Ω ξείν* [ω ξένε] Εσύ που, σαν παιδί, μεγάλωσες με τις ιστορίες της Αρχαίας Σπάρτης, τους ήρωες και τους πολεμιστές της. Εσύ που σε ε...
Εσύ που, σαν παιδί, μεγάλωσες με τις ιστορίες της Αρχαίας Σπάρτης, τους ήρωες και τους πολεμιστές της. Εσύ που σε εκατοντάδες περιστάσεις άκουσες για τον Λεωνίδα και τη συγκλονιστική μάχη που έδωσε στις Θερμοπύλες. Εσύ που μπήκες με περιέργεια στην κινηματογραφική αίθουσα για να δεις τους «300» και βγήκες με φόρτιση αλλά και συγκίνηση. Εσύ που «κυνηγάς» τα ιστορικά ντοκιμαντέρ του BBC και του HistoryChannel. Εσύ που έχεις πλάσει στο μυαλό σου τους Σπαρτιάτες σαν ρωμαλέους και τη Σπάρτη μια μικρή πόλη που είναι από μόνη της ένας δικός της «κόσμος». Εσύ, που κάποια στιγμή της ζωής σου ένιωσες, έστω και για λίγο, τη Σπάρτη να σε εμπνέει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.
Εσύ «ξένε» λοιπόν αξίζει να μάθεις τα εξής:
1. Η Ελληνική Πολιτεία δημιούργησε στη Σπάρτη το πρώτο επαρχιακό Μουσείο πίσω στα 1875. Από τότε έως και σήμερα, αυτό παραμένει το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης. «Γερασμένο» και ξεπερασμένο. Με θησαυρούς να εκτίθενται σε απαράδεκτες συνθήκες και με δεκάδες άλλα ευρήματα να στοιβάζονται και να αποθηκεύονται σαν εμπορεύματα με ληγμένη την ημερομηνία λήξης.
2. Εικόνα εγκατάλειψης και αδιαφορίας αποπνέει σήμερα η Ακρόπολη της Αρχαίας Σπάρτης. Με τις τελευταίες συστηματικές ανασκαφές να πηγαίνουν πίσω, δεκαετίες πριν, και με κάποιες πρόσφατες να δίνουν φως ελπίδας σε ένα σκοτεινό τούνελ, η «ενδεχόμενη καρδιά» της Αρχαίας Σπάρτης δεν έχει έρθει ουσιαστικά στο φως. Η πρόσβαση στην Αρχαία Σπάρτη μπορεί να είναι ελεύθερη για τον επισκέπτη, μάταια, ωστόσο, θα αναζητήσει κάποια στοιχεία, ενημερωτική σήμανση ή πληροφορίες.
3. Δεκάδες οικόπεδα στα οποία έχουν αποκαλυφθεί αρχαιότητες παραμένουν ρημαγμένα μέσα στην πόλη αναμένοντας στωϊκά την ώρα τους για μια αξιοπρεπή, σωστική [τουλάχιστον] ανασκαφή. Στα περισσότερα οργιάζει η βλάστηση και σωρεύονται σκουπίδια.
4. Πάνω από δέκα χρόνια είναι σε εκκρεμότητα το ζήτημα της δημιουργίας του Νέου Μουσείου της Σπάρτης, ενός Μουσείου που θα αναδείξει όπως πρέπει τον πολιτιστικό πλούτο του Σπαρτιατικού Πολιτισμού. Σε Γόρδιο δεσμό έχει εξελιχθεί το όλον ζήτημα, με την Πολιτεία να μη δείχνει καμία «πολιτική βούληση» και με την τοπική κοινωνία να έχει χάσει, πια, την υπομονή αλλά – δυστυχώς – και τη μαχητικότητά της.
Το υπάρχον Μουσείο το οποίο φυσικά από όλες τις απόψεις είναι ακατάλληλο να στεγάσει τον Αρχαιολογικό πλούτο της Σπάρτης και ενός σημαντικού μέρους της Λακωνίας. |
Στην είσοδο της πόλης και σε αυτό το αγορασμένο οικόπεδο θα ανεγερθεί το Νέο Μουσείο. Ναι, τουλάχιστον έχει βρεθεί ο χώρος… |
Η “κορυφαία” στιγμή της εμπειρίας της επίσκεψης στο Μουσείο της Σπάρτης. Η συνάντηση με το “έκθεμα – star”, τον κορμό του Στρατιώτη, γνωστό ως “Λεωνίδας”.
Γι’ αυτό φίλε της Σπάρτης, όταν η καλή ώρα σε φέρει εδώ, σε αυτή την ιστορική πόλη, να έχεις καλά βαλμένο στο μυαλό σου ότι τη Σπάρτη, τη μεγαλειώδη Αρχαία Σπάρτη, τη ξεχάσανε και τη ξεχάσαμε. Ίσως θα χρειαστεί να περιμένουμε νέες γενιές πιο συνειδητοποιημένων Σπαρτιατών, Ελλήνων και Ελλήνων πολιτικών να ανασύρουν από το σκοτάδι την κιβωτό αυτή της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς. Ένα μεγάλο και πολύτιμο πολιτιστικό Κεφάλαιο όχι μόνον για όλη την Ελλάδα αλλά και για όλο τον κόσμο.
Αν θέλετε να υποστηρίξετε την ανέγερση του Νέου Μουσείου της Σπάρτης, κάντε Like στην σελίδα For a New Museum in Sparta.
*«Ὦ ξεῖν’, ἀγγέλλειν Λακεδαιμονίοις ὅτι τῇδε κείμεθα, τοῖς κείνων ῥήμασι πειθόμενοι | Ω ξένε, ανάγγειλε στους Λακεδαιμόνιους ότι εδώ ταφήκαμε, υπακούοντας στα προστάγματά τους». Το επίγραμμα του Σιμωνίδη του Κείου στις Θερμοπύλες.
Πηγή: Lakonistas
Δεν υπάρχουν σχόλια