Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Τμήμα ρωμαϊκής οδού αποκαλύφθηκε στην Ιερουσαλήμ

Το τμήμα του δρόμου, ο ένας από τους δύο που συνέδεε την Ιερουσαλήμ με την Γιάφα, είναι το καλύτερα διατηρημένο τμήμα που  έχει βρεθεί πο...

Το τμήμα του δρόμου, ο ένας από τους δύο που
συνέδεε την Ιερουσαλήμ με την Γιάφα,
είναι το καλύτερα διατηρημένο τμήμα που
 έχει βρεθεί ποτέ στην περιοχή.

Έναν αρχαίο δρόμο που οδηγεί από τη Γιάφα προς στην Ιερουσαλήμ, και χρονολογείται στην Ρωμαϊκή περίοδο (2ο με 4ο αιώνα μ.Χ.), αποκαλύφθηκε στην περιοχή Beit Hanina στο βόρειο τμήμα της Ιερουσαλήμ. 

Τα ερείπια του δρόμου αποκαλύφθηκαν κατά την διάρκεια αρχαιολογικής ανασκαφής της Ισραηλινής Αρχής Αρχαιοτήτων (IAA) που διεξάχθηκε στην Beit Hanina πριν από την εγκατάσταση σωλήνα αποστράγγισης από την εταιρεία Moriah.

Ο πλατύς δρόμος (περ. 8 μέτρων) οριοθετείται από τις δύο πλευρές με κράσπεδα. Ο δρόμος είχε χτιστεί από μεγάλες επίπεδες πέτρες που τοποθετούνται η μία δίπλα στην άλλη, έτσι ώστε να δημιουργήσουν μια άνετη επιφάνεια για περπάτημα. Μερικές από τις επιστρώσεις ήταν αρκετά φθαρμένες, υποδεικνύοντας την εκτεταμένη χρήση που έγινε στο δρόμο, αλλά και την σειρά των επισκευών που υπέστη ο δρόμος όλα αυτά τα χρόνια.

Σύμφωνα με τον David Yeger, διευθυντή των ανασκαφών για λογαριασμό της Ισραηλινής Αρχής Αρχαιοτήτων, «Αρκετά τμήματα του δρόμου είχαν προηγουμένως ανασκαφεί από ερευνητικές αποστολές του ΙΑΑ, αλλά ένα τόσο τέλεια διατηρημένο τμήμα του δρόμου δεν έχει ανακαλυφθεί στην πόλη της Ιερουσαλήμ μέχρι σήμερα».

«Οι Ρωμαίοι έδωσαν μεγάλη σημασία στους δρόμους της αυτοκρατορίας. Επένδυσαν μεγάλα χρηματικά ποσά και χρησιμοποίησαν τα πιο προηγμένα τεχνολογικά βοηθήματα της περιόδου, ώστε να διασχίζουν την αυτοκρατορία με τους δρόμους που κατασκεύασαν. Το οδικό δίκτυο εξυπηρετούσε την κυβέρνηση, τον στρατό, την οικονομία και το κοινό παρέχοντας ένα αποτελεσματικό και ασφαλές μέσο διέλευσης. Περιφερειακοί σταθμοί και πανδοχεία χτίστηκαν κατά μήκος των δρόμων, καθώς και φρούρια, για την προστασία των ταξιδιωτών. Η κατασκευή και η συντήρηση των δρόμων ανατέθηκε σε στρατιωτικές μονάδες, αλλά συμμετείχαν και πολίτες στις εργασίες, στο πλαίσιο της υποχρεωτικής εργασίας που τους είχε επιβληθεί από τις αρχές».

Το οδικό τμήμα που ανακαλύφθηκε στις ανασκαφές της IAA στο Beit Hanina είναι μέρος του αυτοκρατορικού οδικού δικτύου που οδηγούσε στην Ιερουσαλήμ από την παράκτια πεδιάδα. Πληροφορίες για αυτούς τους δρόμους γνωρίζουμε από δύο ιστορικές πηγές αλλά και από αρχαιολογικές ανασκαφές. Δύο βασικές αρτηρίες οδηγούσαν από την Γιάφα στην Ιερουσαλήμ κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο. Ένας είναι ο δρόμος που περνά μέσα από το Bet Horon ενώ ο άλλος διατρέχει το Shaar Hagai. Αυτό το συγκεκριμένο τμήμα ανήκει στον δρόμο του Bet Horon. Ο δρόμος ξεκινούσε από την Γιάφα και πέρναγε μέσα από το Lod, όπου χωρίζεται προς δύο διαφορετικές κατευθύνσεις: η μία προς το Shaar Hagai και η δεύτερη προς το Modiin κατά μήκος της σημερινής διαδρομής της Εθνικής Οδού 43 στο Bet Horon. Από εκεί ο δρόμος συνεχίζει προς ανατολικά μέχρι την περιοχή Bir Nabala και στρέφεται νότια προς το Kefar Shmuel όπου συγχωνευόταν με το δρόμο των υψιπέδων που οδηγούσαν στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ.


Σε κάποια σημεία μπορούμε να δούμε ότι ο σύγχρονος δρόμος του Bir Nabala βρίσκεται λίγα μόλις εκατοστά πάνω από τη διαδρομή της αρχαίας οδού, γεγονός που δείχνει ότι μέχρι πριν από μερικές δεκαετίες ο αρχαίος δρόμος στην περιοχή αυτή ήταν ορατός και χρησιμοποιούταν.


Δεν υπάρχουν σχόλια