Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Το Πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη γιορτάζει τα 35 χρόνια του με έκθεση

Με μία πρωτότυπη έκθεση, οργανωμένη υποδειγματικά, το Μουσείο Μπενάκη ρίχνει στη μάχη της επιβίωσής του ένα δυνατό χαρτί, το Πωλητήριό του...


Με μία πρωτότυπη έκθεση, οργανωμένη υποδειγματικά, το Μουσείο Μπενάκη ρίχνει στη μάχη της επιβίωσής του ένα δυνατό χαρτί, το Πωλητήριό του - το πρώτο πωλητήριο μουσείου στην Ελλάδα. Το Μουσείο Μπενάκη γιορτάζει τα 35 χρόνια του, με την έκθεση που εγκαινιάζει στο κτίριο της οδού Κουμπάρη, το Σάββατο 18 Μαϊου, Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Τα αντικείμενά του θα πωλούνται με 20% έκπτωση κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου (τα βιβλία με 50% έκπτωση).


Ο τίτλος «Το Μουσείο Αλλιώς 35 χρόνια Πωλητήριο. Από την αρχαιότητα στο design» προϊδεάζει για την έκπληξη που περιμένει τους επισκέπτες σε όλες τις αίθουσες, και εντυπωσιάζει με τον απρόσμενο τρόπο που αναδεικνύει τους θησαυρούς των συλλογών από την αρχαιότητα, τη ρωμαϊκή, τη βυζαντινή, τη μεταβυζαντινή και τη νεότερη ελληνική περίοδο.

Κοσμήματα, κεντήματα, κεραμεικά, γλυπτά, υφάσματα, μπρούτζινα, χάρτινα, πλαστικά, κλωστές, μαργαριτάρια, εγκαταστάσεις και ό,τι άλλο εμπνεύστηκαν οι εκατοντάδες σύγχρονοι καλλιτέχνες του πωλητηρίου όλα αυτά τα χρόνια, τοποθετούνται για τις ανάγκες της έκθεσης και με χρωματική επισήμανση, μέσα στις βιτρίνες, ανάμεσα στους αναρίθμητους μουσειακούς θησαυρούς, από τους οποίους δόθηκε το έναυσμα για τη σύγχρονη δημιουργία.

Η ιδέα για την έκθεση ήταν της υπεύθυνης των τριών κερδοφόρων πωλητηρίων των Μπενάκη, Κουμπάρη, Πειραιώς και Πινακοθήκης Γκίκα, Δέσποινας Γερουλάνου.

«Πρωταρχικός στόχος των πωλητηρίων ήταν η οικονομική υποστήριξη του μουσείου και παράλληλα η δυνατή διανομή αντιγράφων, η διατήρηση παραδοσιακών τεχνικών που οδεύουν προς εξαφάνιση αλλά και η υποστήριξη τεχνιτών. Αυτοί αποτελούν εθνικό κεφάλαιο» σημειώνει η κ. Γερουλάνου.

Το Μουσείο συνεργάζεται με 100 εργαστήρια σε όλη την Ελλάδα. Κοσμήματα από τα Γιάννενα, κεραμεικά από την Αίγινα και τη Σκόπελο, κεντήματα από τη βόρεια Ελλάδα.

Το 2004, το Πωλητήριο της Πειραιώς άνοιξε τον δρόμο για νέους σχεδιαστές και καλλιτέχνες εφαρμοσμένων τεχνών. Περίπου 500 καλλιτέχνες έχουν εκθέσει, μετά από επιλογή ανάμεσα σε εκατοντάδες που προτείνουν κάθε χρόνο, τις δημιουργίες τους. Αυτοί αποτέλεσαν την πρώτη «μαγιά» για το Πωλητήριο της Πινακοθήκης Γκίκα, το οποίο εγκαινιάστηκε το 2012, με έργα εμπνευσμένα από τον Γκίκα και την γενιά του '30.

«Είναι όλοι Ελληνες κι ανάμεσά τους κάποιοι ξένοι καλλιτέχνες που εργάζονται στην Ελλάδα και εμπνέονται από αυτή» τονίζει η κ. Γερουλάνου, καθώς μας ξεναγεί στην έκθεση στο Μουσείο της Κουμπάρη.

Σταθεροί πελάτες των πωλητηρίων του Μουσείου Μπενάκη είναι το ελληνικό κράτος, η Εκκλησία της Ελλάδος, υπουργεία, πρεσβείες, τράπεζες και μεγάλοι οργανισμοί, ενώ, διαδραματίζει και ρόλο συμβούλου στην επιλογή ή σχεδίαση αντικειμένων κατά παραγγελία.

«Το Πωλητήριο είναι από τους βασικούς άξονες της υπόστασης του μουσείου, καλύπτει ένα μέρος από τις ετήσιες ανάγκες. Τέτοιου είδους προσπάθειες και παρεμβάσεις τονώνουν το ηθικό και συμβάλουν αποφασιστικά στην επίλυση σοβαρών θεμάτων για τη λειτουργία ενός μουσείου» υπογραμμίζει ο διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, Άγγελος Δεληβοριάς.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 21 Ιουλίου.



Πηγή: "Καθημερινή" 

Δεν υπάρχουν σχόλια