Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Nέος Κύκλος Ομιλιών "Αρχαία Ανατολική Μεσόγειος: Αρχαιολογία, Θρησκεία και Πολιτισμική Tαυτότητα" στο ΕΙΕ

O νέος Κύκλος Ομιλιών που οργανώνεται στο πλαίσιο των μορφωτικών εκδηλώσεων "Επιστήμης Κοινωνία" του Εθνικού Ιδρύματος Ερευν...



O νέος Κύκλος Ομιλιών που οργανώνεται στο πλαίσιο των μορφωτικών εκδηλώσεων "Επιστήμης Κοινωνία" του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ), έχει θέμα "Αρχαία Ανατολική Μεσόγειος: Αρχαιολογία, Θρησκεία και Πολιτισμική ταυτότητα" και θα λάβει χώρα από 2-23 Απριλίου (κάθε Τρίτη, ώρα έναρξης 19.30) στο αμφιθέατρο του ΕΙΕ. Ο Δ' κύκλος ομιλιών διοργανώνεται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών - Τμήμα Ελληνικής και Ρωμαϊκής Αρχαιότητας (ΚΕΡΑ).

Οι τρείς ενότητες του νέου κύκλου διαπραγματεύονται θέματα που αφορούν τη μελέτη των θρησκειών στην αρχαία ανατολική Μεσόγειο, συστήματα δοξασιών και πρακτικών (ιεροτελεστιών) σε μία προσπάθεια αναδόμησης των θρησκειών αυτών και κατανόησης της θρησκευτικής συμπεριφοράς. Τα αρχαιολογικά δεδομένα αποτελούν κύριο εργαλείο για τους ιστορικούς και μελετητές των λατρειών της αρχαίας ανατολικής Μεσογείου, για να κατανοήσουν και να ερμηνεύσουν τον ρόλο και την εξέλιξη των θρησκευτικών πίστεων και τελετών του αρχαίου κόσμου.

Στον παρόντα Κύκλο, διακεκριμένοι και εξειδικευμένοι επιστήμονες προσπαθούν να ανιχνεύσουν πώς οι πολιτιστικό-θρησκευτικές σχέσεις και ανταλλαγές μεταξύ των λαών, μορφοποίησαν την πολιτισμική ταυτότητα των κοινοτήτων της αρχαίας ανατολικής Μεσογείου και οδήγησαν στην διαμόρφωση νέων πολιτισμικών ταυτοτήτων.

Τα θρησκευτικά σύμβολα-δάνεια από την Αίγυπτο και την Ανατολή στην αρχαία Κύπρο, μηχανισμοί που επέβαλαν τη διαπολιτισμική επικοινωνία, όπως η διασπορά, η ανταλλαγή υλικών αγαθών, η ανάδυση των πρώτων συμβόλων στην Εγγύς Ανατολή -ήδη από τα νεολιθικά χρόνια- και πλήθος άλλων διεργασιών σηματοδοτούν την απαρχή ενός ιδεολογικού συστήματος, το οποίο θα διαδοθεί στη συνέχεια σε ολόκληρη την ανατολική Μεσόγειο, προμηθεύοντας υλικό και ιδέες στη διάπλαση της πολιτισμικής ταυτότητας.

Στο τέλος της κάθε εκδήλωσης ακολουθεί συζήτηση με το κοινό. Η είσοδος στο αμφιθέατρο του ΕΙΕ είναι ελεύθερη, ενώ οι παρευρισκόμενοι μπορούν να αποκτήσουν και βεβαίωση παρακολούθησης για το σύνολο των εκδηλώσεων. Όσοι δεν μπορέσουν να προσέλθουν στην εκδήλωση, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ζωντανά μέσω Διαδικτύου τις ομιλίες από το αμφιθέατρο του ΕΙΕ στη διεύθυνση http://www.ekt.gr/events/live/. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση στο τηλ. 210 7273516 και στα e-mail: mkont@eie.gr και gramma@eie.gr.


Πηγή: ΕΚΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια