Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Διεθνές ενδιαφέρον για Διμήνι και Σέσκλο

Στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος βρίσκονται οι νεολιθικοί οικισμοί του Διμηνίου και του Σέσκλου, όπου έχουν καταγραφεί συνολικά...


Στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος βρίσκονται οι νεολιθικοί οικισμοί του Διμηνίου και του Σέσκλου, όπου έχουν καταγραφεί συνολικά 22.033 επισκέπτες, το 2012 και το πρώτο τετράμηνο, αντίστοιχα, του 2013.

Είναι εντυπωσιακή, παράλληλα, η παρουσία χιλιάδων μαθητών από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι σπεύδουν να γνωρίσουν με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, τους δύο συγκεκριμένους επισκέψιμους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής μας.

Σε ότι αφορά στον νεολιθικό οικισμό του Σέσκλου, ειδικότερα, που τοποθετείται χρονικά από το 6.800 πΧ έως το 2.000 πΧ, οι επισκέπτες ανήλθαν σε 5.500 συνολικά το 2012, ενώ σύμφωνα με τα δεδομένα της τρέχουσας περιόδου, είναι εμφανής η αυξητική τάση.

Οι εθνικότητες των επισκεπτών ποικίλλουν και μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί Άγγλοι, Γάλλοι, Γερμανοί, Ιταλοί, Αμερικάνοι, Ελβετοί, Ισπανοί, Πολωνοί, Βέλγοι, Αυστραλοί, Αυστριακοί, Λετονοί, Αργεντίνοι, Νορβηγοί, Καναδοί, Ρώσοι, Σέρβοι, Σκοπιανοί, Βούλγαροι, Κινέζοι, Σουηδοί, Σλοβάκοι, Ρουμάνοι, Ολλανδοί και Δανοί.

Τα μεγαλύτερα ποσοστά επισκεψιμότητας σημειώνονται μάλιστα από τον Μάρτιο μέχρι και τον Μάιο, λόγω των πολυάριθμων επισκέψεων σχολείων από όλη την Ελλάδα.

Τα παιδιά συμμετέχουν σε εκπαιδευτικά προγράμματα και συγκεκριμένα την διετία 2010-11 εκπονήθηκε πρόγραμμα που αφορούσε το νερό, ενώ πέρσι και φέτος υλοποιείται εκπαιδευτικό πρόγραμμα που αφορά την φωτιά, το οποίο έχει σχεδιαστεί ειδικά για τον συγκεκριμένο αρχαιολογικό χώρο από την αρχαιολόγο της ΙΓ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Ευαγγελία Σταμέλου.

Όπως αναφέρει παράλληλα η ίδια «είναι ενθουσιώδη τα σχόλια των επισκεπτών, υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και φέτος παρατηρείται αύξηση της επισκεψιμότητας, και μάλιστα σε περιόδους κατά τις οποίες δεν υπήρχε πέρυσι ανάλογη εικόνα».

Στο Διμήνι

Στην πρώτη γραμμή του διεθνούς ενδιαφέροντος βρίσκεται ταυτόχρονα και ο νεολιθικός οικισμός του Διμηνίου, που χρονολογείται από την 5η χιλιετία μέχρι την 3η χιλιετία πΧ. Ο συνολικός αριθμός των επισκεπτών της προηγούμενης χρονιάς ήταν 9.314, ενώ το πρώτο τετράμηνο του 2013 έχουν ήδη καταμετρηθεί 7.129 επισκέπτες, εκ των οποίων οι 5.508 είναι μαθητές σχολείων από όλη την Ελλάδα.

«Πραγματοποιούμε εκπαιδευτικές περιηγήσεις στα σχολεία, που εκδηλώνουν μεγάλο ενδιαφέρον τόσο για τον νεολιθικό οικισμό, όσο και για τους δύο θολωτούς μυκηναϊκούς τάφους, που είναι επίσης επισκέψιμοι. Όταν ολοκληρωθεί το στέγαστρο του Διμηνίου, που είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ, θα καταστεί επισκέψιμος και ο μυκηναϊκός οικισμός του Διμηνίου» αναφέρει η αρχαιολόγος της ΙΓ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, Σταματία Αλεξάνδρου.

Οι αλλοδαποί επισκέπτες του Διμηνίου προέρχονται κυρίως από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και την Αμερική, γεγονός που αποδεικνύει την διεθνή απήχηση που έχουν οι καρποί της πολυετούς αρχαιολογικής έρευνας.


Πηγή: Γ. Υδραίου, Ταχυδρόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια