Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αλυσοδεμένοι σκελετοί σε αρχαϊκό νεκροταφείο

Σκελετός 40χρονου άνδρα, από ελεύθερη ταφή. Ένα από τα ευρήματα της ανασκαφής. Ένα αρχαϊκό νεκροταφείο, που λειτούργησε από τον 7ο-6ο...

Σκελετός 40χρονου άνδρα, από ελεύθερη ταφή.
Ένα από τα ευρήματα της ανασκαφής.

Ένα αρχαϊκό νεκροταφείο, που λειτούργησε από τον 7ο-6ο αιώνα π.Χ. έως τους Ελληνιστικούς Χρόνους και εξυπηρετούσε τη γύρω περιοχή και φτωχά, εργατικά κοινωνικά στρώματα, κρυβόταν κάτω από τον παλιό Ιππόδρομο στο Φαληρικό Δέλτα.


Τα περίπου 600 μέχρι στιγμής ευρήματα (σκελετοί, αγγεία, λάρνακες, πυρές, εγχυτρισμοί κ.λπ.) της ανασκαφής που βρίσκεται σε εξέλιξη δίνουν δουλειά στους ανθρωπολόγους και τους ειδικούς μελετητές του πληθυσμού της εποχής. Είδαμε σε μικρή έκθεση σκελετό 40χρονου άνδρα, από ελεύθερη ταφή, με κατάγματα, σπονδυλαρθρίτιδα, δισκοκοίλες κι άλλες κακώσεις που αποδεικνύουν την καθημερινή του καταπόνηση.

Σύμφωνα με πρόσφατη διάλεξη της Στέλλας Χρυσουλάκη, προϊσταμένης της ΚΣΤ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων και υπεύθυνης της αρχαιολογικής ομάδας της ανασκαφής, τα στοιχεία, μεταξύ άλλων και αλυσοδεμένοι σκελετοί, οδηγούν στην πιθανότητα να είχαν βρει βίαιο και βασανιστικό θάνατο οι άνθρωποι αυτοί και να ήταν δεσμώτες.

Επίσης, όπως ανέφερε χθες, έχουν εντοπιστεί ίχνη κακοποίησης, αλλοιώσεων λόγω υποσιτισμού και σκληρής εργασίας. Στο έκθεμα του σκελετού ενός βρέφους που βρέθηκε μέσα σε έναν αμφορέα διαπιστώθηκε από την κατάσταση των οστών έλλειψη βιταμινών, άρα υποσιτισμός.

Ωστόσο, σύμφωνα με την κ. Χρυσουλάκη, «δεν πρόκειται για ένα ιδιαίτερο νεκροταφείο, αν εξαιρέσουμε τους θαμμένους δεσμώτες». Το μυστήριο αυτού του αρχαϊκού νεκροταφείου θα λύσουν οι εργαστηριακές μελέτες, με χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Στον χώρο του Αθλητικού Κέντρου Καλλιθέας η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως στοιχεία ενός δρόμου του αρχαϊκού 6ου αιώνα π.Χ., της εποχής των Τυράννων, υπολείμματα μίας γέφυρας κι ενός πηγαδιού με πήλινο στόμιο. Στο ολοκληρωμένο ΚΠΙΣΝ θα υπάρχει μόνιμος χώρος των ευρημάτων.




Πηγή: ΔΗΜΗΤΡΑ ΡΟΥΜΠΟΥΛΑ, "Έθνος" 

Δεν υπάρχουν σχόλια