλαισιώσουν τον Ιούνιο την απονομή των βραβείων.



Πηγή: Κ. Λυμπεροπούλου, Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια