Για το θέμα των αρχαίων του μετρό ο κ. Τζαβάρας ουσιαστικά έριξε το μπαλάκι στους φορείς της πόλης, επισημαίνοντας πως περιμένει μια ...
Για το θέμα των αρχαίων του μετρό ο κ. Τζαβάρας ουσιαστικά έριξε το μπαλάκι στους φορείς της πόλης, επισημαίνοντας πως περιμένει μια πρόταση.
«Υπάρχει μια κινητικότητα για το θέμα των αρχαίων στο σταθμό του Μετρό στη Βενιζέλου και αυτό είναι θετικό» είπε ο κ.Τζαβάρας, και συμπλήρωσε «συζητήσαμε και με το δήμαρχο και με τον περιφερειάρχη, υπάρχουν οκτώ μελέτες. Αν βρεθεί μια συνισταμένη που θα θέτει όρους τεχνικά παραδεκτούς για την συνύπαρξη μετρό και αρχαίων θα επανέλθει το θέμα στο ΚΑΣ. Αν είναι να αποσπαστεί έστω και προσωρινά νομίζω ότι καλύπτεται από την ήδη υπάρχουσα απόφαση του ΚΑΣ». Ο κ. Μπουτάρης, πάντως, διευκρίνισε ότι την επόμενη Πέμπτη θα συνεδριάσει η τριμερής επιτροπή -ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, ΑΠΘ και ΤΕΕ- και ότι εκείνο που μετράει είναι η συνύπαρξη, ενώ και ο κ. Τζιτζικώστας υπογράμμισε ότι «απόψεις τύπου ή αρχαία ή μετρό δεν υπηρετούν τη λογική».
Για την πολυαναμενόμενη.... επιστροφή των «Μαγεμένων» ο κ. Μπουτάρης ανέφερε ότι «παρά την υπογραφή σχετικής συμφωνίας με το Μουσείο Λούβρου να μας δοθούν τα πιστά αντίγραφα, το θέμα δεν προχώρησε καθώς υπήρξε αίτημα της χορηγού του εγχειρήματος να είναι αυτή υπεύθυνη της διαχείρισής τους, πράγμα που δεν έγινε αποδεκτό από κανέναν. Σε μια περίοδο κρίσης δεν πρόκειται να ζητήσω από τον υπουργό το ποσό των 180.000 ευρώ, που αφορά το εγχείρημα, θα μπορούσαμε όμως να αναζητήσουμε άλλο χορηγό».
Τα σενάρια για τα αρχαία στον Σταθμό Βενιζέλου της Θεσσαλονίκης
Τέσσερα εναλλακτικά σενάρια για τη διατήρηση των αρχαιολογικών ευρημάτων στον Σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης παρουσίασε προχθές η διεπιστημονική ομάδα εργασίας του ΑΠΘ.
Οι προτάσεις διαφοροποιούνται ως προς το κόστος κατασκευής και τον χρόνο υλοποίησης, ωστόσο όλες έχουν βασική αρχή την προσωρινή απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων στο σημείο όπου αποκαλύφθηκαν μετά την ολοκλήρωση των εργασιών. Οι διαφορές ως προς την επιπλέον οικονομική επιβάρυνση κυμαίνονται από δύο εκατομμύρια ευρώ στο πιο «συντηρητικό» σενάριο έως και περισσότερα από 5-6 εκατ. ευρώ στα δύο αρχιτεκτονικά επεξεργασμένα σχέδια (το ένα είναι ίδιο με το αντίστοιχο που διαμόρφωσε το Τεχνικό Επιμελητήριο). Αντίστοιχα, οι καθυστερήσεις κυμαίνονται από 3 έως 24 μήνες, ενώ το ποσοστό διατήρησης των αρχαιοτήτων από 68% έως 85%.
Την αναπομπή του θέματος στο ΚΑΣ μετά την ολοκλήρωση του διαλόγου που έχει ανοίξει ο Δήμος Θεσσαλονίκης με εκπροσώπους του ΑΠΘ και του ΤΕΕ, ανακοίνωσε πως θα ζητήσει ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης. «Δεν θα συναινέσω στη μόνιμη απομάκρυνση των αρχαιοτήτων» τόνισε.
Πηγή: Γ. Σωτηροπούλου, Αγγελιοφόρος, Τα Νέα
Δεν υπάρχουν σχόλια