Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ενοποιούνται το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού και το Εθνικό Κέντρο Δελφών

Η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ θα προεδρεύει του ενοποιημένου φορέα. Φιλί ζωής - που πολλοί εύχονται να μην αποδειχθεί χαριστική βολή - δίν...

Η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ θα
προεδρεύει του ενοποιημένου φορέα.

Φιλί ζωής - που πολλοί εύχονται να μην αποδειχθεί χαριστική βολή - δίνει στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού Κώστας Τζαβάρας καθώς προχωρά στην ενοποίησή του με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Δελφών υπό την προεδρία της Ελένης Γλύκατζη Αρβελέρ.

Οι διαδικασίες έχουν ήδη ξεκινήσει, ενώ νομικά το θέμα θα κατοχυρωθεί και μέσω νομοσχεδίου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το οποίο αναμένεται να φτάσει στη Βουλή έως τα μέσα Ιουνίου.

Ακέφαλο από τον Φεβρουάριο του 2012 - οπότε ο πρόεδρός του Γιώργος Μπαμπινιώτης και το διοικητικό συμβούλιο υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους δηλώνοντας πως η παρεχόμενη οικονομική στήριξη από το υπουργείο Πολιτισμού οδηγεί σε αδυναμία λειτουργίας του ΕΙΠ - δεν θα στερηθεί, όπως φαίνεται, κάποιο από τα εννέα παραρτήματα και εστίες του, όπως διαβεβαίωσε ο κ. Τζαβάρας.

Αντιθέτως, «όσα δεν παρουσιάζουν ενδιαφέρον θα εξεταστεί τι φταίει κατά περίπτωση. Στόχος είναι η συντήρηση και η ενίσχυσή τους».

Για ποιον λόγο όμως το ΕΚΔ «απορροφά» το ΕΙΠ και όχι το αντίστροφο; Διότι η λειτουργική δομή του ΕΙΠ «δεν του επιτρέπει να ανταποκριθεί στην εξωστρέφεια, η οποία είναι και ο βασικός σκοπός ύπαρξης του ΕΙΠ».

Η πρόσφατα παρασημοφορημένη από τον Φρανσουά Ολάντ με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος Γραμμάτων και Τεχνών Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ, αφού μετέφερε τη ρήση του γάλλου Προέδρου ότι «η Ελλάδα είναι η καρδιά της Ευρώπης», παρουσίασε το πρόγραμμα του ΕΚΔ το οποίο εστιάζει στον Κ.Π. Καβάφη και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την ταινία  «Ο Βυζαντινός Καβάφης» του Πάνου Κυπαρίσση, τη μουσική παράσταση «Γιατί τα σπάσαμε τ' αγάλματά των», το διεθνές συμπόσιο με τίτλο «Κ.Π. Καβάφης, Ελληνικός και Οικουμενικός», τη συναυλία «Καβάφης & Μουσική: Τραγούδια και Στοχασμοί», την εικαστική έκθεση  «Κ.Π. Καβάφης - Ασπρα λουλούδια ως ταίριαζαν πολύ», μελοποιημένη ποίηση του Κ.Π. Καβάφη στην καταλανική γλώσσα με τον τροβαδούρο Χοσέπ Τέρο.

Παράλληλα ο Κώστας Τζαβάρας ανακοίνωσε πως τη Δευτέρα θα γίνει γνωστό το νέο ΔΣ του Εθνικού Θεάτρου, ενώ φαίνεται πως δεν θα υλοποιηθεί το παράλληλο θεατρικό φεστιβάλ στο οποίο θα ηγούνταν ο Κώστας Γεωργουσόπουλος.


Πηγή: Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια