Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Η πολιτιστική πολιτική του Ελευθέριου Βενιζέλου

Η προσπάθεια εφαρμογής της Μεγάλης Ιδέας με την πολεμική εκστρατεία για την επέκταση των συνόρων, οι νέες εθνικές, κοινωνικές και οικονομ...


Η προσπάθεια εφαρμογής της Μεγάλης Ιδέας με την πολεμική εκστρατεία για την επέκταση των συνόρων, οι νέες εθνικές, κοινωνικές και οικονομικές πραγματικότητες, οι εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά και η δραστηριοποίηση στον τομέα του πολιτισμού χαρακτηρίζουν την εποχή από το 1910 ως το 1932 όταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος αναλαμβάνει άμεσα ή έμμεσα τη διακυβέρνηση της χώρας.

Η αρχαιολογική πολιτική του Βενιζέλου, η πολιτιστική διπλωματία της Ελλάδας στις αρχές του 20ού αιώνα, οι εξελίξεις στη χαρακτική, η δημόσια γλυπτική της εποχής Βενιζέλου, οι επιδράσεις της πολιτικής του στη λογοτεχνία, στο θέατρο και στη μουσική, οι πολιτισμικοί θεσμοί που εγκαινιάστηκαν στην εποχή Βενιζέλου, εν γένει η πολιτιστική του πολιτική συζητήθηκαν σε επιστημονικό συμπόσιο που διοργάνωσαν το 2008 στην Αθήνα το Μουσείο Μπενάκη και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» της Κρήτης, με τη συμμετοχή ελλήνων μελετητών της Ιστορίας και των τεχνών.

Τα πρακτικά του συμποσίου, που εκδόθηκαν στον τόμο Ελευθέριος Βενιζέλος και πολιτιστική πολιτική. Πρακτικά συμποσίου (επιμ. Τάσος Σακελλαρόπουλος, Αργυρώ Βατσάκη, Μουσείο Μπενάκη & Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», Αθήνα - Χανιά 2012, σελ. 302, τιμή 15 ευρώ) θα παρουσιαστούν σε εκδήλωση στο Μουσείο Μπενάκη (Κουμπάρη 1), την Τρίτη 14 Μαΐου, στις 7.30 μ.μ. 

Την έκδοση θα παρουσιάσουν: Νίκος Καραπιδάκης, καθηγητής Ιστορίας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Μανώλης Πιμπλής, δημοσιογράφος, Τάσος Σακελλαρόπουλος, ιστορικός, υπεύθυνος Ιστορικών Αρχείων Μουσείου Μπενάκη. Συντονίζει η Ελένη Γαρδίκα-Κατσιαδάκη, διευθύνουσα του Κέντρου Ερεύνης της Ιστορίας του Νεότερου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών.


Πηγή: Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια