Ο επί 40 χρόνια διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη Άγγελος Δεληβοριάς. Μάχη να κρατηθεί «ζωντανό» δίνει το Μουσείο Μπενάκη, σύμφωνα με τ...
Ο επί 40 χρόνια διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη Άγγελος Δεληβοριάς. |
Μάχη να κρατηθεί «ζωντανό» δίνει το Μουσείο Μπενάκη, σύμφωνα με τη διεθνή έκδοση των New York Times, την εφημερίδα International Herald Tribune.
Σχεδόν 40 χρόνια διευθυντής σε αυτό, ο Άγγελος Δεληβοριάς έζησε μια σειρά ανακαινίσεων και επεκτάσεων του Μουσείου στην Αθήνα αλλά η πρόσφατη οικονομική κρίση, σύμφωνα με το δημοσίευμα, τον καλεί να αγωνιστεί για τη σωτηρία του Μουσείου και τον κάνει, να αναρωτιέται μήπως υπήρξε επικίνδυνα ή υπέρμετρα φιλόδοξος κατά το παρελθόν.
Πάνω από 60.000 εκθέματα κοσμούν σήμερα το Μουσείο και ξεκινούν από την Αρχαιότητα, προχωρούν στην ελληνιστική περίοδο και το Βυζάντιο μέχρι την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, για να φτάσουν στη σύγχρονη εποχή.
Ο Άγγελος Δεληβοριάς κρατά, όμως, στο γραφείο του σήμερα μια λίστα με ονοματεπώνυμα, που δείχνει στη δημοσιογράφο της αμερικανικής εφημερίδας με χέρια που τρέμουν.
Είναι οι εργαζόμενοι, δίπλα από τα ονόματα ορισμένων υπάρχει ένα ερωτηματικό σχεδιασμένο με κόκκινο μαρκαδόρο.
Ήδη, το Μουσείο μείωσε τους εργαζόμενους από 267 το 2010 σε 191 και περιέκοψε τους μισθούς κατά 20%.
Όμως, δεν ήταν αρκετό. Χρειάστηκε να μειωθούν και οι ώρες εργασίας, για να μην απολυθούν και άλλοι υπάλληλοι.
Δυστυχώς, ούτε αυτό βοήθησε.
«Είναι τρομερό» λέει ο κ.Δεληβοριάς ενώ αφήνει κατά μέρος τη λίστα και μιλάει για το τμήμα Συντήρησης του Μουσείου που δεν υπήρχε όταν ξεκίνησε και απειλείται εκ νέου λόγω των περικοπών.
Η κρατική επιχορήγηση «στεγνώνει» χρόνο με χρόνο.
Από 2,6 εκατ. δολάρια το 2009 «ψαλιδίστηκε» στα 900 εκατομμύρια το 2012.
Ο Άγγελος Δεληβοριάς έχει ζητήσει να δει τον Πρωθυπουργό από τον περασμένο Οκτώβριο και όπως λέει «ακόμα περιμένει να τον ειδοποιήσουν».
Το μόνο που δεν μπορεί να περιμένει είναι το πρόβλημα κάλυψης των δαπανών του Μουσείου Μπενάκη.
Για αυτό και ο «δαιμόνιος» κατά την εφημερίδα διευθυντής του δεν κάθεται με σταυρωμένα χέρια. Αναζητεί και ενίοτε βρίσκει δωρητές, χορηγούς, πουλάει δικαιώματα για εκδόσεις και ειδικές τιμές για ξεναγήσεις ξένων επισκεπτών και ιδρυμάτων.
Δίνει τη μάχη της επιβίωσης για να κρατήσει ζωντανό το Μουσείο Μπενάκη ενώ παράλληλα ξεκίνησε να γράφει τα απομνημονεύματά του με τίτλο «Ένας Απολογισμός και μία Συγγνώμη».
«Η συγγνώμη είναι για αυτούς που έχασαν ή χάνουν τη δουλειά τους» εξηγεί.
Πηγή: Τα Νέα
Δεν υπάρχουν σχόλια